Espressor, cafetieră sau filtru - Ce alegi pentru a obține o cafea aromată?

Publicat pe 14 Martie 2019
O ceașcă de cafea cu spumă densă și catifelată, cu gust puternic și armonios reprezintă varianta ideală prin care ne putem trezi dimineaţa. Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, iar datorită nivelului ridicat de antioxidanți și substanțe nutritive pe care le conține, aceasta prezintă și beneficii pentru sănătate.

Aroma este una dintre principalele calități ale cafelei întrucât aceasta indică aciditatea, dulceața, amărăciunea și gustul băuturii energizante obținute. Există peste 800 de arome cunoscute de cafea cu note subtile care pot contribui la pregătirea unei cafele de calitate atunci când sunt utilizate corect, în cadrul unui aparat de calitate.


Cafetieră vs filtrul de cafea

Filtrul reprezintă una dintre cele mai ieftine și mai cunoscute variante pentru prepararea cafelei. Acest proces este unul extrem de simplu și cu ajutorul căruia se poate obține o cantitate mare de cafea. Temperatura ideală pentru a obține aroma ideală de cafea la filtru este de 88-92 de grade întrucât picurarea lentă a apei calde peste stratul de cafea nu este suficientă pentru a obține o aromă intensă.


Cu toate că multă lume asociază cafetierele cu filtrele, există situații în care primul aparat depășește rezultatele obținute cu ajutorul celui din urmă. Mai exact, o cafetieră modernă cu râșniță încorporată și sistem propriu de filtrare a apei va permite prepararea unei băuturi mai aromate. De asemenea, o cafetieră manuală din aluminiu asigură temperatura necesară pentru evidențierea aromei din cafeaua preparată.


Espressoare cu capsule vs monodoze

Principala asemănare dintre un espressor care utilizează capsule și unul cu cafea monodoze constă în faptul că ambele conțin cafea măcinată, în doze unice, permițând prepararea rapidă a cafelei. În ceea ce privește aparatele cu capsule, acestea utilizează cafea măcinată amplasată într-un recipient din plastic, sigilat cu o foiță de aluminiu. 

Spre deosebire de capsule, care pot fi folosite doar în tipul de aparat pentru care au fost concepute, monodozele pot fi folosite în aproape orice espressor clasic de cafea. Acestea se plasează într-un adaptor care se introduce în aparat. Cunoscute și sub denumirea de cialde, pods, pads sau pastile de cafea, monodozele conțin cafea măcinată, ambalată într-o hârtie specială. Acestea sunt asemănătoare cu pliculețele de ceai, iar băutura se prepară prin metoda infuzării, apa fierbinte trecând prin monodoză, fără a perfora ambalajul. Cu toate că prepararea cafelei în aceste aparate nu este foarte diferită, băutura obținută din monodoze are o aromă mai intensă.


Espressoare manuale vs automate

Unul dintre cei mai importanți factori în selectarea espressorului potrivit este reprezentat de procesul de preparare a cafelei și de calitatea băuturii obținute. După cum sugerează și numele, aparatul manual necesită puțin efort pentru a prepara o licoare delicioasă, însă dacă vei folosi de fiecare dată cafea proaspăt râșnită, vei obține o aromă plăcută. 

În cazul în care optezi pentru un espressor automat, ai la dispoziție atât aparate cu râșniță încorporată cât și pe bază de capsule. Consumatorii împătimiți apreciază mai mult o ceașcă de espresso obținută printr-un proces complet neautomatizat.


Espressoare cu râșniță încorporată

O cafea de calitate se poate prepara și cu ajutorul unui espressor cu râșniță încorporată. Deși aparatele de acest tip nu sunt deloc ieftine, râșnița este importantă pentru obținerea unei băuturi gustoase și aromate. Mai exact, funcționarea corespunzătoare a acesteia contează întrucât râșnița din ceramică presează boabele de cafea și le macină uniform, păstrând astfel aroma, în timp ce una metalică le sparge și le supraîncălzește. 

Dacă nu te orientezi către un aparat bun, riști ca boabele de cafea măcinate să își piardă aroma înainte de a intra în contact cu apa. În plus, o problemă comună a acestor aparate, în cazul în care se strică constă în faptul că acestea presupun reparații costisitoare. Dacă ții la calitatea cafelei mai presus de orice altceva, alege produse de calitate, cu arome intense care stimulează productivitatea.

Domenii: Retail

Accent Adserving Agency SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →