Lipsa de investiție în serviciile de asistență socială are impact asupra economiei naționale

Publicat pe 19 Martie 2018
Ana Rădulescu (Directorul General AsproAS și Vicepreședinte European al Federației Internaționale a Asistenților Sociali) afirmă că: Studiile europene privind impactul serviciilor sociale arată că pentru fiecare euro investit în serviciile sociale, o valoare cuprinsă între 3 și 9 euro ar trebui să se întoarcă în economie. Condiția este aceea ca serviciile sociale să aibă capacitatea de a-i ajuta pe oameni să găsească și să aplice soluții eficiente la problemele cu care se confruntă, astfel încât să devină capabili să fie acceptați și să facă față pe piața forței de muncă. România viitorului trebuie să se bazeze și pe cei peste 49% dintre copiii României de astăzi, copii care trăiesc în sărăcie și au acces redus la educație și hrană.

Astăzi, 20 martie 2018, de Ziua Mondială a Asistenței Sociale, asistenții sociali atrag atenția asupra factului că lipsa de profesionalizare a serviciilor sociale are un impact major asupra întregului sistem social și economic al României.

Recrutarea personalului, în special a asistenților sociali, care lucrează în servicile sociale și salarizarea lui adecvată, dar mai ales formarea profesională continuă, finanțarea serviciilor sociale și abordarea unei strategii pe termen lung a sistemului de protecție sunt condiții pentru ca serviciile sociale să-și atingă scopul. Și tocmai la aceste capitole România este deficitară.

Un studiu realizat de către Centrul de Formare și Evaluare în Asistența Socială (CFCECAS) arată că în aproape 80% dintre comunitățile rurale, primăriile nu aleg să angajeze un asistent social. În cele 20% dintre comunitățile care au angajat un asistent social, acesta se ocupă de administrarea beneficiilor financiare. Cu cât oamenii sunt mai bine pregătiți și au capacitatea să facă față problemelor, cu atât sunt mai capabili să găsească și să mențină un loc de muncă.

În România însă nu avem asistenți sociali angajați în serviciile sociale pentru a-i ajuta pe oameni în acest fel. În cele 535 de comunități rurale cu grade sărăcie severă și peste medie (reprezentând aproape 20% din comunele din România), doar în 20% dintre ele sunt angajați asistenți sociali. Și în acestea, asistentul social nu face ghidare, pregătire, consiliere în vederea dezvoltării competențelor cerute în procesul de integrare socială și profesională, ci continuă să administreze beneficii materiale și financiare.

Ana Rădulescu (Directorul General AsproAS și Vicepreședinte European al Federației Internaționale a Asistenților Sociali) afirmă că: cu cât o comunitate este mai săracă, cu atât trebuie crescută investiția în profesionalizarea serviciile publice de asistență socială. Serviciile sociale din România continuă să lucreze fără specialiști, fără finanțare adecvată și fără strategii sustenabile. De aceea, suportul oferit nu este suficient de puternic pentru a schimba condițiile de viață ale unei persoane. Sistemul de asistență socială din România continuă să fie bazat pe beneficii materiale și financiare și nu pe servicii de suport pentru reducerea limitărilor. În acest fel, sistemul de asistență socială din România întărește vulnerabilitățile oamenilor, în loc să le reducă. În România, dacă te afli în fața unui risc social (costuri pentru tratamente, pierderea unui loc de muncă, etc), următorul pas este sărăcia. Nu avem suficiente resurse depozitate individual pentru a face față acestor riscuri. Oamenii nu au nici resurse financiare, nici resurse profesionale suficiente. În acest caz, asistenții sociali ar trebui să îi susțină. Dar cum în seviciile sociale nu sunt angajați tocmai asistenții sociali care fac această muncă, sau ei nu au perfecționarea necesară, oamenii nu primesc suportul necesar.

Și astfel, oamenii care ar putea să contribuie la economia națională, nu intră pe piața forței de muncă, ci rămân blocați în servicii care nu au capacitatea să îi ajute.

Ana Rădulescu: serviciile de asistență socială din România nu adoptă o evaluare a impactului. Știm doar câte persoane beneficiază de ajutoare fuinanciare, dar nu avem o statistică a oamenilor care se întoc pe piața muncii și nu mai au nevoie de resurse financiare din partea statului.  

Pentru a crește capacitatea societății de a dezvolta servicii sociale adecvate nevoilor oamenilor și pentru a face investiții sustenabile și de durată în serviciile sociale, ASproAS (www.asproas.ro) împreună cu CFCECAS (www.cfcecas.ro) lasează în fiecare an, de Ziua Mondială a Asistenței Sociale, ORA DE ASISTENȚĂ SOCIALĂ în școli și licee. Acest proiect are menirea de a ajuta elevii să înțeleagă rostul serviciilor sociale și să îi pregătească pentru a utiliza în cel mai eficient mod suportul asistentului social și al serviciilor sociale.

Mai multe informații pe: www.cfcecas.ro si pe www.asproas.ro 

Domenii: Investitii, Educatie

Centrul de Formare și Evaluare în Asistența Socială

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!