Importanța limbii engleze: 3 moduri în care limba engleză îți poate schimba viața

Publicat pe 26 Februarie 2020
Limba engleză și ideea conform căreia cunoașterea ei este importantă se apropie încet-încet de statutul de clișeu. Se află pretutindeni, iar omniprezența acestor concepte duce la tocirea sensurilor lor - lucru pe care sperăm, însă, să îl evităm. De ce? Deoarece în ideile care pot părea erodate de sens se găsesc niște adevăruri cruciale pentru viața de zi cu zi sau, mai mult decât atât, niște adevăruri care pot schimba vieți la nivel fundamental.

Dincolo de expresia-tip “limbă de circulaţie internaţională” se găsesc moduri prin care putem trăi altfel. Mai bine. Mai plin. Care sunt aceste moduri, aşadar?

Comunicarea interculturală ca metodă de a îl cunoaşte mai bine pe celălalt, dar şi pe tine însuţi

Trăim într-o lume care este, în definitiv, lipsită de graniţe. Studiem în străinătate, facem schimburi de experienţă cu elevi, studenţi şi angajaţi internaţionali, intrăm pe Internet şi schimbăm gânduri şi opinii cu oameni care se află la mii şi mii de kilometri distanţă. Oamenii sunt mai conectaţi ca niciodată, iar liantul este, de cele mai multe ori, limba engleză. Prin conexiunile stabilite înveţi, desigur, mai multe despre felul în care ceilalți percep lumea - lucrurile care ţie ţi se par fireşti pot foarte bine să reprezinte o excentricitate într-un alt punct de pe hartă! Poţi afla mai multe despre viaţa lor artistică, spirituală, despre regulile de comportament sau despre bucătăria naţională.

Mai este, însă, un avantaj: faptul că, prin raportarea la un altul care are un set atât de diferit de valori, ajungi de fapt să te apropii mai mult de tine însuţi. Cu această ocazie, afli cât de deschis eşti la experienţe noi, cum te raportezi la valorile care au fost stabilite de mediul în care te-ai născut şi în ce fel te-ai adapta la un nou sistem. Altfel spus, căderea graniţelor dintre oameni înlătură şi frontierele dinăuntrul tău - frontiere pe care poate că nici nu le luaseşi în calcul!

“Hello, world!”

Aici nu ne referim la lumea în care trăim zi de zi, ci la piatra de temelie a programării în limbajul Java. “Hello, world!” este un program simplu; este, totodată, un simbol pentru toţi cei care aspiră să devină programatori.

Informatica reprezintă una cele mai ofertante cariere la ora actuală, iar toate semnele arată spre faptul că va înflori în continuare. Inutil de spus, toate limbajele de programare și domeniul de activitate însuși au fost conceptualizate în limba engleză - cunoștințele de limbă engleză semnifică, în acest caz, cheia de acces către un domeniu profesional extrem de dorit.

Să nu uităm nici de domeniile conexe! Dacă ai o fire preponderent artistică, o carieră în web design ți se va potrivi de minune. Dacă vrei să lucrezi într-o întreprindere pe un post de executiv, rețeaua Intranet va fi aproape întotdeauna concepută în limba engleză. În concluzie, cunoscând limba engleză spui "Hello!" unei întregi lumi de oportunități profesionale.

Prinț și cercetător

Bineînțeles, în afara locurilor de muncă propriu-zise, gama de beneficii ale limbii engleze nu se epuizează. De la pur profesional, trecem către academic. Lucrările de cercetare sunt prezente în școală, în facultate și chiar și la nivelul serviciului, iar o mare parte dintre sursele academice este sau redactată în engleză, sau tradusă întâi în această limbă și abia apoi în limbile cu o arie mai restrânsă de acoperire. Dacă vrei ca lucrarea ta să fie bine documentată, să aducă perspective proaspete asupra domeniului și să fie citită cu plăcere, este foarte probabil ca dintre sursele la care vei apela, o mare parte dintre ele să fie redactate în limba engleză.

Sună steril? Ia în calcul, atunci, beneficiile personale pe care o muncă de traducere din engleză în română ți le poate aduce: înțelegerea mai bună a textului, sistematizarea informației și chiar capacitatea de rezolvare mai rapidă a problemelor. Este un exercițiu pe care îl poți face de mai multe ori în vederea dezvoltării personale - avantajele comunicării interculturale ies la iveală și în comunicarea cu tine însuți.

Acestea fiind zise, unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care ți le poți face este să iei chestiunea în propriile mâini și să începi studiul (sau să te perfecționezi) într-un cadru formal, dedicat bunei învățări, urmând cursuri de engleză.

Domenii: Educatie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →