Este viteza de incarcare a website-ului dvs. importanta pentru SEO ?

Publicat pe 2 Octombrie 2018
Indexarea unui website in motoarele de cautare poate fi influentata de multi factori. Utilizarea cuvintelor cheie potrivite, dezvoltarea de continut de calitate sau linkurile de pe websituri cu autoritate sunt factori importanti in pozitionarea unui website in motoarele de cautare.

Pe langa factorii SEO  deja consacrati, o influenta importanta in pozitionare in indexul motoarelor de cautare o are si viteza de incarcare / accesare a unui website. Google arata un interes din ce in ce mai mare in ultima perioada pentru performantele websiturilor.

Cum afecteaza viteza website-ului experienta utilizatorilor ?

Paginile care se incarca lent sunt deranjante - conform unor studii, o crestere de o secunda a timpului de incărcare a paginilor magazinului dvs. va duce la o scădere cu 7% a ratei de conversie / a vanzărilor şi o scadere de 16% a satisfactiei vizitatorilor.

Website-urile care se incarca lent genereaza un bounce rate mare - Utilizatorii care acceseaza un website si apoi il parasesc imediat, fara a interactiona in nici un fel cu continutul sau produsele comercializate sunt considerati vizitatori care au renuntat ("bounced").

Ca  regula generala, website-ul dvs. ar trebui sa se incarce in browserele utilizatorilor in maxim 2 - 3 secunde. Peste acest prag, rata de bounce creste rapid.

Daca nu sunteti sigur de modul prin care puteti testa timpii de incarcare ai website-ului dvs. va recomandam sa incercati Pingdom Tools sau GTmetrix.

Timpul de incarcare al website-ului dvs.  are un impact din punct de vedere SEO ?

Raspunsul scurt este: DA. Reprezentantii Google  au recunoscut ca iau in considerare in stabilirea ranking-ului viteza de incarcare a website-ului. Ce nu este foarte clar este cat anume conteaza viteza de incarcare a website-ului in stabilirea rank-ului dar este de asteptat ca importanta acestui factor  va creste in timp.

In urma cu cativa ani Moz, una din cele mai mari companii de consultanta SEO, a realizat un studiu pe un esantion de 100.000 de website-uri si in mod surprinzator nu a corelat o anumita importanta a timpilor de incarcare cu indexarea in motoarele de cautare. In schimb, Moz a constatat ca motorul de cautare Google are in vedere masuratorile pentru Time  To First Byte (TTFB).

Din punct de vedere tehnic, acest lucru inseamna ca exista o legatura intre timpii de incarcare si SEO. In termeni simpli, TTFB este timpul in care serverul raspunde la incercarea de conectare din partea unui utilizator (acest lucru inseamna ca TTFB-ul website-ului poate fi de 0,3 secunde iar website-ul sa se incarce in 2 secunde).

Avand in vedere aceste aspecte exista doua variabile care au impact asupra TTFB:

1. Viteza de acces la Internet a vizitatorilor website-ului - are impact asupra timpului necesar utilizatorilor in a se conecta la server.

2. Performantele serverului - cat anume dureaza procesarea request-ului initial si trimiterea primului byte catre client.

Din moment ce nu puteti controla viteza la Internet a vizitatorilor, cel mai bun mod de a optimiza si imbunatati TTFB este sa utilizati un server cu performante de top.

Cum optimizati TTFB-ul website-ului dvs. pentru motoarele de cautare ( SEO ) ?

Sunt mai multe metode prin care puteti imbunatati timpul de incarcare al website-ului dvs., insa cand vine vorba de TTFB situatia este diferita:

1. Utilizati un furnizor de gazduire web care este axat  pe calitate si performanta

Dupa cum probabil stiti nu toate pachetele de hosting sunt egale din punct de vedere al performantelor. Unii provideri de servicii de gazduire web se axeaza pe performanta ceea ce insemna servere de ultima generatie, optimizari complexe si asistenta premium. Ca utilizator de servicii de gazduire trebuie sa alegeti cele mai bune oferte de gazduire web care sa va ofere o performanta ridicata.

HostX.ro ofera servicii de gazduire web premium pe platforme hardware de ultima generatie cu storage-uri 100% SSD. Pentru websiturile cu cerinte speciale HostX.ro ofera servere VPS super rapide si servere dedicate cu activare rapida.

2. Utilizati un CDN ( Content Delivery Network ) pentru website-ul dvs

Un CDN detine centre de date distribuite la nivel global. Aceste centre de date pot actiona ca sisteme de caching care furnizeze copii ale websitului dvs. utilizatorilor din regiunea geografica apropiata centrului de date.

HostX.ro va pune la dispozitie in mod gratuit serviciul CDN - CloudFlare.

Atunci cand este vorba de optimizarea SEO, TTFB este un factor foarte important. Cu cat TTFB este mai mic cu atat sansele de a avea o pozitie mai buna in indexul motoarelor de cautare cresc. Nu uitati sa priviti procesul de optimizare in ansablul lui - un website fara continut sau cu continut slab calitativ nu va fi ajutat de un TTFB mic.

Domenii: IT

InsideMedia SRL

HostX (http://www.hostx.ro) , este unul din principalii furnizori de servicii Web Hosting si inregistrare domenii din Romania , gazduind in acest moment peste 15.000 de domenii. Peste 7000 de...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →