Familiile fericite mănâncă împreună - De ce e important ritualul mesei și cum să-l stabilești?

Publicat pe 13 Decembrie 2019
Fericite sunt zilele în care familia se reunește și se adună în jurul mesei, depănând amintiri. Sărbătorile întregesc familiile. Cu mic cu mare, celebrează Crăciunul, Revelionul sau Paștele, iar momentele petrecute împreună sunt cu adevărat speciale.

Pe lângă zilele cu semnificații speciale, sărbători ori aniversări, mesele din cursul zilei pot aduce laolaltă întreaga familie. Indiferent de programul zilei, familiile fericite mănâncă împreună.

Având în vedere faptul că orarul de muncă diferă de cel școlar, pe parcursul zilei sunt puține momentele în care sunteți cu toții. Trebuie să profitați de fiecare moment în cel mai frumos mod. Iată un mic ritual:

             1. STABILEȘTE DECORUL!

Mesele în familie se desfășoară de cele mai multe ori în bucătărie. În funcție de numărul persoanelor din familie, se alege dimensiunea și forma blatului. Se decoreză, în funcție de tematica bucătăriei, sau în funcție de sezon, cu o față de masă veselă, menită să anime atmosfera.

După vârstă, se stabilește felul și numărul scaunelor. În primii ani de viață, copiii au scaune de masă speciale, făcându-se apoi ușor trecerea la cele normale. Scaunele alese sunt de regulă ergonomice, cu spătar, în care fiecare are o poziție corectă. Pentru produse de calitate, analizează varietatea de scaune de bucătărie pe scauneonline.ro! Vei găsi soluția perfectă care asigură confort și utilitate pentru tine și familia ta!

Organizarea mesei impune o serie de reguli, ceea ce îi responsabilizează pe cei mai mici participanți. Când vor auzi „haideți la masă!ʺ vor ști că trebuie să se spele pe mâini, apoi să-și pregătescă farfuria și tacâmurile. După masă, vor ajuta la debarasat, uneori chiar vor participa la spălatul vaselor.

             2. NU SĂRI PESTE MICUL DEJUN!

După ce ai amânat de trei ori alarma, ți-ai dat seama că ești în întârziere și abia dacă mai poți ciuguli ceva în mare viteză. Schimbă-ți obiceiul! Micul dejun este masa principală a zilei, de aceea ar trebui tratată cu mai multă responsabilitate.

Pregătește celor dragi sandvișuri ori cereale cu lapte! Micul dejun este un bun prilej pentru a trece în revistă planurile și așteptările zilei.

Încă de la prima oră, fiecare membru își ocupă locul la masă, în bucătarie. Ordinea este mai mereu aceeași, poziția devoalând gradul de implicare în organizarea mesei. Părinții aleg de fiecare dată locurile accesibile, din care se pot ridica ușor pentru a răspunde promt nevoilor copiilor.

După terminarea micului dejun, începe ziua de lucru în care fiecare-și urmează programul, bucuroși că au putut începe ziua împreună.

           3. ORGANIZEAZĂ CINA!

           În cursul săptămânii, prânzul este singura masă la care familia nu reușește să se sincronizeze. Copiii sunt la școală, părinții la serviciu, de aceea reîntâlnirea se face abia la masa de seară, când sunt din nou împreună. Ce poate fi mai plăcut decât liniștea familială după o zi agitată? Meniul se stabilește de regulă în timpul zilei când sunt de altfel cumpărate și ingredientele.

Copiii răspund aproape de fiecare dată la întrebarea „ce mâncăm azi?ʺ , iar cina este pregătită în detaliu de adulți. Bucatele pregătite sunt pe placul tuturor. În timpul preparării se nasc discuții, se povestesc aventurile de peste zi și toți sunt bucuroși că sunt iar în formula completă.

           4. PREGĂTEȘTE ATENT MESELE DIN WEEKEND!

Dacă în timpul săptămânii, prânzul se servește în deplasare, în weekend poate fi servit acasă, alături de alți membri ai familiei, bunici, nași, fini, ori alături de prieteni apropiați. Masa se ia în living de data asta, nu în bucătărie, ca de obicei.

Bucatele pregătite îi delectează pe invitați și-i îmbie la povești. Masa în familie devine un moment potrivit pentru socializare, bun pentru apropiere. Fiecare participant savurează clipele petrecute împreună, se relaxează, petrece timp de calitate alături de persoanele dragi sufletului.

Nu privi organizarea mesei ca pe o solicitare în plus, ci ca pe o activitate plăcută petrecută cu cei pe care îi iubești.

În forfota cotidiană, de cele mai multe ori, abia reușim să ne facem timp pentru a lua masa. Programele de peste zi sau pauzele scurte de masă impun proaste obiceiuri precum gustările pe fugă, uneori incomplete și nepotrivite.

 Cu o bună organizare, mesele în familie nu numai că susțin alimentația sănătoasă, dar reprezintă și un moment de conectare în care toți se simt în siguranță. Atât copii, cât și adulții iubesc să petreacă timp împreună, așa că masa în familie reprezintă cadrul perfect! Poftă bună, împreună!

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!