Firma potrivită pentru a-ți testa ideea de afaceri

Publicat pe 17 Iunie 2019
Cea mai simplă formă de organizare economică prin care un antreprenor își poate testa ideea de afaceri este Persoana Fizică Autorizată. Un PFA este mult mai flexibil, ușor de înființat și de gestionat decât un SRL, fiind astfel soluția perfectă pentru un business la început de drum.

Pentru antreprenorii care au trecut de etapa idea generation și au identificat oportunitatea de afaceri, urmează perioada cea mai îndelungată și dificilă — execuția și implementarea conceptului de business. În această etapă, șansele de a da greș sunt cele mai ridicate pentru că există o mulțime de lucruri care ar putea să meargă prost — unele aparent banale, precum ce tip de firmă îți înființezi. Pentru a evita să cazi într-una din multiplele capcane birocratice, administrative sau financiar-contabile, asigură-te că circumstanțele și cadrul legal în care îți pui ideea în aplicare sunt cât mai simple și mai transparente.  

Un PFA este cea mai potrivită alegere pentru a testa o idee nouă de afaceri, întrucât înființarea unui PFA este mult mai simplă și mai puțin costisitoare decât în cazul unui SRL. Totodată, un PFA este mult mai ușor de gestionat din punct de vedere contabil și fiscal. Îți poți ține chiar tu contabilitatea, fără să fii nevoit să angajezi un contabil, singura declarație fiscală pe care trebuie să o depui fiind Declarația Unică

Un alt mare avantaj al PFA-ului în comparație cu un SRL este flexibilitatea de a putea dispune de banii obținuți din activitățile desfășurate oricând. În cazul unui SRL, profitul poate fi distribuit asociaților doar anual sau trimestrial, iar sumele distribuite se impozitează cu 5%. Acesta este unul dintre aspectele care dau cele mai mari bătăi de cap antreprenorilor la început de drum.

Dilema este următoarea: chiar dacă aceasta este modalitatea corectă de a scoate profitul din firmă, atât din punct de vedere legal, cât și al gestiunii financiare, puțini antreprenori dispun de o sumă suficientă de bani care să le asigure traiul de zi cu zi până în momentul în care pot lua, în mod legal, dividende. În practică, foarte mulți antreprenori ajung să ia bani din firmă înainte de termen, îngreunându-și astfel gestiunea financiară și evidența contabilă.

Dificultatea de a-și impune o disciplină financiară riguroasă încă de la început este și unul dintre motivele principale pentru care mulți antreprenori dau greș și nu reușesc să treacă de stadiul incipient de dezvoltare a firmei. Deoarece un PFA are reguli mult mai puțin riguroase decât un SRL, este modalitatea perfectă de inițiere în aspectele mai puțin atrăgătoare ale afacerilor și management-ului: contabilitate, taxe, impozite, contribuții sociale, relațiile cu instituțiile statului, etc. Practic, un PFA îți permite să faci aceleași operațiuni și activități ca un SRL, fără să îți îngrădească spațiul de mișcare sau să îți impună obligații și costuri sufocante.  

Odată ce ți-ai validat produsul sau serviciul și simți că ești pregătit să duci firma la etapa următoare, poți să radiezi PFA-ul și să înființezi un SRL. Procesul radierii unui PFA este mult mai simplu, mai scurt, și mai puțin costisitor decât în cazul unui SRL

Strategia, practic, este următoarea: keep things as simple as possible la început astfel încât să te poți concentra pe construirea, testarea și validarea modelului de business, fără să fii copleșit de proceduri și obligații fiscale și legale.  

Despre FirmeON

FirmeON te ajută să înființezi sau să modifici o firmă online, în doar câteva zile, de oriunde din România. Serviciile oferite au la bază un sistem digital, astfel că înființarea sau modificarea unei firme se realizează fără birocrație și drumuri inutile. Clienții FirmeON beneficiază de consultanță inclusă în tot procesul, inclusiv timp de o lună după înființare. Pe lângă serviciile de înființare și modificare a unei firme, FirmeON oferă și servicii post-înființare, precum suport în obținerea autorizațiilor de funcționare, depunerea Declarației Unice, și altele.

Misiunea FirmeON este de a simplifica procesul birocratic legat de înființarea și modificarea unei firme, și de a oferi antreprenorilor și micilor întreprinzători români sfaturi și servicii de calitate, la prețuri corecte și transparente. FirmeON își desfășoară activitatea 100% digital, astfel că serviciile oferite sunt disponibile clienților de pe tot cuprinsul României.


Entity Lab SRL

FirmeON te ajută să înființezi sau să modifici o firmă online, în doar câteva zile, de oriunde din România. Serviciile oferite au la bază un sistem digital, astfel că înființarea sau modificarea...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!