Importanța achiziționării de lemn certificat

Publicat pe 22 Noiembrie 2019
Pentru multe întreprinderi și consumatori din Europa, gândul de a cumpăra produse din lemn conjurează imagini cu păduri distruse de exploatarea ilegală și a amenințării constante pentru multe specii de animale, păsări și plante. Dar, știați că achiziționarea de produse din lemn certificat ar putea, de fapt, să asigure supraviețuirea pădurii și a întregului regn natural pentru sute de ani sau chiar mai mult?

Acest lucru este potrivit Consiliului Forest Stewardship Council (FSC), al cărui rol este acela de a avea grijă de păduri, astfel încât acestea să poată satisface nevoile sociale și economice ale societății, păstrându-se în același timp biodiversitatea. 

Certificarea FSC asigură că pădurile certificate sunt gestionate astfel încât să nu existe pierderi nete de păduri pe termen lung și să se mențină biodiversitatea pădurii. Mai exact, certificarea FSC asigură că planurile de management sunt elaborate pentru a asigura protejarea speciilor la risc în timpul procesului forestier responsabil.

Cu toate acestea, certificarea FSC nu ar fi durabilă fără achiziționarea și angajamentul comunităților care trăiesc în pădure și se bazează pe nevoile lor alimentare, religioase și culturale. Prin urmare, certificarea FSC asigură, de asemenea, că locuitorii sunt consultați și incluși în luarea deciziilor cu privire la pădure și pot lucra în concesiune într-un mediu sigur, în conformitate cu principiile dezvoltate de Organizația Internațională a Muncii.

Aceasta înseamnă că oamenii continuă să se bucure de multe dintre valorile spirituale și culturale ale pădurii, obținând totodată un beneficiu economic din aceasta. În plus, comunitățile primesc adesea alte beneficii sociale – cum ar fi facilitățile medicale și educaționale – ca parte a obligațiilor sociale definite pentru companiile certificate FSC. Aceste beneficii sociale sunt negociate ca parte a procesului de certificare.

În acest fel, certificarea ajută atât pădurea cât și oamenii, dar acest lucru nu este suficient. Gestionarea pădurii nu ar fi durabilă, fără să se asigure, de asemenea, că firmele certificate obțin un profit din pădure. Cea de-a treia dimensiune a FSC ca instrument de combatere a defrișărilor este asigurarea beneficiilor economice pentru companiile forestiere în gestionarea responsabilă a pădurilor. În acest scop, FSC lucrează cu partenerii pentru a crea interes de piață locală și internațională pentru produsele deținătorilor de certificate.

Un studiu din 2014 realizat de CIFOR a constatat că concesiile certificate au oferit mai multe avantaje comunitare decât concesiile necertificate. Aceștia raportează condiții de muncă mai bune, calitatea vieții îmbunătățite pentru comunitățile locale, instituțiile locale active și o partajare sporită a beneficiilor.

Așadar, ignorarea beneficiilor FSC si imaginea cu păduri defrișate și distruse care apare în gândul companiilor și consumatorilor, este pe atât greșită, cât și contraproductivă. În schimb, crearea unei piețe pentru produse din pădurile gestionate în mod responsabil asigură ca întreprinderile să continue să respecte criteriile de management ale FSC; comunitățile locale continuă să beneficieze de pădurea lor, păstrând-o pentru generațiile următoare, iar pădurea – și speciile din ea – vor continua să fie acolo pentru totdeauna.

Certificarea FSC protejează deopotrivă întreprinderile și consumatorii împotriva implicării în exploatarea ilegală sau a comerțului ilegal de lemn. Prin audituri ale unor terți, efectuate de organisme de certificare, companiile certificate FSC sunt verificate pentru performanța lor în conformitate cu reguli FSC foarte stricte.


SC UPDIGITAL ANALYTICS AGENCY S.R.L.

UPDIGITAL este dedicat învățării și înțelegerii afacerii tale. Construind o relație cu fiecare dintre clienții noștri, ne putem asigura că strategia noastră de marketing este construită cu unicul...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →