Echilibrul ȋn viaţă: Women in Tech™ România deschide conversaţia despre starea de bine și muncă

Publicat pe 25 Aprilie 2024
Women in Tech™România a găzduit evenimentul "Echilibrul ȋn viaţă în era digitală", care a avut loc luni, 22 aprilie 2024, la STUP, pentru a propune o conversatie esenţială despre provocările cu care se confruntă femeile care activează ȋn sectorul tehnologic în prezent. Evenimentul a generat discuții aprofundate despre epuizarea profesională, concediul de maternitate și performanța femeilor care lucrează de la distanță, oferind sfaturi și informaţii practice și promovând o comunitate de sprijin pentru femeile care activează ȋn sectorul tehnologic. Evenimentul a fost sponsorizat exclusiv de Finastra, reprezentată de Cristina Țalabă, Country Manager pentru România, și a fost moderat de Eric Melchor, un cunoscut podcaster de la B2B Marketers can Laugh (ex- Innovators Can Laugh).

Epuizarea profesională (burnout) în tech: o abordare proactivă

Prima parte a evenimentului s-a axat pe problema presantă a epuizării profesionale, în special în sectorul tehnologic ȋn continuă schimbare. Studiile recente arată că peste 60% dintre angajații din domeniul tehnologiei au suferit de epuizare profesională, iar femeile raportează o rată cu 10% mai mare decât colegii lor de gen masculin.

Mihaela Georgescu, Manager Global de Dezvoltare a Leadershipului la Finastra, a propus cȃteva strategii pentru recunoașterea semnelor timpurii ale epuizării profesionale și a subliniat importanța stabilirii limitelor, a definirii propriei viziuni pentru succes și a promovării unei culturi de sprijin în cadrul organizațiilor din tehnologie. Aceasta a prezentat și modul în care Finastra, furnizor de software pentru aplicații financiare și marketplace cu peste 7000 de angajați la nivel global, susține bunăstarea la nivel global și cum starea de bine emoțională, socială, digitală și financiară sunt esenţiale pentru cultura companiei.

Lucrul de la distanță: performanță și egalitate

Evenimentul a abordat și subiectul lucrului de la distanță, o realitate pentru mulți în lumea post-pandemică. Statisticile indică faptul că femeile din domeniul tehnologiei care lucrează de la distanță au înregistrat o creștere a productivității cu 35%, dar că acestea se confruntă cu provocări în ceea ce privește vizibilitatea și avansarea în carieră.

Luiza Domnisoru, Head of Communication CEE Region la Revolut, și-a împărtășit povestea personală despre tranziția de la un job full-time la birou pentru care a facut naveta peste 2 ore pe zi timp 15 ani, la un job 100% de la distanță, ȋn care colaborează cu o echipă internațională. Aceasta a prezentat mai multe modalități de a asigura calitatea mediului de lucru de la distanță, evidențiind importanța leadershipului personal și a comunicării transparente. Din prezentare a reieșit că o provocare importantă atȃt pentru femei cȃt și pentru bărbați este în prezent găsirea celor mai bune modalităţi de a rămâne vizibili la locul de muncă prin prezența digitală.

Concediul de maternitate: Inspiraţie pentru folosirea acestui timp pentru a învăța despre ce ȋnseamnă să fii părinte, dar nu numai

Ultima discuție a evenimentului s-a axat pe concediul de maternitate și impactul acestuia asupra parcursului profesional al femeilor din domeniul tehnologiei. A deveni părinte schimbă viața, prioritățile și perspectivele femeilor. Acest interval reprezintă, pentru unele femei, și o oportunitate de reflecție, de formare sau de reconversie profesională.

