Ingrijiri paliative – mucozita orala tratata cu Gelclair

Publicat pe 11 Aprilie 2019
Principalele terapii utilizate in lupta contra cancerului sunt chimioterapia, radioterapia, chirurgia si, mai nou, imunoterapia. Insa boala oncologica afecteaza multiple aspecte ale vietii unui pacient, indeosebi pe plan emotional, psihologic, social, familial.

Principalele terapii utilizate in lupta contra cancerului sunt chimioterapia, radioterapia, chirurgia si, mai nou, imunoterapia. Insa boala oncologica afecteaza multiple aspecte ale vietii unui pacient, indeosebi pe plan emotional, psihologic, social, familial. 

De aceea, pacientii oncologici au nevoie de ceva in plus: monitorizarea efectelor adverse ale tratamentului, adaptarea ingrijirii in functie de evolutia bolii si de efectele sale pe termen lung, consiliere si suport emotional si spiritual. Aceasta ramura a oncologiei este reprezentata de ingrijirile paliative. Din pacate, paliatia este prea putin cunoscuta si adesea considerata in mod gresit apanajul stadiilor terminale.

Tratamentele impotriva cancerului genereaza efecte adverse greu de suportat si de controlat. Oboseala, starea generala de rau, greata, varsaturi, dureri, eruptii cutanate, pierderea parului se numara printre cele mai dure efecte ale terapiilor oncologice. Ingrijirea paliativa vizeaza atenuarea acestor simptome, asigurarea suportului emotional, psiho-social si spiritual. Pe scurt, imbunatatirea calitatii vietii pacientilor si familiilor acestora.

Mucozita orala, complicatie frecventa a terapiei oncologice

Mucozita orala este o inflamatie ulcerativa aparuta la nivelul cavitatii bucale. Este extrem de frecventa in cazul pacientilor supusi chimioterapiei si/sau radioterapiei. Mucoasa care captuseste interiorul gurii si gatului este foarte sensibila la substantele chimioterapice si la radiatii. De aceea, cavitatea orala este cea mai comuna regiune a organismului unde se dezvolta mucozita.

In functie de tipul si intensitatea tratamentului, pacientii pot dezvolta urmatoarele grade de mucozita:

• grad 0 – nu exista modificari

• grad 1 – durere, edem (inrosire)

• grad 2 – durere, edem, ulceratii; pacientul poate manca alimente solide

• grad 3 – durere, senzatie de arsura, edem, ulceratii extinse, dificultati la inghitire si vorbire; pacientul are doar o alimentatie lichida

• grad 4 – durere, arsura, edem, ulceratii severe, sangerari, gura si limba sunt acoperite de un strat cu mucus alb; alimentatia pe cale orala este imposibila.

Majoritatea pacientilor oncologici se confrunta cu mucozita de grad 3-4, mai ales cei cu cancere in zona capului si gatului, cancer bronho-pulmonar, cancer esofagian, cancer gastric, cancer colorectal, cancer mamar.

Complicatii: infectii, malnutritie, casexie

Mucozita orala poate fi tratata cu ajutorul unor masuri de igiena dentara si a unor produse care sa protejeze tesutul mucos. Insa este important ca primele simptome sa fie identificate din timp.

Altfel se pot sa apara complicatii redutabile: hipovolemie (reducerea volumului sangvin), deshidratare, malnutritie, infectii locale sau generale, casexie.

Pe langa disconfortul major creat pacientilor si dificultatile in a se alimenta, mucozita poate conduce la imposibilitatea de a continua tratamentul oncologic.

In cazul pacientilor cu neutropenie (deficit de neutrofile – celule albe din sange), mucozita orala creste de patru ori riscul de septicemie (infectie generalizata a sangelui).

Greata si varsaturile, frecvent asociate chimioterapiei, duc la complicatii ale mucozitei.

Mucozita orala reprezinta un factor de risc major pentru malnutritie in cancer. Peste 85% dintre pacientii oncologici sufera de malnutritie, stare care se asociaza cu un prognostic nefavorabil.

Masuri de preventie si tratament

Igiena orala corecta inaintea, in timpul si dupa tratamentul oncologic este esentiala pentru limitarea riscului de mucozita orala.

Inainte de inceperea chimioterapiei sau radioterapiei, pacientii trebuie sa faca un control stomatologic pentru rezolvarea unor probleme urgente (detartraj, obturatii, extractii, reparare/indepartare proteza) si intruirea privind igiena orala.

Periajul dentar este indicat de 2-3 ori pe zi, cu periute moi si paste de dinti neabrazive. Ata dentara este contraindicata pacientilor cu sangerari gingivale. Poate fi folosita apa de gura, dar fara alcool. Se vor evita substante cu potential agresiv: bauturi alcoolice, bauturi fierbinti, alimente si bauturi acide, fumatul.

Alimente recomandate:

• aportul ridicat de lichide (1,5-2 l/zi), pentru a preveni xerostomia

• alimentatie echilibrata, bogata in vitamina B, C si proteine

• alimente moi, umede (piureuri, supe crema, legume la abur, peste fara oase), pentru usurarea masticatiei si a inghitirii.

Alimente contraindicate:

• alimente uscate si dure (biscuiti, paine prajita, chipsuri etc.)

• alimente picante sau fierbinti

• alimente acide (rosii, varza murata etc.)

• alimente si bauturi bogate in zahar

• cafea, alcool, tutun.

Pentru reducerea durerii se pot utiliza analgezice si antiinflamatoare locale/generale, medicamente pentru tratarea infectiei, agenti de acoperire a mucoasei, agenti lubrifianti hidrosolubili, saliva artificiala, preparate pe baza de musetel, miere, vitamina A, E.

Mai multe informatii despre terapia cancerului poti afla pe site-ul Cancer360.ro.

Protejarea mucoasei orale cu Gelclair

Gelclair este un gel bioaderent pentru tratamentul mucozitei orale. Permite continuarea tratamentului oncologic si inlatura durerea din mucozita orala.

• Asigura o reducere rapida si eficienta a durerii

• Reduce severitatea mucozitei orale

• Imbunatateste calitatea vietii

• Protejeaza cavitatea orala impotriva colonizarii microbiene

Gelclair este un agent protector care acopera mucoasa bucala si formeaza o bariera de protectie pentru terminatiile nervoase expuse. Astfel, poate reduce durerea si poate imbunatati capacitatea de a manca si de a vorbi. Are forma unui gel vascos si concentrat, ce actioneaza ca un agent bioaderent si antimicrobian la nivel oral, protejeaza mucoasa si reduce durerea. Contine in special polivinilpirolidona si hialuronat de sodiu – compusi ce mentin hidratarea tesutului mucos, reduc durerea, protejeaza si lubrifiaza tesuturile.

Continutul pliculetelor de Gelclair se dilueaza in apa. Solutia obtinuta se foloseste la fel ca o apa de gura, clatindu-se cavitatea bucala de 3 ori pe zi sau de fiecare data cand e nevoie.

Gelclair este un produs InnPallia, promovot in Romania de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Domenii: Farma, Lifestyle

SC GTS Solution SRL

GTS Solution - Servicii si solutii pentru piata farmaceutica in Romania. GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii Contract Sales Organization din Romania. Compania noastra...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!