Lichidare de firmă - tot ce trebuie să știi despre închiderea unei firme cu datorii

Publicat pe 28 Februarie 2019
În situația în care o companie nu își mai poate continua activitatea comercială din diferite motive economice, lichidarea acesteia este una dintre cele mai comune și eficiente soluții.

În primul rând, este bine să știi că lichidarea unei firme este diferită de dizolvarea sau radierea acesteia. În timp ce dizolvarea presupune doar încetarea activității comerciale, lichidarea implică repartizarea bunurilor rămase în companie către toți asociații firmei. În final, radierea este un ultim pas, ce presupune încetarea existenței persoanei juridice și eliminarea ei din evidența ținută de Registrul Comerțului.

Deși renunțarea la firmă implică un proces destul de complicat și de durată, pașii necesari pot fi parcurși cu ușurință, atunci când ai la dispoziție informațiile necesare și o echipă de profesioniști.

Citește în continuare și află tot ce trebuie să știi despre lichidarea firmei și care sunt pașii pe care este necesar să îi urmezi.

Actele necesare pentru lichidarea firmei

Primul lucru pe care trebuie să îl iei în considerare este aspectul administrativ, cu exactitate documentele necesare pentru lichidare.

Actele standard de care ai nevoie sunt următoarele: o cerere de înregistrare a mențiunii, completată de avocat, hotărârea sau decizia asociatului unic, efectuată de avocat și semnată de către toți asociații, și dovada achitării taxelor.

În cazul în care este vorba despre o firmă cu datorii care intră în insolvență, cererea formulată trebuie să respecte prevederile Legii nr. 85/2014, iar una dintre condiții vizează pragul minim de 40.000 lei al datoriilor. Doar în acest fel, procedura de insolvență poate fi deschisă.

Dacă nu ești sigur de starea de fapt a firmei tale, poți apela la căutare dosare pe termene.ro, unde poți verifica informațiile actualizate ale companiei, precum pierderile și datoriile.

Pe lângă cererea de insolvență, va trebui să adaugi la dosar și următoarele documente:

  • Ultima situație financiară anuală, certificată de administrator și auditor;
  • Lista exhaustivă a tuturor bunurilor, inclusiv conturile și băncile asociate;
  • O listă cu numele și adresele creditorilor, indiferent de creanțele acestora;
  • O listă cu toate plățile și transferurile efectuate în ultimele 6 luni anterioare efectuării cererii;
  • O listă cu membrii grupului de interes economic și cu asociații cu răspundere nelimitată, unde este cazul;
  • O declarație pe proprie răspundere care să reflecte că tu sau administratorii firmei nu au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni intenționate contra patrimoniului;
  • Dovada codului unic de înregistrare;
  • Dovada notificării din partea organului fiscal competent.

Este foarte important să verifici documentele și să te asiguri că le prezinți pe toate, căci în caz contrar, cererea ta va fi respinsă.

Procesul propriu-zis de lichidare a firmei

Dacă firma ta are datorii, cererea trebuie să fie semnată de tine sau de către persoanele care au dreptul de a reprezenta compania și depusă la tribunal, alături de celelalte documente menționate mai sus, în maximum 30 de zile de la constatarea stării de insolvență. Cererea va fi judecată în zece zile de la depunerea ei.

 După termenul de zece zile, tribunalul va decide dacă dosarul tău este valid și dacă cererea este întemeiată, urmând să dispună deschiderea unei proceduri generale de insolvență.

Hotărârea de lichidare va fi publicată în Monitorul Oficial, proces ce poate dura între două și patru săptămâni. După ce aceasta este publicată, va fi nevoie să aștepți încă 30 de zile până la pasul următor, care va fi radierea firmei.

În ce situații o firmă nu poate fi lichidată?

Există câteva cazuri în care o companie nu poate fi lichidată cu ușurință, necesitând parcurgerea mai multor pași sau documente adiționale.

Una dintre aceste situații este atunci când asociații firmei nu cad de comun acord asupra distribuirii bunurilor comune, caz în care lichidarea nu poate avea loc.

 De asemenea, firma nu poate fi lichidată până când nu este declarată insolvența sau până când creditorii la care există datorii nu își dau explicit acordul în ceea ce privește lichidarea.

Este util să știi și că ANAF declară firmele care nu își mai depun la timp bilanțurile și declarațiile. Acest lucru înseamnă pentru tine o pată în cazierul fiscal, ce te va împiedica să te implici în alte companii sau ONG-uri, în calitate de asociat sau administrator.

Acestea fiind spuse, dacă deții o firmă care și-a încetat activitatea, este recomandat să începi procesul de lichidare și să apelezi la un expert contabil care să te susțină pe tot parcursul procesului.

Domenii: Afaceri

Accent Adserving Agency SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!