Ghimbirul: ce beneficii are și cum se poate folosi

Publicat pe 10 Mai 2024
Ghimbirul a fost utilizat de-a lungul timpului nu doar ca ingredient în bucătăriile din întreaga lume, ci și ca remediu natural pentru o serie de afecțiuni. Originar din Asia de Sud-Est, ghimbirul este recunoscut pentru gustul său intens și beneficiile sale pentru sănătate. Mai multe despre aceste beneficii și cum se poate utiliza ghimbirul vei afla mai jos!

Ce proprietăți are ghimbirul?

Rădăcina de ghimbir este cunoscută pentru conținutul său bogat de vitamine și minerale esențiale pentru organism cum ar fi vitaminele C, B2 și K, calciul, magneziul, fierul și potasiul. Este, de asemenea, o sursă bună de proteine și carbohidrați și are un conținut scăzut de calorii.

Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ceea ce îl face un aliat în lupta împotriva răcelilor sau alergiilor, dar și un bun remediu împotriva stresului și a durerilor musculare. De asemenea, ghimbirul are un efect energizant.

Care sunt beneficiile consumului de ghimbir?

Sunt multe de spus despre ce beneficii poate avea consumul de ghimbir. Poate știai deja, de exemplu, că poate contribui la reducerea durerilor articulare, la combaterea migrenelor, a răului de mișcare și a senzației de greață. Sau că ghimbirul este folosit în mod frecvent pentru calmarea problemelor stomacale și pentru reducerea balonării.

Lista beneficiilor atribuite ghimbirului este însă mult mai lungă și variată. Acesta contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ajută la creșterea secreției de insulină și combate febra musculară după sport. Mai mult, ghimbirul poate avea efect pozitiv în lupta împotriva unor forme de cancer, dar și când vine vorba de sănătatea inimii. Ghimbirul este, de asemenea, un puternic energizant natural și crește nivelul de serotonina și dopamina, fiind folosit ca remediu în cazul stărilor de anxietate și depresie.

Ghimbirul mai contribuie la menținerea unui aspect sănătos al pielii și părului și este considerat un aliat în dietele specifice de slăbire, datorită efectului său de accelerare a metabolismului. În plus, ghimbirul poate fi folosit ca un afrodiziac natural.

Cum se poate utiliza ghimbirul?

Ghimbirul este utilizat atât în gastronomie, cât și în medicina tradițională. Este cunoscut pentru gustul său intens și proprietățile sale terapeutice, fiind folosit în diverse preparate culinare și remedii naturiste.

În bucătărie, ghimbirul este adesea folosit ca ingredient în feluri de mâncare cu inspirație orientală. Se poate utiliza crud, uscat, fiert sau sub formă de pulbere. Acest condiment oriental este folosit în multe tipuri de preparate, precum orez, ciuperci sau rețete cu carne de pui sau deserturi. Rădăcina de ghimbir poate fi consumată și confiată sau conservată în sirop de zahăr ori mai poate fi folosită pentru a prepara ceai.

Ghimbirul mai este prezent și ca ingredient în diverse suplimente alimentare. De asemenea, poate fi folosit pentru a pregăti cataplasme cu ghimbir, despre care se spune că ajută la ameliorarea durerilor articulare și musculare. În industria cosmetică, extractul de ghimbir este utilizat în creme și loțiuni datorită efectului său calmant. De asemenea, este folosit în aromaterapie și pentru masaje.

Ghimbirul reprezintă un aliat puternic pentru sănătatea noastră, datorită proprietăților sale remarcabile. De la îmbunătățirea digestiei la întărirea sistemului imunitar, beneficiile consumului de ghimbir sunt numeroase și diverse. Pe lângă acestea, ghimbirul poate fi utilizat în multe moduri, în funcție de preferințe și nevoi. Ține totuși cont de faptul că, deși ghimbirul are multe beneficii pentru sănătate, poate provoca reacții adverse la unele persoane. De exemplu, persoanele cu diabet, sensibilități ale pielii sau probleme digestive ar trebui să consume ghimbir cu precauție. De asemenea, femeile însărcinate sau cele care sunt în perioada menstruației ar trebui să evite sau să consume moderat ghimbir.

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui vizita la medic și recomandările acestuia. Pentru informații corecte și personalizate privind consumul de ghimbir, modul de utilizare și dozele indicate, adresează-te unui specialist!

Sursa: https://www.medlife.ro/articole-medicale/beneficiile-consumului-de-ghimbir 

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!