Ioana Grigore, Șefa Departamentului de Resurse Umane la Orange Services, a împărtășit povești inspiraționale despre depășirea provocărilor legate de concediul de maternitate și a subliniat necesitatea de a pregăti acest interval cu o mentalitate specifică: cei doi ani de concediu de creștere a copilului nu ar trebui considerați ca o suspendare a vieții profesionale, ci mai degrabă ca o tranziție pentru o nouă etapă, atât de către angajat, cât și de către companie. Este important ca organizaţiile să înțeleagă necesitatea de a susține angajatele după întoarcerea la lucru din concediul de creștere a copilului, oferind sesiuni de coaching sau programe specifice și instruind echipele cum să își primească înapoi colegele. Reconversia și formarea profesională continuă pot fi utile pentru mame. Politicile corporative pentru reintegrarea mamelor după ce revin din concediul de maternitate sunt, de asemenea, foarte eficiente pentru a garanta loialitatea și încrederea angajatelor, care vor fi ȋncurajate să revină cu o mentalitate deschisă, pregătite să crească profesional.

Un apel la acțiune pentru un sector tehnic incluziv

Evenimentul "Echilibul ȋn viaţă în era digitală" a pus reflectorul pe probleme esenţiale din viața profesională a femeilor cu scopul de a inspira o mișcare ȋn societate pentru o industrie tehnologică incluzivă și echitabilă.

Despre Women in Tech™România

Women in Tech™ este o importantă organizație globală dedicată împuternicirii femeilor din sectorul tehnologic, furnizând resurse, oportunități de networking și susţinerea egalităţii de gen în domeniile STEM. WIT Global a deschis capitole în 54 de țări la nivel mondial, iar entitatea Women in Tech™România a fost lansata în ianuarie 2023. Începând de atunci, echipa locală de voluntari a organizat peste 10 evenimente și un hackathon în parteneriat cu companii tehnologice de prim rang din România.

Pentru evenimente și inițiative viitoare ale Women in Tech™România, vă rugăm să vizitați www.womenintech.ro 

Despre Eric Melchor și B2B Marketers can Laugh

Eric Melchor a început să facă podcasting în 2021 pentru a studia latura umană a inovației, împărtășind povești și perspective de la lideri din industria tehnologică. B2B Marketers Can Laugh este o resursă esențială pentru informaţii despre B2B SaaS, cu un strop de umor. Eric invită marketeri B2B și fondatori din ȋntreaga Europă pentru a dezvălui strategii și lecții care alimentează creșterea startup-urilor. Așteptați-vă la dispoziţie bună și la perspective valoroase. Pentru mai multe informații, vizitați www.innovatorscanlaugh.com 

Despre Finastra România

Finastra este furnizor de software pentru aplicații financiare și marketplace cu misiunea de a deveni platforma deschisă #1 pentru inovație în serviciile financiare și de a debloca potențialul oamenilor, al afacerilor și al comunităților, pretutindeni. Ajută instituții de toate dimensiunile cu soluții și servicii software premiate în domeniile Creditare, Plăți, Trezorerie și Piețe de Capital și Banking Universal pentru bănci pentru a sprijini relațiile bancare directe și pentru a crește prin canale indirecte, cum ar fi finanțarea încorporată și Banking as a Service. Abordarea sa inovatoare și angajamentul față de finanțare deschisă și colaborare sunt motivele pentru care este de ȋncredere pentru peste 8.000 de instituții, inclusiv 45 dintre primele 50 de bănci din lume. Pentru mai multe informații, vizitați www.finastra.com 

Despre STUP

STUP by Banca Transilvania este un hub conceput pentru a sprijini antreprenorii să înceapă și să dezvolte afaceri. Oferă o gama variată de servicii, inclusiv înființarea companiei, marketing digital, configurarea magazinului online, semnături electronice, soluții de facturare și altele. STUP oferă o comunitate în care antreprenorii pot accesa consultanță în afaceri, prețuri preferențiale și oportunități de networking prin evenimente și ateliere. Platforma pune accentul pe ușurința de a începe și de a scala afacerile, fără taxe de membru și cu accent pe soluții practice în afaceri.

Pentru mai multe informații, vizitați https://stup.bancatransilvania.ro/ 

Domenii: Afaceri, HR, IT

Nitu Madalina Daniela PFA

Communication consultant

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!