Importanța jocurilor în procesul educațional al copiilor

Publicat pe 16 Septembrie 2021
Joaca este atât de importantă pentru dezvoltarea copilului, încât a fost recunoscută de Comisariatul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului ca un drept al fiecărui copil. Specialiștii în psihopedagogie utilizează metode de predare care se bazează pe activități ludice, ca să transforme procesul de învățare într-un parcurs mai ușor de asimilat pentru cei mici.

Acest demers poate fi urmărit inclusiv acasă, dacă familia înțelege și respectă importanța jocurilor în procesul educațional al copiilor.

Jocul susține o dezvoltare cerebrală armonioasă

Fundamental pentru o dezvoltare sănătoasă a creierului, jocul permite copiilor să fie creativi prin dezvoltarea imaginației, a forței și a abilităților emoționale și cognitive. Prin intermediul activităților ludice specifice fiecărei vârste, cei mici interacționează cu lumea, încep să-i cunoască reperele și să-și descopere propriile abilități.

Alături de propriul copil, adultul are ocazia de a-și redescoperi spiritul ludic în timp ce explorează oportunități unice de exprimare. Astfel, copiii pot transforma orice obiect sau situație obișnuită într-o poveste cu ființe imaginare sau cu personaje care acționează după o logică numai de ei știută. Pot să transforme un scaun de bucătărie în cel mai rapid armăsar de basm, la fel cum vor năvăli să dezvăluie secretele ascunse în propunerile de jocuri educaționale de pe deajoaca.ro, de exemplu.

Jocurile sunt deopotrivă relaxante și motivante

Sunt activități care vizează satisfacția individuală sau de grup și reprezintă, în mod evident, centrul de interes al întregii copilării. În primii patru ani de viață, cel puțin, jocul se identifică, practic, cu existența copiilor, iar formele pe care le ia dezvăluie realitatea acestei vârste: jocul este o formă de explorare a sinelui și a lumii. Copilul traduce aceste experiențe în modele de comportament.

Prin joc pot fi stimulați să se exprime chiar și copiii cu un nivel de comunicare mai redus decât al celorlalți, oferind astfel celor apropiați posibilitatea de a le înțelege modul în care văd ceea ce îi înconjoară.

Joaca ajută copiii să socializeze

Dacă se joacă împreună, copiii sunt motivați să acționeze în grup, să stabilească reguli, să ia decizii și astfel învață să se raporteze la ceilalți. Necesitatea de a împărtăși experiențe, de a negocia, de a rezolva conflictele și de a dobândi abilități de autoapărare, toate acestea se dezvoltă armonios, respectându-i pe cei din jur. De asemenea, cei mici își exercită capacitatea de a se mișca în ritmul propriu, își descoperă domeniile de interes și învață să se implice în pasiunile pe care doresc să le urmeze. Prin urmare, activitatea ludică, pe lângă manifestarea vieții afective a copilului, permite dezvoltarea, prin funcții corporale, a abilităților cognitive, motorii și sociale.

Absența timpului de joacă are efecte negative pentru copii.

Cu toate că aduce beneficii atât celor mici, cât și părinților, timpul pentru recreere tinde să se diminueze, din cauza tendinței de a le concentra atenția pe variate activități de învățare. Această modificare poate afecta capacitatea copiilor de a stoca informații noi și de a se dezvolta armonios.

În consecință, instituțiile care promovează stiluri de învățare sedentară trebuie să înțeleagă faptul că procedând astfel reduc posibilitățile de învățare ale cursanților. Mulți părinți se simt obligați să alerge contra cronometru după copii – învățare în clasă, una-două activități extracurriculare, pregătire în privat pentru școală – pentru a ține pasul, din teama de a nu-și vedea copiii rămași în urmă. Rezultatul este că atât părinții, cât și copiii prezintă din ce în ce mai multă anxietate și stres: copiii implicați în prea multe activități au mai puțin timp să joace liber și, prin urmare, sunt mai supuși oboselii.

Provocarea adulților de astăzi este de a găsi echilibrul care le permite copiilor să-și atingă potențialul fără a-i împinge dincolo de limitele personale, permițându-le să se joace în propriul ritm și pentru o perioadă de timp adecvată vârstei și preocupărilor specifice. Este imperativ, așadar, ca mediul optim de dezvoltare al celor mici să includă activități de joc care să le permită să se relaxeze, să creeze, să crească armonios.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!