Fibrom uterin în sarcină - riscuri și tratament

Publicat pe 21 Mai 2020
Fibromul uterin este o tumoare benignă care se dezvoltă la nivelul uterului. Aceasta poate fi de mai multe tipuri, funcție de zona în care crește în peretele uterin. O femeie poate avea mai multe fibroame uterine, simultan.

Află mai multe despre această afecțiune și despre modul în care influențează sarcina.

Cauzele fibromului uterin

Fibromul uterin nu are o cauză exactă, dar apariția sa este influențată de anumiți factori:

  • Modificări hormonale – nivelul ridicat de progesteron și estrogen poate favoriza apariția fibromului uterin. Acești doi hormoni sunt responsabili de creșterea celulară la nivelul uterului. În sarcină, producția acestor hormoni crește.
  • Factori genetici
  • Obezitatea
  • Dieta dezechilibrată

Simptomele fibromului uterin

Fibromul uterin poate fi asimptomatic, însă, în general, poate provoca:

  • Menstruații prelungite, abundente, neregulate și dureroase, sau cu cheaguri
  • Dureri în zona pelvină
  • Constipație
  • Durere în timpul actului sexual
  • Dureri de spate
  • Urinare frecventă
  • Sângerări între menstruații
  • Balonare
  • Dificultate în golirea vezicii urinare
  • Infertilitate – funcție de zona în care se situează, fibromul uterin poate împiedica spermatozoidul să ajungă la ovul sau ovulul fecundat să se implanteze. 
  • Probleme cu sarcina

Fibromul uterin și sarcina

De obicei, fibromul uterin nu crește în dimensiuni, în timpul sarcinii. Există, însă, cazuri în care acesta poate crește în primul trimestru, din cauza nivelului ridicat de estrogen.

Majoritatea femeilor nu experimentează complicații ale sarcinii din cauza fibromului uterin. Însă, între 10 și 30% din femeile însărcinate, care au un fibrom uterin, pot întâmpina unele probleme. Cea mai frecventă complicație este durerea, în ultimele două trimestre de sarcină, la femeile cu fibroame mai mari de 5 cm.

În unele situații, fibromul poate genera și complicații mai grave. Placenta abruptio reprezintă desprinderea placentei înainte de termen, caz în care sunt amenințate viața copilului și mamei. Această complicație poate duce la o naștere prematură, la nașterea unui copil cu greutate mică sau la hemoragii ale mamei. Nașterea prematură poate surveni și din cauza contracțiilor produse de durerea asociată cu tumora. 

Restricția de creștere intrauterină este altă complicație posibilă, în cazul unui fibrom mare. Cum tumora poate ocupa un spațiu important, creșterea fătului poate fi restricționată. Tot din cauza spațiului ocupat, copilul se poate dezvolta într-o poziție anormală. 

De asemenea, riscul de avort spontan este mai mare la femeile cu fibrom uterin decât la cele sănătoase.

Mai mult decât atât, ar putea fi nevoie de efectuarea unei cezariene, în cazul femeilor cu fibrom uterin. 

Tratamentul fibromului uterin

Nu este indicată tratarea unui fibrom uterin în timpul sarcinii, deoarece acest lucru prezintă riscuri. Se pot recomanda unele medicamente sau repausul la pat, cu scopul de a ameliora simptomele. 

De aceea, dacă plănuiești o sarcină, fă-ți o serie de investigații. Consultul anual de rutină este foarte util în acest sens. În acest mod, un eventual fibrom uterin poate fi depistat și tratat timpuriu, înainte de a rămâne însărcinată. Medicul va stabili dacă fibromul este periculos pentru sarcină și dacă trebuie tratat. 

Fibromul uterin se poate micșora prin administrarea unor medicamente, însă nu poate fi eliminat complet astfel. Cele mai eficiente metode de tratament sunt intervenția chirurgicală și embolizarea fibromului uterin. 

Prin metoda chirurgicală, tumoarea poate fi eliminată prin miomectomie sau histerectomie. Miomectomia presupune doar îndepărtarea tumorii, în timp ce histerectomia constă în îndepărtarea inclusiv a uterului. Histerectomia nu este o metodă potrivită, dacă plănuiești o sarcină.

Embolizarea fibromului uterin este o metodă eficientă care nu afectează fertilitatea. Aceasta este o procedură minim invazivă, fără cicatrici. Ea presupune efectuarea unei puncții la nivelul brațului și introducerea unor tuburi subțiri până la nivelul arterelor uterine. Acolo, se injectează microparticule al căror rol este acela de a bloca fluxul sanguin către tumoare. Fără sânge, aceasta se va micșora și va dispărea. 

Așadar, fibromul uterin nu reprezintă, în general, un pericol pentru sarcină. Însă, acest lucru poate fi stabilit doar de medicul ginecolog. 

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!