Iașiul ar putea avea un hub dedicat industriilor creative

Publicat pe 5 Februarie 2021
Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) își exprimă intenția de a dezvolta, în parteneriat cu Primăria Iași, primul hub din Iași dedicat exclusiv industriilor creative. Proiectul cultural „CREATIVE HUB”, denumit în mod conceptual Iași Creative Space își propune să creeze un spațiu experimental temporar cu deschidere națională și conectivitate internațională, care să conecteze industriile creative într-un spațiu adecvat susținerii ideilor tinerilor cu ajutorul antreprenorilor din industriile respective și să susțină arta, în toate formele ei.

Într-o perioadă în care pandemia provocată de COVID-19 a lovit puternic industriile creative, mai mult decât alte sectoare ale economiei, inițiativa FEPIC vine să ofere o mână de ajutor și o susținere suplimentară spre revenirea la o viață activă culturală, într-un oraș cunoscut la nivel mondial pentru numele sonore provenite din acest domeniu.

“Ne dorim să oferim industriilor creative din Iași un spațiu care să faciliteze contactul direct, schimbul de idei, practica, dezvoltarea de competențe etc. Un spațiu de conectare a jucătorilor consacrați de pe piața industriilor creative cu tinerii creativi, cu start-up-urile inovative, obiectul fiind crearea de produse inovative cu valoare adăugată mare, dar și valențe culturale educative și de dezvoltare a abilităților de învățare, educare și experimentare. Toate acestea având ca scop investiția pe termen lung în comunitatea ieșeană,” a declarat Irina Schrotter, președinte FEPIC.

Proiectul calcă pe urmele exemplelor lansate în București de către The Institute și CCC ( Centrul cultural clujean) propunându-și organizarea și desfășurarea unei agende care să cuprindă un număr important de evenimente și ateliere din zona culturală.

Primul obiectiv este identificarea unui spațiu care să poată găzdui în viitor un centru modern pentru industriile creative pe care să-l construim accesând fonduri europene, private și publice. Iași Creative Space dorește crearea de trafic cultural precum și un procent de rezidențe și are ca obiectiv final demonstrarea utilității unui asemenea spațiu creativ într-un oraș universitar de talia Iașiului.

În primele două luni de la lansare acest spațiu ar trebui să găzduiască o serie de evenimente precum: Filit, Romanian Creative Week, Perform (Festival de teatru și artă performativă independentă), tabere de creație muzicală și un studio de producție virtuală.

Alegerea unui spațiu potrivit cu activitățile desfășurate și care la rândul lui să transmită creativitate este extrem de importantă, așa încât susținerea oferită de autoritățile locale este esențială în acest demers.

Partenerii inițiatori ai proiectului cultural Iași Creative Hub sunt: Asociația Industrii Creative, Asociația Română de Film și Televiziune - Creative Romanian Film Makers, agenția de inovație digitală CODE932, Digital Innovation Zone, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași - FONTIS, agenția digitală de user experience și consultanță digitală Grapefruit, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Uniunea Artiștilor Plastici din România - Filiala Iași, UPFR – Uniunea Producătorilor de Fonograme din România.

Semnatarii proiectului sunt: Felix Aftene, Cătălin Alionte, Florin Caracala, Andrei Radu Ciuhodaru, Andrei Cozlac, Andrei Dănilă, Georgiana Dragomir, Ciprian Iacob, Octavian Jighirgiu, Florin Luchian, Mihai Valentin Lupu, Bogdan Maxim, Mircea Meriacri, Irina Păcurariu, Irina Schrotter, Lucian Dan Teodorovici.

Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC) este singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative și s-a înființat în Iași, în august 2011. FEPIC este reprezentată la nivelul Consiliului de Export al României. Patronatele individual, dar și Federația, sunt afiliate Uniunii Generale a Industriașilor din România și au astfel reprezentativitate națională conform legii patronatelor. În paralel, patronatele și/sau federația sunt afiliate sau în curs de afiliere la organismele naționale și europene în domeniu (ANEIR, Innovation Network Europe, European Creative Initiative etc.). Scopul imediat pentru care a fost înființată Federația Patronatelor din Industriile Creative este acela de a face din acest domeniu economic, unul recunoscut și cu un aport economic semnificativ în România.

Domenii: Lifestyle

Filipescu Romanita Mihaela PFA

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!