Infertilitatea la femei - Top 7 cauze

Publicat pe 19 August 2019
Încercările repetate de a concepe un copil, urmate de testele de sarcină negative, sunt de obicei primele semne ale infertilității.

Infertilitatea este o problemă care afectează 1 cuplu din 6. Infertilitatea feminină însumează o treime din totalul persoanelor diagnosticate ca fiind infertile. Să vedem care sunt cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni, cum se poate combate și preveni.

Cauzele infertilității feminine

1. Probleme de ovulație

Ovulația reprezintă eliberarea ovulului matur de către ovar și deplasarea lui către uter, unde rămâne fertil pentru 24 de ore. Momentul ovulației diferă de la o persoană la alta. În medie, acesta se produce în ziua 14 a ciclului menstrual.

Ovulația poate lipsi. Acest lucru este influențat de o serie de factori: sindromul ovarelor polichistice, hipotiroidia, hipertiroidia, insuficiența ovariană prematură, secreția excesivă de prolactină (hormon care stimulează producerea laptelui matern și interferează cu ovulația), eforturi fizice intense.

Pentru rezolvarea acestei probleme, există teste de ovulație care indică perioada fertilă.

2.  Vârsta înaintată

O treime din cuplurile în care femeia are peste 30 de ani sunt infertile. În jurul vârstei de 20 de ani, femeia are cea mai fertilă perioadă, iar corpul ei este pregătit pentru sarcină. Ovulele sunt de calitate, iar riscul ca acestea să prezinte modificări genetice este foarte mic.

3. Endometrioză

Endometrul reprezintă mucoasa care căptușește peretele intern al uterului și care este eliminată în timpul menstruației. Endometrioza este o afecțiune caracterizată de răspândirea endometrului la nivelul trompelor uterine, ovarelor, vezicii, intestinelor peretelui abdominal. Aceasta cauzează iritații și poate bloca trompele uterine. Astfel, afectează fertilitatea.

Afecțiunea se tratează prin terapie hormonală și chirurgie (clasică sau laparoscopică), însă nu se vindecă complet.

4. Anomalii uterine

Fibroamele uterine pot afecta fertilitatea. Acestea sunt tumori benigne (necanceroase) care cresc la nivelul uterului. Numărul fibroamelor și mărimea lor sunt direct proporționale cu riscul infertilității. De asemenea, locul în care acestea sunt situate influențează fertilitatea. Există femei care au rămas însărcinate și au dus sarcina la bun sfârșit, cu toate că sufereau de fibrom uterin.

Fibromul uterin se tratează prin metoda chirurgicală clasică sau laparoscopică, însă cea mai recomandată este metoda intervențională de embolizare a fibromului uterin. Aceasta din urmă nu afectează fertilitatea.

5. Probleme ale tuburilor falopiene

Tuburile falopiene sau trompele uterine sunt asemănătoare unor conducte ce se întind de la uter până la ovare. Prin aceste tuburi ovulul fertil se deplasează. Leziunile sau blocajele la nivelul acestora împiedică ovulul să ajungă la uter. Leziunile trompelor uterine pot fi cauzate de bolile cu transmitere sexuală precum Chlamydia, Gonoreea, dar și de alte afecțiuni (endometrioză, boala inflamatorie pelvină) sau intervenții chirurgicale anterioare.

Blocajele trompelor uterine se corectează prin chirurgie.

6. Mucusul cervical anormal

Mucusul cervical este secretat de colul uterin (cervix). Producerea acestuia este stimulată de estrogen. Mucusul are rolul de a proteja spermatozoizii care călătoresc spre ovul și de a-i menține activi. Poți recunoaște perioada fertilă, prin observarea modificărilor secreției vaginale zilnice: seamană cu un albuș de ou, este flexibilă (se întinde) și transparentă, cantitatea este mai mare.   

7. Greutate corporala anormală

Atât obezitatea, cât și malnutriția pot determina infertilitatea sau avortul spontan. Ovulația este afectată în aceste cazuri. 

Diagnosticul și tratamentul infertilității la femei

Diagnosticarea presupune:

Examinarea istoricului familial

Analize de sânge și de urină pentru identificarea afecțiunilor și infecțiilor

Examen pelvin și mamar

Analiza mucusului cervical

Histerosalpingografie – examinarea uterului și trompelor uterine cu ajutorul razelor X. 

Histeroscopie – utilizează un tub pentru examinarea uterului.

Ecografia abdominală sau transvaginală

Sonohisterografia – asemănătoare ecografiei transvaginale.

Tratamentul poate include administrarea de hormoni pentru a soluționa dereglările hormonale, menstruale și endometrioza, administrarea de suplimente pentru fertilitate (de exemplu, medicamente pentru fertilitate Herbagetica), tratarea bolilor care cauzează infertilitate, stimularea ovulației prin medicație, deblocarea trompelor uterine.

Metode de prevenție

Infertilitatea nu poate fi prevenită dacă are cauze genetice. În restul cazurilor, există anumite lucruri de care o femeie trebuie să țină cont:

Evitarea contactării bolilor cu transmitere sexuală – folosirea prezervativului (deși nu protejează 100%) și minimizarea partenerilor sexuali

Evitarea consumului de alcool, tutun și droguri

Păstrarea igienei intime

Controale ginecologice periodice  

În concluzie, fertilitatea poate fi cauzată de mulți factori. De aceea, investigațiile medicale au o importanță deosebită.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!