Efectele alcoolului asupra sănătății noastre

Publicat pe 13 Ianuarie 2021
Se spune că un pahar cu vin roșu pe zi protejează sănătatea cardiovasculară. Însă, atunci când consumul de alcool depășește această cantitate de siguranță, problemele nu întârzie să apară.

Consumul de alcool este considerat excesiv atunci când cineva bea mai mult de 4-5 unități de alcool pe zi, mai mult de 8-15 unități de alcool pe săptămână sau când consumă alcool zilnic. În aceste cazuri, alcoolul își pune rapid amprenta pe funcționarea organismului și apar diverse probleme. Iată care sunt cele mai frecvente.

1. Afectează pancreasul

Enzimele digestive produse de pancreas joacă un rol esențial în digestie. În absența lor, alimentele pe care le mâncăm nu ar putea fi digerate. Consumul excesiv de alcool stimulează acumularea enzimelor digestive și poate cauza pancreatita, o inflamație a pancreasului, care poate avea complicații severe pe termen lung.

2. Afectează ficatul

Ficatul este organul care elimină substanțele nocive din organism. Consumul de alcool afectează pe termen lung procesul de detoxifiere naturală a organismului. În plus, crește riscul de inflamație cronică a ficatului. Inflamația cronică produce fibrozarea ficatului, care poartă numele de ciroză. Cu cât este mai afectat ficatul, cu atât este mai greu să se detoxifice organismul. Acumularea toxinelor la nivelul ficatului poate avea consecințe grave pentru sănătate.

3. Dereglează secreția de insulină

Pancreasul este organul care reglează secreția de insulină și felul în care organismul gestionează glucoza. Atunci când ficatul și pancreasul sunt afectate, crește riscul de hipo sau hiperglicemie. De asemenea, de consumul excesiv de alcool se pot lega și unele boli metabolice, așa cum este, spre exemplu, diabetul.

4. Afectează sistemul nervos central

Alcoolul reduce nivelul de comunicare dintre creier și organism. De altfel, printre primele semne care arată că o persoană a consumat prea mult alcool se numără dificultățile de vorbire, de deplasare și pierderea echilibrului. Pe termen lung, afectarea sistemului nervos central se poate traduce prin amorțeala brațelor și a picioarelor, estomparea memoriei, dificultăți de concentrare. În timp, pot apărea afectări ale lobului frontal al creierului, responsabil de controlul emoțiilor, memoria de scurtă durată și luarea deciziilor.

5. Provoacă dependență

Alcoolul provoacă o dependență fizică și emoțională greu de gestionat. Sevrajul de alcool poate fi extrem de dificil, iar multe persoane cedează, în lipsa ajutorului specializat. Cu ajutorul unor pastile antialcool de calitate, poate fi tratată dependența fizică, în timp ce un psihoterapeut specializat în adicții poate ghida pacientul să vindece dependența emoțională.

6. Provoacă probleme digestive

Consumul de alcool poate deteriorea țesutul tractului digestiv, provocând inflamație la nivelul intestinului subțire. Astfel, este afectată digestia și absorbția nutrienților și vitaminelor. Două consecințe severe ale afectării intestinului pot fi malnutriția și anemia. Persoanele care consumă alcool excesiv sunt, în general, lipsite de nutrienții esențiali. În plus, consumul de alcool este frecvent asociat cu balonarea, senzația de preaplin, diareea, ulcerul sau constipația. Din cauza constipației, pot apărea și hemoroizii.

7. Afectează sistemul circulator

Alcoolul are efect vasoconstrictor, adică provoacă îngustarea vaselor de sânge. Acest lucru duce la afectarea, pe termen lung, a inimii și a plămânilor. Printre cele mai frecvent întâlnite probleme circulatorii se numără hipertensiunea arterială, aritmiile cardiace, atacul vascular, infarctul și alte afecțiuni cardiace.

8. Afectează sănătatea sexuală

Bărbații care consumă frecvent alcool sunt mai predispuși să dezvolte disfuncții erectile. În plus, consumul excesiv de alcool inhibă secreția anumitor hormoni și scade libidoul. În cazul femeilor, consumul de alcool poate reduce menstruația și provoca infertilitate. De asemenea, alcoolul este asociat cu pierderea sarcinii sau nașterea prematură. Gravidele care consumă alcool își pun pruncii în pericol. Copiii născuți cu sindrom alcoolic fetal pot prezenta, ulterior, afectări emoționale și probleme de dezvoltare.

În concluzie, consumul de alcool are efecte nocive importante asupra organismului, pe termen lung. Alcoolul afectează toate sistemele organismului, de la cel nervos, până la cel digestiv. Dependența de alcool este greu de gestionat, dar, cu ajutorul tratamentului adecvat și al unor terapeuți specializați, poate fi depășită.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!