KRUK te sfătuiește: “Fii atent cu împrumuturile pe care le faci, ca să nu intri în capcana datoriilor restante!”

Publicat pe 29 Aprilie 2020
Finanțiști internaționali de prestigiu spun că o datorie este bună sau rea în funcție de perspectiva pe care o avem asupra ei.

Cu toate acestea, există și criterii obiective, nu doar subiective, pentru a o încadra într-una dintre cele două categorii.

De fapt, o datorie bună este acel tip de datorie care te ajută să faci bani într-o perioadă de timp medie sau mai îndepărtată, pe când o datorie rea îți scoate bani de pe card, te sărăcește într-o măsură mai mare sau mai mică.

Fii atent ce tip de casă îți achiziționezi pe credit!

Foarte mulți români iau credite ipotecare, având dorința aprinsă, sădită de părinți și bunici, de a deveni proprietarii propriei locuințe.

Este firesc să se întâmple acest lucru, deoarece atunci când îți cumperi o casă, fie și pe baza unui împrumut subvenționat de către stat, pentru că nu îți ajung banii, dacă ești un cuplu cu venituri medii, ai bucuria de a nu mai plăti chirie și, în plus, ai asigurată bătrâneţea fără teama că o să fii aruncat în stradă.

O zicală veche din popor chiar spune că nu ești om adevărat dacă nu ai clădit o casă, nu ai sădit un pom și nu ai crescut măcar un copil.

Dacă nu o poți construi de la zero cu mâinile tale, cel puțin locuința o poți achiziționa acum cu bani de la bancă pe care urmează să-i rambursezi cu dobândă ulterior, pe o perioadă mai mare de timp.

În plus vei avea posibilitatea ca în cazul în care, la un moment dat, o să ai nevoie de o sumă de bani pentru o situație excepțională, poți să garantezi în fața unei instituții bancare cu imobilul în cauză (dacă acesta este deja achitat în întregime).

Cu siguranță că un credit pentru o locuință este mult mai ieftin decât alte împrumuturi și putem spune că este o datorie necesară. Mai ales în România (unde, ca în foarte multe țări ale lumii) sunt foarte puține șanse să îți poți cumpăra o casă cu banii economisiți.

Doar că această datorie bună se poate transforma pe parcursul timpului într-o corvoadă generatoare de stres atunci când oamenii nu își apreciază corect posibilitățile de a plătit ratele cu regularitate.

Viața te pune de multe ori în niște situații dramatice: pierderea locului de muncă, probleme de sănătate sau chiar decesul cuiva drag din familie, etc. Iar dacă nu ai avut un comportament financiar corect în privința bugetului personal, te vei lovi de mari dificultăți financiare.

Cu o analiză bună a riscurilor (când intri voluntar în datorii) se poate, într-o oarecare măsură, evita situația în care nu vei mai putea să-ți achiți la timp ratele sau chiar vei ajunge în incapacitate personală de plată, din motive ce nu țin neapărat de tine.

Iată de ce orice persoană ar trebui ca să aibă un comportament preventiv din punct de vedere financiar. Chiar dacă la momentul în care contractează creditul are venituri substanțiale, tot este bine să ia în considerare și faptul că pe viitor acestea ar putea să se diminueze și astfel să ajungă în imposibilitatea de a-și mai putea achita la timp ratele către bancă.

Este recomandat ca, per total, ratele lunare aferente creditului imobiliar să nu depășească o treime din venitul familiei, la fel ca și în cazul chiriilor.

Astfel se pot asigura și mijloacele de subzistență, plus sumele necesare pentru micile plăceri sau sejururi care fac viața să fie frumoasă.

Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că mulți români au datorii ce înregistrează un cuantum care ajunge ușor la 40 sau 50 la sută din venitul lor, ba chiar mai mult decât atât.

Ei se aruncă în datorii cu nesaţ, mai ales dacă este vorba de achiziția unei case. Pur și simplu uită să ia în calcul faptul că o locuință proprietate personală are și niște costuri de administrare, (plata cu utilitățile, polița de asigurare, reparațiile curente sau majore etc.).

Nu îți cumpăra pe datorie o mașină de lux!

Este normal să îți dorești o mașină, ba chiar să faci un împrumut pentru asta, dar important este să îți iei una pe care să ți-o poți permite, care să nu fie mult peste posibilitățile tale financiare,

Dacă îți folosești mașina pentru afaceri sau pentru muncă, uneori poți să îi amortizezi mai ușor valoarea sau poți avea parte și de anumite înlesniri fiscale din partea statului, ceea ce mai facilitează într-o anumită măsură achitarea ei.

Lucrurile devin mult mai serioase atunci când se fac împrumuturi impulsive, pentru achiziționarea de autovehicule prea scumpe, extrem de împovărătoare şi nejustificate.

Nu puține sunt cazurile cu români care au mașini mai scumpe decât garsonierele în care stau!

Probabil că vom ajunge și noi în scurtă vreme ca în Occident, să ne schimbăm mașina la 3 - 5 ani și chiar nu este de dorit să tot plătim la rate pentru autoturismele pe care nu le mai folosim!

Limitează-ți cheltuielile inutile!

Atenţie la împrumuturile personale, mai ales dacă sunt făcute impulsiv pentru a cumpăra lucruri inutile de Sărbători (Crăciun, Paște sa chiar mai rău, de Black Friday!). Ar fi ideal să faceţi un împrumut în aceste scopuri, numai după ce evaluaţi dacă într-adevăr aveţi nevoie de ceva anume sau este doar o dorinţă de moment.

Este o idee extrem de nefastă să cheltuiești bani pe care nu ai. Cu atât mai mult nu ar trebui să iei împrumuturi pentru a finanța modernizări inutile ale locuinței sau pentru a merge în concedii în locuri exotice.

Pe negândite, poți să acumulezi mult prea multe datorii pe care la un moment dat va trebui chiar să le refinanțezi. Mai ales că ele îți vor limita și posibilitatea de a-ți achita la vreme facturile la utilități (gaze, apă, energie electric), telefonie, internet și cablu.

Există și datorii necesare de genul acelor împrumuturi care trebuie luate pentru a achita un tratament medical, o operație chirurgicală, pentru a rezista o anumită perioadă de timp în cazul în care ți-ai pierdut locul de muncă, dar în general ferește-te cât poți de creditele de consum.

Dacă ai căzut totuși în capcana unor datorii pe care nu le poți plăti, iar acestea sunt administrate de compania KRUK România S.R.L., ia legătura cu agenţii ei. Cu ajutorul specialiștilor de aici, vei putea să le achiți eșalonat, într-un ritm suportabil pentru tine și vei învăţa niște principii de bază care să te ajute pe viitor să faci împrumuturi inteligente!

Domenii: Finante-banci

Accent Adserving Agency SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!