Extinderea afacerii în străinătate: 10 aspecte de avut în vedere

Publicat pe 20 Aprilie 2022
Există situații în care antreprenorii români ajung la concluzia că este mai bine pentru afacerea lor să-și extindă afacerea în străinătate, sau chiar să-și deschidă acolo o afacere. Motivațiile pot fi numeroase, dar în principal este vorba de birocrația din România, precum și de nivelul taxelor din această țară.

 Dacă vrei să faci un astfel de pas, trebuie să știi că extinderea afacerii în străinătate este o procedură de durată, ai nevoie nu numai de timp, dar și de cunoștințe și oameni specializați în diverse domenii care te pot ajuta. De asemenea, este nevoie și de un buget alocat special pentru împlinirea acestui obiectiv.

Așadar, dacă ai o asemenea inițiativă trebuie să știi că există câteva aspecte care ar trebui să fie luate în calcul. În acest articol le menționăm pe cele mai importante.

  • Ai nevoie de oameni curajoși, cu inițiativă, optimiști și care să găsească soluții în toate situațiile. Persoanele care se descurajează ușor, sau care dau înapoi la primul obstacol nu sunt cele mai indicate într-o asemenea provocare.
  • Cel mai bine ar fi să începi o afacere, sau să dezvolți o afacere într-o țară a cărei limbă o cunoști. În acest fel vei fi privit mai cu încredere de localnici, vei putea negocia mai ușor cu partenerii din țara respectivă, vei comunica mai ușor cu angajații. În plus, vei fi mai informat și vei face mai ușor cunoștință cu oamenii.
  • Dacă îți extinzi afacerea în străinătate vei angaja, cel mai probabil, forță de muncă locală. Nu este o idee rea să angajezi români care se află în țara respectivă, este un lucru știut că românii sunt lucrători bine pregătiți și muncitori.
  • Lucrează legal, chiar dacă în acest fel veniturile tale vor fi mai mici. Dacă nu cunoști legislația statului respectiv și crezi că nu te poți proteja suficient, angajează un specialist care să te poată ajuta cu actele firmei. De altfel, nu vei avea nevoie numai de un jurist care să te ajute cu actele, ci și de consultanți specializați în domeniul de activitate vizat. Este foarte important ca alegerile pe care le faci să fie corecte, pentru că greșelile pot costa foarte mult. Consultanții buni te ajută să salvezi timp și bani, sunt cei care te informează cu privire la dinamica pieței, la competitori, la condițiile de fiscalitate din țară, la cultura consumatorilor din țara respectivă.
  • Nu uita că vei avea nevoie și de acte din România. Dacă, de exemplu, vrei să-ți extinzi afacerea în Spania sau într-o țară vorbitoare de limbă spaniolă, poți să apelezi la traducătorii de limbă spaniolă de la academiadetraduceri.ro, dar este valabil pentru multe alte limbi.
  • Ține seama de faptul că succesul afacerii tale în străinătate este mai mare atunci când domeniul de activitate presupune costuri mai mici de producție, sau când realizarea produselor sau serviciilor nu necesită prezența și dezvoltarea unei companii locale.
  • Fii inspirat atunci când alegi țara de destinație. Decizia trebuie luată în principal în funcție de dimensiunile pieței avute în vedere, costurile intrării pe piață (acestea depind de specificul afacerii), costurile de ieșire.

În consecință, iată pe scurt de ceea ce trebuie să ții seama în mod deosebit atunci când vizezi extinderea afacerii în străinătate:

  • limba strănă care se vorbește în țara respectivă;
  • legislația țării unde îți deschizi/extinzi afacerea, mai ales la legislația privitoare la investițiile străine;
  • accesul la resursa umană și materială;
  • birocrația din statul respectiv;
  • legile care țin de proprietate și de proprietatea intelectuală;
  • modul în care se soluționează neînțelegerile dintre parteneri;
  • eficientizarea colaborării cu partenerii locali.

Acestea sunt numai cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când intenționezi să deschizi o afacere în străinătate, sau vrei să o extinzi pe cea existentă în țară. O asemenea inițiativă este importantă, așa încât este bine să te consulți cu specialiști din domeniu, chiar cu antreprenori care au trecut printr-o asemenea experiență.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!