Legislație și norme pentru instalarea panourilor fotovoltaice: îndrumar de consultanță

Publicat pe 25 Aprilie 2024
Te-ai gândit vreodată cum poți să îți faci afacerea mai verde? Acest articol reprezintă un ghid util pentru orice companie care își dorește să facă o investiție inteligentă și durabilă. Parcurge rândurile de mai jos și află legislația pentru instalarea panourilor fotovoltaice, care sunt documentele necesare pentru instalarea acestora și cum poți obține finanțare nerambursabilă de până la 150,000 Euro pentru instalarea de sisteme fotovoltaice!

Cadrul legislativ actual pentru instalarea panourilor fotovoltaice

Legea 117/2019 promulgată pe data de 20.06.2019 elimină necesitatea obținerii unei autorizații de construire pentru montajul panourilor fotovoltaice pe acoperișul clădirilor. Totuși, această obligație rămâne în vigoare dacă vrei să montezi panourile la sol.

Schimbarea legislativă a fost motivată de dorința de a încuraja utilizarea surselor de energie regenerabilă și de a economisi energie. Prin eliminarea unei etape birocratice, precum obținerea autorizației de construire, care putea dura până la trei luni, procesul de montaj al panourilor fotovoltaice devine mult mai rapid și mai eficient.

Cu toate acestea, există o condiție care trebuie îndeplinită pentru a putea monta un astfel de sistem fără autorizație de construire - montajul panourilor fotovoltaice nu trebuie să afecteze structura de rezistență a clădirii.

Documente necesare pentru montarea panourilor fotovoltaice

Pentru a instala panourile fotovoltaice, trebuie să ai la îndemână o serie de documente necesare pentru a respecta cadrul legislativ în vigoare:

certificatul de urbanism. Acesta furnizează informații relevante despre regimul juridic, tehnic și economic al terenului sau construcției pe care urmează să fie montate panourile;

acordul și avizul de mediu. Este emis de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) și prin acest aviz se verifică impactul instalării panourilor fotovoltaice asupra mediului înconjurător;

avizul de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). Acest aviz asigură conformitatea tehnică a proiectului cu normele de securitate la incendiu și de siguranță în exploatare;

aviz de salubritate;

aviz ISU;

aviz de telefonizare;

aviz de amplasament furnizor de energie - emis de operatorul de energie electrică;

avizul tehnic de racordare - emis de operatorul de distribuție electrică;

autorizația de construire - emisă de primăria locală.

Dacă dorești să valorifici surplusul de energie produsă de panourile fotovoltaice prin vânzarea acestuia în rețeaua centralizată, vei avea nevoie de un certificat de racordare și o licență de producere și acreditare a energiei electrice. Aceste documente sunt emise de operatorul de distribuție electrică.

Finanțarea sistemelor fotovoltaice pentru firme - Electric Up 2

Dacă ai o întreprindere mică sau medie din orice domeniu de activitate sau ești un operator HoReCa de orice dimensiune, atunci ești eligibil pentru acest program de finanțare. Ți se poate acorda o sumă maximă de 150.000 de euro pe proiect. Aceasta reprezintă maxim 75% din valoarea cheltuielilor eligibile. Este o oportunitate excelentă pentru a-ți crește afacerea folosind energia regenerabilă.

În legătură cu termenele proiectului, va trebui să știi că există o perioadă de depunere de 60 de zile, urmată de 60 de zile pentru analiza dosarelor. După aceea, ai la dispoziție 12 luni pentru perioada de implementare.

Cheltuielile eligibile:

achiziția sistemului de panouri fotovoltaice;

achiziția stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice și hibrid;

cheltuielile de proiectare, montare și punere în funcțiune;

cheltuielile de consultanță și management de proiect;

realizarea și instalarea panoului de informare;

30% din costul de achiziție a acumulatorilor de stocare.

Există și câteva caracteristici pe care trebuie să-l îndeplinească sistemul fotovoltaic pentru a fi eligibil. Acesta trebuie să aibă o putere instalată de minim 27 kWp și maxim 100 kWp. Fiecare panou fotovoltaic ar trebui să aibă o putere instalată de minim 300 Wp. De asemenea, sistemul ar trebui să includă echipamente de conexiune, o structură de montaj adaptată zonei unde va fi instalat, un mod de comunicare, un contor inteligent care transmite date relevante în format electronic și un tablou electric de curent continuu/curent alternativ.

Acum că ai toate informațiile necesare, este momentul să beneficiezi de oportunitățile oferite de instalarea panourilor fotovoltaice!

Domenii: Energie

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!