Expunerea la soare a celor mici: precauții și beneficii

Publicat pe 16 Iulie 2020
Vara este anotimpul plimbărilor în parc, al jocului afară și al orelor prelungite petrecute la piscină sau pe plajă. În sezonul estival, copiii stau în cea mai mare parte a timpului în aer liber, chiar și în perioadele în care este recomandat să evite expunerea la soare.

Temperaturile ridicate și zilele însorite îi fac pe mulți dintre părinți să uite că lumina soarelui, pe cât este de benefică pentru dezvoltarea celor mici, pe atât poate fi de nocivă pentru pielea lor sensibilă. Și totuși, când expunem copiii la soare și cum îi putem proteja de razele ultraviolete? Află în cele ce urmează cum se pot bucura de vară cei mici, fără ca trupul lor delicat să aibă de suferit.

Cum acționează lumina solară

În ultimii ani, din cauza exploziilor solare și a diminuării stratului de ozon, expunerea la soare pentru perioade lungi ori la ore nepotrivite este foarte periculoasă, mai ales pentru cei mici. Lumina solară cuprinde trei tipuri de raze ultraviolete: UVA, UVB și UVC, care ajung să fie filtrate de atmosfera Pământului. Cu toate că reprezintă doar 1% din lumina solară reflectată, razele UVB au cel mai puternic impact asupra pielii. Nivelul de radiații solare este mai mare atunci când soarele este mai sus pe cer, el crește cu 5% la fiecare 1.000 de metri altitudine, dar scade când afară este înnorat, deși nici atunci radiațiile nu pot fi neglijate. De asemenea, pericolul radiațiilor este ridicat și când razele soarelui sunt reflectate de anumite suprafețe precum luciul apei ori zăpada.

Precauții privind expunerea la soare a copiilor

Razele soarelui au un puternic impact asupra pielii copiilor. Bebelușii sub 6 luni se pot deshidrata foarte ușor, au pielea extrem de delicată și mult prea puțin antrenată la factorii de mediu, așa că nu trebuie deloc expuși la soare. Pentru necesarul de vitamina D este suficientă expunerea feței și a palmelor la lumina soarelui, aproximativ 2 ore pe zi, în intervalele orare 8.00-11.00 și 17.30-19.00.

Pentru copiii mai mari de 6 luni, se pot folosi creme de protecție solară cu filtru UV 30 sau 50. Este important să fie folosită o loțiune cu spectru larg, care să le ofere celor mici protecție împotriva radiațiilor UVA și UVB. Crema de protecție solară se aplică cu 15-20 de minute înainte de expunerea la razele soarelui și se folosește din nou la fiecare două ore. Totodată, este esențial să se evite expunerea la soare a micuților între orele 10.00-16.00. Copiii care nu sunt protejați de razele soarelui riscă să se deshidrateze, să facă febră sau să aibă dureri de cap. Arsurile solare la vârste fragede cresc riscul dezvoltării ulterioare a unor afecțiuni de piele grave, duc la apariția petelor pigmentare, la degradarea progresivă a ADN-ului ori la îmbătrânirea prematură.

Beneficii ale expunerii la soare pentru copii

Cu toate că posibilele efecte nocive sunt evidente, expunerea moderată la soare în timpul lunilor de vară are și o serie de efecte benefice. Cel mai cunoscut avantaj este sinteza în piele a vitaminei D, cu rol metabolic major. Aproape 90% din doza necesară de vitamina D este produsă de organism prin expunerea la soare, iar cum acest nutrient este important pentru a preveni rahitismul și a dezvolta sistemul imunitar, trebuie să nu ferim complet copiii de lumina soarelui. Vitamina D are un rol deosebit și pentru fixarea calciului în oase, pentru producerea de substanțe chimice necesare stării generale de bine, precum serotonina și betaendorfinele, pentru metabolizarea zincului, magneziului și fierului sau pentru modelarea creșterii celulare.

În cazul copiilor, expunerea la soare și sintetizarea vitaminei D sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea lor armonioasă. Mai mult, lumina soarelui este necesară și pentru reglementarea ritmului circadian sau producția în mod natural de melatonină seara.

 

Expunerea la soare este foarte plăcută, dar trebuie realizată cu mare responsabilitate când vine vorba de cei mici. Copiii nu pot decide pentru ei înșiși, așa că le revine adulților sarcina de-a le asigura creme cu protecție solară, ochelari de soare, pălării și îmbrăcăminte adecvată pentru a se distra în voie afară, în intervalul orar recomandat de medici.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!