Hidrogenul, combustibilul viitorului?

Publicat pe 19 Aprilie 2021
Asociația Together for a Better Tomorrow vă invită să participați la seria de evenimente "Towards Clean Energy”. Evenimentul va avea loc LIVE ONLINE, în data de 22 aprilie, în intervalul orar 10:30-13:00. Participarea este gratuită, iar evenimentul poate fi urmărit pe pagina facebook IdeaEventsCF. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.

Discuțiile acestei ediții se vor concentra asupra rolului și importanței hidrogenului în cursa către tranziția energetică, și transpunerea în realitate a obiectivelor ce vizează decarbonarea sectorului energetic, asumate de România prin semnarea Pactului Verde European.

Speakerii invitați ai acestei editii sunt: Virgil Popescu - Ministrul ENERGIEI | László Borbély- Consilier de Stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului | Roxana Caliminte - Deputy Secretary General Gas Infrastructure Europe (GIE) | Alexandru Floriştean - Legal and Project Manager Hydrogen Europe|Ioan Iordache - Director Executiv, Asociația pentru Energia Hidrogenului din România, Director ICSI Rm. Vâlcea | Hans Marius Schuster - CEO Arena Innovation |Călin Vilt - Consilier științific onorific CNR-CME, într-o discuție moderată de Remus Hîrceagă - Senior Partner Expense Reduction Analysts Europe (ERA

Câteva dintre subiectele ce vor fi în dezbatere in cadrul evenimentului: Strategia naţională ce are în vedere producerea şi utilizarea hidrogenului verde, ca răspuns la schimbarea de paradigmă economică propusă prin inițiativa Green Deal | Compatibilizarea/construcţia reţelelor de gaz din Romania pentru distribuţia de hidrogen| Rolul hidrogenului în implementarea Green Deal-ului European şi în cadrul tranziţiei energetice către net-zero | Planul de acțiune pentru lansarea unei economii sustenabile de hidrogen curat in România | Hidrogenul, de la chimie la energie.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) include modernizarea infrastructurii de gaze, astfel încât să poată fi introdus hidrogen în rețeaua de gaze naturale, acest lucru urmând să ducă la scăderea emisiilor poluante. Potrivit documentului, România alocă 600 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de gaze astfel încât să poată fi folosită în amestec cu hidrogen și alte „gaze verzi”.

Trebuie subliniat faptul că, pentru a fi servi acestui deziderat, hidrogenul folosit trebuie să fie „verde”, adică obținut din electroliza apei, care la rândul ei trebuie realizată cu energie electrică obținută din surse regenerabile, și nu din combustibili fosili.

În luna iulie 2020, Comisia Europeană a adoptat o serie de ținte privind utilizarea hidrogenului. Până în anul 2024, se vizează instalarea de electrolizoare din surse regenerabile de cel puțin 6.000 MW, și producerea a un milion de tone de hidrogen realizat cu ajutorul energiei regenerabile. România a semnat în 2018 declarația "Iniţiativa pentru Hidrogen", care propune dezvoltarea cercetării și inovării în domeniul tehnologiei utilizării hidrogenului, precum și întărirea colaborării regionale și multilaterale pentru schimb de expertiză tehnologică și pentru cele mai bune practici în domeniu.

În momentul de față sunt în derulare câteva proiecte ce folosesc ca sursă de energie hidrogenul. Marea Britanie a demarat in 2020 un proiect-pilot prin care s-a început injectarea de hidrogen în rețeaua de gaze, iar amestecul de hidrogen cu gaze este folosit pentru încălzirea a 100 de locuințe și 30 de clădiri ale Universității Keele, din Staffordshire. O altă industrie pionierat în folosirea hidrogenului, este industria transporturilor. Câteva țări din Europa au introdus, sau sunt interesate de tehnologia trenurilor cu hidrogen: Franța, Olanda, Danemarca, Norvegia sau Italia. I se alătură industria auto, unde câțiva producători, printre care Toyota, Hyundai sau Honda, au lansat pe piață motoare propulsate de hidrogen, dar și industria aeronautică, care folosește hidrogenul lichid încă din 1950, pentru lansarea rachetelor în spațiu.

Sunt câteva realizări din diverse domenii de activitate, care demonstrează faptul că hidrogenul a devenit o soluţie concretă, viabilă, ce poate fi pusă in practică pentru a ajuta țările să realizeze tranziţia lor energetică.

Uniunea Europeană îşi propune ca, până în anul 2050, să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră, iar inovaţia şi cercetarea devin elemente-cheie pentru dezvoltarea surselor de energie, care sa conducă la implementarea acestui plan ambițios.

Printre avantajele utilizării hidrogenului ca resursă energetică, putem aminti:

- Versatilitatea, acesta putând fi folosit în diverse industrii;

- Într-o lume în care resursele naturale sunt limitate, reprezintă o resursă alternativă, care va contribui vizibil la reducerea poluării și a încălzirii globale;

- Poate fi produs local, dintr-o gama variată de surse: apă, biomasă, cărbune, metan;

- Investițiile din domeniu vor crea locuri de muncă pe tot cuprinsul Europei, inclusiv în România;

- După ce producerea de „hidrogen verde” va deveni ceva normal, se preconizează faptul că multe dintre costurile combustibililor, a energiei electrice și a căldurii vor scădea vizibil

Parteneri eveniment: Next Energy Partners, Transgaz, Private Jets Europe, Expense Reduction Analysts (ERA)

Partener institutional: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.

Un eveniment produs de Asociația Together for a Better Tomorrow, organizat de Idea Events, comunicat de Rhapsody Magazine.


Idea Events

Cu experiență în organizarea de evenimente private, în 2016, Idea Events a început organizarea unor serii de evenimente publice generate de cele mai de actualitate subiecte internaționale și...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!