Importanța unui control medical anual, chiar și în absența unor simptome

Publicat pe 8 Mai 2021
Corpul uman este complex și face față multor factori dăunători, dar uneori pot apărea probleme de sănătate. Dacă multe afecțiuni ne alarmează prin prezența simptomelor, altele se manifestă discret sau nu dau niciun semn. Obișnuința de a ne inspect propriul corp și grija față de stilul de viață nu sunt de ajuns. Medicul este singura persoană care ne poate evalua starea de sănătate corect. Controalele medicale ne ajută să identificăm, prevenim și tratăm afecțiuni diverse, care, ignorate, pot duce la probleme grave. Se recomandă consultul medical cel puțin o dată pe an, chiar dacă nu avem simptome. Citește în continuare și descoperă de ce este important să facem acest lucru.

Prevenirea și identificarea unor afecțiuni comune, dar grave

Unele dintre afecțiunile cele mai grave pot fi identificate la controalele de rutină anuale. Anumite analize și investigații ne pot ajuta să le prevenim sau să le descoperim la timp:

 • Măsurarea tensiunii arteriale. Tensiunea arterială poate indica hipertensiunea sau hipotensiunea, care deseori nu dau simptome. Netratată, hipertensiunea poate duce la infarct, accident vascular cerebral, anevrisme, probleme cu rinichii, vederea și alte complicații. Hipotensiunea poate duce la șoc și pune viața pacientului în pericol.
 • Analiza colesterolului. Un nivel ridicat de “colesterol rău” (LDL) în sânge crește riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară. Medicul poate recomanda schimbări în stilul de viață al persoanei pentru a preveni apariția unor afecțiuni cardiace. În cazul în care acestea deja există, medicul poate recomanda un consult cardiologic amănunțit, la un cabinet de cardiologie în București sau în localitatea în care locuiește pacientul.
 • Măsurarea glicemiei. Un test de sânge sau o simplă înțepătură în deget poate indica dacă nivelul de glucoză din sânge este prea ridicat. O valoare mai mare decât cea normală poate fi un semn că pacientul suferă de diabet.
 • Screeningul pentru cancerul de piele. Medicul inspectează pielea pacientului și, dacă descoperă formațiuni suspecte, poate recomanda analize mai amănunțite.

Investigații medicale recomandate femeilor

În funcție de rezultatele controlului anual, medicul poate recomanda investigații suplimentare, cele mai uzuale fiind:

 • Mamografia. Această investigație are rolul de a identifica un eventual cancer la sân.
 • Testul Papanicolau. Medicul ginecolog efectuează acest test pentru a identifica potențiale celule canceroase de la nivelul aparatului reproducător.
 • Test de densitate osoasă. Densitatea țesuturilor osoase este legată de riscul de a dezvolta osteoporoză. Medicul scanează țesutul osos și analizează rezultatele.
 • Colonoscopia. Această investigație este necesară pentru identificarea cancerului de colon.

Investigații medicale recomandate bărbaților

Consultul și discuțiile cu pacientul pot indica și alte probleme de sănătate. Medicul poate recomanda diferite teste, foarte frecvente fiind:

 • Examenul de prostată. Medicul efectuează un tușeu rectal și recomandă analiza pentru determinarea antigenului specific PSA în vederea descoperirii unui cancer de prostată.
 • Examinarea testiculelor. Controalele de rutină trebuie să implice și controlul testiculelor pentru a descoperi o eventuală tumoră încă din stadiul incipient.
 • Colonoscopia. După vârsta de 50 de ani, medicii recomandă bărbaților colonoscopia, pentru depistarea precoce a cancerului de colon.

Beneficii ale controalelor anuale

Cel mai important beneficiu al controlului anual este reducerea riscului de a dezvolta o boală gravă. Multe afecțiuni, chiar cu potențial letal, pot fi vindecate cu succes când sunt depistate în stadiul incipient. Nu este de neglijat nici aspectul financiar al unui astfel de control. O boală nedescoperită la timp și complicațiile asociată înseamnă cheltuieli mai mari, așa că du-te la medic anual pentru a economisi bani. Confortul psihic are, de asemenea, de câștigat, pentru că orice problemă de sănătate identificată și rezolvată din timp este mai puțin stresantă decât complicațiile posibile ale acesteia.

Controlul medical anual ne ajută să prevenim, descoperim și tratăm afecțiuni care ne pot pune viața în pericol sau afecta standardul de viață. Mergi la medic o dată pe an pentru o investigație de rutină, chiar dacă te simți complet sănătos.

Referințe:

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!