Finanțarea afacerii: cinci metode eficiente

Publicat pe 9 Decembrie 2021
Lipsa banilor este cea mai mare problemă pentru orice întreprinzător, pentru că dacă acesta nu găsește cât mai rapid o soluție de finanțare se poate trezi cu falimentul firmei. Totodată, sunt situații în care firmele au nevoie de sume mari pentru o investiție importantă sau pentru demararea unui proiect; atunci este din nou nevoie să se apeleze o sursă de finanțare.

În cele ce urmează, îți prezentăm cele mai eficiente metode de finanțare a unei afaceri, la care poți apela în orice moment, atunci când ai nevoie.

Finanțările nerambursabile

Reprezintă forme de sprijin financiar pentru dezvoltarea afacerilor sau pentru implementarea unor proiecte, având marele avantaj că beneficiarii nu trebuie să restituie suma primită. Astfel de fonduri sunt oferite de Uniunea Europeană, de unele instituții guvernamentale, asociații profesionale sau organizații non-guvernamentale. Pentru a accesa o astfel de finanțare, trebuie să depui un proiect care va fi analizat, apoi aprobat, dacă întrunește toate condițiile de eligibilitate. Însă, toate aceste proceduri durează, iar banii vor veni după cel puțin un an sau chiar mai mult. Cea mai mare parte a finanțării va fi suportată din fondurile nerambursabile, însă trebuie să știi că trebuie să contribui și tu cu un procent din valoarea proiectului, care variază de la caz la caz.

Credite

Dacă ai nevoie urgent de finanțare, poți face un credit; în acest sens, te poți adresa oricărei bănci sau unei instituții financiare non-bancare. Băncile pun la dispoziția firmelor o serie de opțiuni de creditare adaptate nevoilor specifice, inclusiv servicii de consultanță financiară pentru a te ajuta să găsești cea mai bună formă de împrumut. De cealaltă parte, există instituții financiare non-bancare specializate pe creditarea anumitor sectoare, cum ar fi, de exemplu, sectorul agricol. Creditul IFN Agricover este accesibil doar fermierilor, fiind acordat de prima instituție de acest gen din țară specializată exclusiv pe finanțarea sectorului agricol.

Microfinanțările pentru IMM-uri

Această formă de finanțare este destinată întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), fiind un instrument gândit pentru a-i ajuta pe micii întreprinzători să dezvolte o afacere. Pentru a primi fondurile, solicitanții trebuie să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate și să întocmească o documentație riguroasă referitoare la afacerea pentru care solicită finanțare. Avantajul față de fondurile nerambursabile este că banii vin mai rapid; partea mai puțin bună este că sumele primite sunt mai mici și nu acoperă decât parțial cheltuielile necesare.

Finanțările participative

Este vorba despre o formă de finanțare recent apărută în România, dar care, în alte țări, este folosită de mulți ani. Există platforme online pe care te poți înscrie pentru a-ți prezenta afacerea și a solicita suma de care ai nevoie, iar cererea ta va ajunge la alți utilizatori dispuși să investească. Veți intra în legătură și veți discuta condițiile finanțării și, dacă veți cădea la o înțelegere, investitorul te va credita iar tu va trebui să te achiți de obligațiile pe care ți le asumi. Dacă apelezi la o astfel de soluție, trebuie să fii foarte atent la persoanele cu care intri în legătură; dacă nu-ți inspiră încredere, e bine să refuzi colaborarea.

Investitorii

Dacă ai o afacere suficient de competitivă, poți atrage investitori care să te finanțeze și să te ajute să te dezvolți. Există numeroase persoane care dispun de capital și sunt dispuse să investească; partea cea mai grea este să le convingi că afacerea ta merită și are potențial. Investitorii sunt buni cunoscători ai mediului de afaceri și este destul de dificil să-i atragi de partea ta, dacă își dau seama că este ceva în regulă.

Acestea sunt cele mai sigure și eficiente metode de finanțare a unei afaceri, cu ajutorul cărora poți ieși din impas sau te poți dezvolta, făcând investiți inspirate.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!