Legume, verdețuri și fructe recomandate în cazul bolilor autoimune

Publicat pe 11 Decembrie 2020
În anumite contexte, organismul poate “confunda” propriile sale componente cu factori din exterior nocivi, determinând astfel reacții anormale, ce pot afecta fie o parte a acestuia (organ / țesut), fie întreaga sa structură.

Un astfel de răspuns al organismului poate genera o afecțiune autoimună, factorii genetici și cei de mediu reprezentând cauze majore pentru activarea unei astfel de anomalii. Nutriția joacă un rol vital în tratarea unei astfel de patologii, așadar, discutăm în rândurile de mai jos despre legumele, verdețurile și fructele ce pot recomandate, în urma unui astfel de tratament: 

Care pot fi simptomele unei afecțiuni autoimune?

Diagnosticul pus unui pacient cu o boală autoimună se bazează pe identificarea corectă a simptomelor pe care acesta le poate prezenta. În cazul unei astfel de afecțiuni, “semnalele de alarmă” oferite de organism pot fi: stare cronică de oboseală, lipsă acută a poftei de mâncare, dureri la nivelul articulațiilor, stări de greață și vărsături, erupții cutanate de tip alergic, intoleranță la soare, cădere în exces a părului etc 

Se recomandă programarea la un consult de specialitate, astfel încât, în urma unor verificări amănunțite (ce pot include și realizarea unor analize de profil: VSH, CRP, electroforeza proteinelor serice, imunoglobulina IgA, imunoglobulina IgE, imunoglobulina IgM, fibrinogen), să se poată stabili un diagnostic eficient. Astfel, tratamentul recomandat ulterior va putea include și partea de nutriție, bazată pe unele dintre următoarele legume, verdețuri și fructe:  

Legume recomandate pentru dieta autoimună 

Această grupă de alimente este extrem de importantă pentru urmarea unei diete autoimune. Se recomandă aproximativ 9 porții de legume pe zi, fiecare de aproximativ 250 g. Legumele conțini nutrienți vitali pentru organism, în procesul de refacere al acestuia. 

Cele mai importante legume împotriva afecțiunilor autoimune: avocado, sfeclă, dovlecei, feniculi, praz, gulii, ciuperci, cartofi dulci, castraveți, ceapă, morcovi, conopidă. 

Verdețuri recomandate pentru dieta autoimună 

Verdețurile susțin ideea de “varietate în dietă”, fiind nelipsite din meniul pe care un pacient cu o boală autoimună trebuie să îl urmeze. Cele mai multe din lista de mai jos pot fi cumpărate cu ușurință de la cel mai apropiat supermarket de casă. 

Cele mai importante verdețuri împotriva afecțiunilor autoimune: broccoli, pătrunjel, spanac, varză, varză kale, leuștean, mărar, urzici, ștevie, valeriană, salată verde, urzici, păpădie, untișor, cimbru, busuioc, rozmarin.

Fructe recomandate pentru dieta autoimună 

Dacă în cazul legumelor, “doza zilnică” recomandată era de 9 porții, fructele se consumă în proporții mult mai reduse. Motivul: zahărul din compoziția acestora. De aceea, pacienții diagnosticați cu afecțiuni autoimune sunt sfătuiți să consume până la 2 porții / zi de fructe. 

Cele mai importante fructe împotriva afecțiunilor autoimune: banane, nectarine, mure, cătină, curmale, rubarbă, struguri, vișine, zmeură, kiwi, mandarine, mango, papaya, pepene verde, pepene galben. 

Uleiurile esentiale: Adjuvant în tratarea afecțiunilor autoimune

Sunt mari șanse ca tratamentul medicamentos pentru bolile autoimune sa producă reacții adverse în organism, iar o posibilă cedare a sistemului imunitar poate avea consecințe dintre cele mai grave. De aceea, se recomandă și studierea unor opțiuni alternative, ce pot reduce inflamațiile din organism, ameliorând astfel răspunsul imun al acestuia. 

Rezultatele unor studii realizate recent au relevat faptul că mai multe categorii de uleiuri esentiale (exemplu: uleiul esențial cu CBD) pot ameliora simptomele asociate afecțiunilor autoimune. În cazul categoriei de uleiuri esențiale cu CBD (calități antiinflamatoare și imunosupresoare importante), acestea stimulează sistemul endocanabinoid al organismului, cu rol important în funcția imunitară, susținând lupta pentru redobândirea unui echilibru. 

Pacienții diagnosticați cu o afecțiune autoimună sunt sfătuiți să ia legătura cu un medic nutriționist, ce le poate oferi o schemă alimentară simplu de implementat în dietă, astfel încât organismul să poată beneficia de cele mai bune resurse, în lupta cu boala! 

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!