Ghidul companiilor privind securitatea și sănătatea în muncă

Publicat pe 13 Martie 2020
Gestionarea securității și sănătății în muncă nu trebuie să fie complicată, costisitoare sau comsumatoare de timp. De fapt, este mai ușor decât crezi. Dacă ai luat deja măsuri rezonabile pentru prevenirea accidentelor sau vătămarea angajaților tăi înseamnă că ești pe calea cea bună.

Pentru multe companii, tot ce este necesar este o serie de sarcini de bază prin care care să își protejeze angajații de accidente dar în același timp succesul și cresterea afacerii.

În general, legile privind sănătatea și siguranța se aplică tuturor întreprinderilor. Ca angajator sau persoană fizică independentă, ești responsabil pentru sănătatea și siguranța în afacerea ta.

Legile de securitate și sănătate în muncă există pentru a proteja angajații de pericole la locul de muncă. Abordarea pe care trebuie să o ai ar trebui să fie proporțională cu dimensiunea afacerii tale si natura activității de afaceri. Pentru majoritatea întreprinderilor mici, cu risc redus, pașii pe care trebuie să îi parcurga sunt simpli.

Decide cine te va ajuta

Printre îndatoririle tale ca angajator se numără și numirea unei persoane competente care să te ajute. îndeplinește-ți îndatoririle de sănătate și siguranță în muncă. O persoană competentă îndeamnă cineva cu abilități, cunoștințe și experiență necesare pentru gestionarea sănătății și securității în afacerea ta.

Dacă conduci o afacere cu risc scăzut, sănătatea și siguranța este ceva ce poți gestiona

fără a fi nevoie să apelezi la ajutorul unui expert. Aici te-ai putea numi pe tine ca un persoană competentă sau pe unul sau mai mulți dintre angajații tăi.

Cu toate acestea, dacă nu ești sigur de capacitatea ta de a gestiona toată sănătatea și siguranța intern sau dacă afacerea ta este cu risc mai mare, este posibil să ai nevoie de ajutor extern. Poți apela cu incredere la servicii SSM oferite de vasfebco.ro pentru instruirea personalului și consultanță avansată privind sănătatea și securitatea în muncă.

Controlează riscurile din afacerea ta

Trebuie să controlezi riscurile de sănătate și siguranță la locul de muncă. Pentru a face acest lucru, trebuie să te gandești la factorii de risc, care ar putea cauza vătămarea angajaților. Acest proces este cunoscut sub numele de evaluare a riscurilor. Probabil că faci deja pași pentru a-ți proteja angajații, dar evaluarea riscului îți va spune dacă ai a acoperit tot ce trebuie. 

O evaluare a riscului nu se referă la crearea unor cantități uriașe de documente, ci mai degrabă despre identificarea măsurilor sensibile pentru controlul riscurilor de la locul de muncă.  Ar trebui să vă înregistrați constatările semnificative, dar nu este necesară înregistrarea riscurilor de zi cu zi. 

Legea nu se așteaptă să eliminați toate riscurile, ci să protejați oamenii instituind măsuri pentru controlul acestor riscuri, în măsura în care este posibil în mod rezonabil.

Cum evaluez riscurile la locul de muncă?

Un bun punct de plecare este să vă analizați locul de muncă și să căutați orice pericol (lucru care poate provoca daune).

Gândește-te cum ar putea avea loc accidentele și cine ar putea fi rănit. Întreabă-ți angajații care cred că sunt pericolele, deoarece aceștia pot observa lucruri care nu sunt evidente pentru tine și pot veni cu idei bune despre cum să controlezi riscurile.

Consultează-te cu angajații

Trebuie să te consulți cu angajații privind sănătatea și siguranța în muncă. Acest lucru nu trebuie să fie complicat. Poți face acest lucru ascultând și vorbindu-le despre:

■ sănătatea și siguranșa în munca pe care o desfășoară;

■ modul în care sunt controlate riscurile;

■ cele mai bune moduri de a furniza informații și instruire.

Consultarea este un proces în două sensuri, care permite personalului să-și ridice preocupările și influența decizii privind gestionarea sănătății și securității.

Angajații sunt adesea cei mai buni oameni pentru a înțelege riscurile la locul de muncă iar implicarea lor în luarea deciziilor le arată că le luați sănătatea și siguranță în serios.

Într-o afacere foarte mică, s-ar putea să alegeți să vă consultați angajații direct.

Instruirea personalului și informare

Toți angajații tăi trebuie să știe că lucrează în siguranță și fără riscuri pentru sănătate. Trebuie să oferi instrucțiuni și informații clare și o pregătire adecvată, pentru angajații tăi.

Este necesară o abordare proporțională, de exemplu, o afacere cu risc scăzut nu ar avea nevoie de pregătire tehnică îndelungată. Furnizarea de informații simple sau instrucțiuni este probabil suficientă.

Nu uitați de ajutorul specialiștilor care desfășoară activități de instruire SSM. Asigura-te că toată lumea are un nivel adecvat de informații despre:

■ pericolele și riscurile cu care se pot confrunta;

■ măsuri pentru a face față acestor riscuri;

■ proceduri de urgență.

Când oferi instruire, întreabă-i pe angajați ce părere au despre asta, dacă este relevant și eficient. Informațiile și instruirea pe care le oferi trebuie să fie într-o formă ușor de înțeles. Toți cei care lucrează pentru tine ar trebui să știe ce trebuie să facă în caz de urgență.

Domenii: Afaceri

S.C. TECAS BEST SYSTEM S.R.L.

UPDIGITAL este dedicat învățării și înțelegerii afacerii tale. Construind o relație cu fiecare dintre clienții noștri, ne putem asigura că strategia noastră de marketing este construită cu unicul...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!