Etapele construirii unui gard - Ce trebuie sa știi înainte să începi lucrările?

Publicat pe 31 Iulie 2020
Gardul are, în egală măsură, un rol funcțional - delimitează și protejează proprietatea, dar și un rol estetic, este elementul component al curții aflat în prim- plan vizual. Prin urmare, un gard trebuie să fie trainic, stabil și să aibă un aspect cât mai plăcut, care să încânte privitorul.

Pentru a întruni aceste calități, contează cum este construit gardul, aceasta fiind o operațiune facilă, dar cu etape distincte, pe care trebuie să le cunoști înainte de a trece la treabă.

Solicită autorizație de construcție

Construcția unui gard necesită autorizație de la Primărie, așa că, primul pas pe care trebuie să îl faci este obținerea acestui document, dacă nu vrei o amendă. Pentru aceasta, trebuie să faci un dosar care să includă certificatul de urbanism, titlul de proprietate, avizele necesare, proiectul lucrării și dovada că ești la zi cu plata taxelor locale. Dosarul trebuie să ajungă la Primărie, la biroul specializat, iar peste câteva zile vei obține autorizația.

Alege tipul de gard pe care vrei să-l construiești

În această fază, ai la dispoziție o multitudine de opțiuni, începând cu gardul clasic din lemn, continuând cu cele din metal, fier forjat, beton, piatră plasă etc. Alegerea se face în funcție de preferințe, dar și de stilul casei, de suprafața curții care trebuie împrejmuită și, nu în ultimul rând, de costuri.

Sapă fundația

După ce ai obținut autorizația și te-ai decis asupra tipului de gard, este timpul să începi munca propriu-zisă. Mai întâi, trebuie săpată fundația gardului, iar pentru a fi sigur că aceasta este în linie dreaptă, trasează locul cu ajutorul unei sfori întinse de la un capăt la celălalt al laturii pe care vei construi gardul. Fundația trebuie să aibă o adâncime de circa o jumătate de metru și o lățime între 30 și 40 de centimetri.

Fixează stâlpii de susținere

Este indicat ca stâlpii de gard să fie din fier sau din beton, pentru a rezista cât mai bine în timp, aceste materiale nefiind foarte vulnerabile la intemperii, așa cum este lemnul. Dacă vrei un gard mai lung și mai înalt, fixează stâlpii în fundație, la distanță de doi metri și jumătate, în timp ce, pentru gardurile mai scurte și mai joase, e suficientă o distanță de un metru și jumătate.

Toarnă betonul

Următoarea etapă constă în turnarea betonului. În prima fază, betonul se toarnă cât să acopere șanțul fundației având grijă ca stâlpii de susținere să rămână bine fixați. După ce betonul de la cota zero s-a uscat poți trece la pasul următor, care constă în turnarea fundației superioare, asta doar dacă ai ales un astfel de model de gard. În acest sens, se montează cofrajul din lemn în care se toarnă fundația. Lasă la uscat cel puțin 24 de ore, după care poți îndepărta cofrajul.

Montarea gardului

Odată ce stâlpii de susținere sunt bine prinși în beton, poți trece le montarea elementelor gardului. Lucrările în această etapă diferă în funcție de materialul ales, însă, cel mai ușor se montează panourile de gard, care necesită doar prinderea de stâlpii de susținere. Astfel, dacă vrei să simplifici lucrurile, alege panouri de gard de la vidaXL.ro, disponibile în mai multe modele din lemn, metal, bambus, plastic și PVC.

 

În cazul în care vrei să construiești un gard simplu din lemn, nu este nevoie să sapi fundație, fiind suficient să înfigi stâlpii de susținere direct în pământ, sau să îi fixezi în gropi betonate.


Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!