Condiția ce stă la baza atingerii acestor valori gravitează în jurul unei alimentații cât se poate de sănătoase, ce poate fi menținută încă din copilărie și continuată în anii maturității. Contrar unor mituri perpetuate de-a lungul deceniilor, genetica nu reprezintă un factor vital pentru determinarea longevității. Dimpotrivă, studiul realizat de World Health Organization promovează nutriția ca prim factor determinant pentru această chestiune.
Ce înseamnă “nutriția sănătoasă”?
În ziua de azi, Întreaga cultură gastronomică gravitează în jurul conceptului de “healthy food” (trad. mâncare sănătoasă). Atât peste Ocean, cât și pe întreg cuprinsul Bătrânului Continent, dietele sănătoase par să câștige din ce în ce mai mult teren în fața unor obiceiuri de consum capricioase, bazate pe pofte pe care cu greu le poți ține în frâu. Pare că întreaga planetă poate ajunge rapid la un numitor comun, atunci când vine vorba despre o dietă benefică nouă, promovând adesea următorul îndemn: “Mâncarea sănătoasă se află la baza longevității!”.
Însă ce mai poate însemna conceptul de “mâncare sănătoasă”, în condițiile în care netul ne bombardează în fiecare zi cu mii de păreri diferite, de la tot felul de așa-ziși “experți în nutriție”. Adevărații experți afirmă că o dietă cu adevărat sănătoasă este descrisă de următoarele caracteristici:
Macronutrienți nelipsiți dintr-o nutriție sănătoasă
Indiferent de alimentele pe care le consumăm într-o anumită zi, acestea garantează un număr de micronutrienți și macronutrienți, vitali pentru o bună funcționare a organismului uman. Importanța acestora poate fi descrisă printr-o mulțime de feluri. Așadar, aceste substanțe nutritive:
O dietă cât se poate de sănătoasă presupune un aport corespunzător de macronutrienți, substanțe împărtițe în 3 categorii de bază:
Acestor 3 categorii de macronutrienți li se adaugă apa (comandă aici apă de pe LaFantana), un factor vital pentru obținerea unei diete “pro-longevitate”:
1. Grăsimile
Contrar reticenței publice față de grăsimi (percepute drept o cauză principală pentru majorarea numărului de kilograme), acești macronutrienți pot garanta o mulțime de beneficii:
Cele mai importante surse de grăsimi: peștele gras, avocado, fasolea, uleiul de măsline, ouăle, nucile, migdalele, alunele etc.
2. Carbohidrații
Chiar dacă mulți pun pe seama carbohidratilor (la fel ca în cazul grăsimilor) creșterile în greutate, acești macronutrienți reprezintă principala sursă de energie (cu un rol important în metabolism) pentru întreg organismul.
Există 2 tipuri de carbohidrati, în funcție de influența acestora asupra glicemiei:
Carbohidrați simpli (influență negativă asupra glicemiei). Regăsiți în:
Carbohidrați complecși (influență benefică asupra sănătății). Regăsiți în:
3. Proteinele
Cu un rol deosebit de important pentru consolidarea celulelor, țesuturilor și organelor de transport pentru minerale, hormoni și vitamine, proteinele sunt macronutrienți ce nu trebuie să lipsească din absolut nicio dietă ce se dorește a fi una “sănătoasă”.
Cele mai importante surse de proteine:
4. Apa
Dintr-o dietă sănătoasă nu trebuie să lipsească apa (comandă acum apă de pe LaFantana.ro), consumul corespunzător al acesteia determinând atât o hidratare corespunzătoare, cât și reacții firești ale metabolismului.
Consumul optim de apă prezintă o serie de beneficii clare:
Ce presupune o hidratare corespunzătoare:
Pentru și mai multe sfaturi avizate, privind realizarea unei diete sănătoase (pornind de la vârstă și numărul de kilograme), îți recomandăm să te programezi pentru un consult de specialitate la un medic nutriționist!
Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →
Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!