Lipsa reglementărilor în domeniul producției de băuturi spirtoase poate costa vieți. Demers al Clubului Media Business căt

Publicat pe 22 August 2019
În urma evenimentelor tragice recente petrecute la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, dar mai ales pentru victimele consumului dăunător de alcool, conducerea Clubului Media Business solicită Ministerului Sănătații Publice, dar și Ministerului de Finanțe să intervină activ în reglementarea producerii și comercializării băuturilor alcoolice, dar și în prevenirea consumului dăunător.

România se situează în topul ţărilor cu cel mai mare consum de alcool pur pe cap de locuitor, potrivit rapoartelor Organizaţiei Mondial a Sănătăţii. Potrivit OMS, un român bea 14,4 litri de alcool pur pe an, faţă de 17,5 litri cât se bea în Belarus, ţara cu cel mai mare consum de alcool la nivel mondial. Urmează Republica Moldova, cu un consum anual de 16,8 litri de alcool pur.

CMB semnalează faptul că în Romania oricine vrea poate deveni un mic producător de țuică, palincă sau alcool, oricine poate vinde o băutură pe care nicio autoritate sau organism de control şi reglementare nu ar valida-o pentru consum, în special din lipsa standardelor de calitate și din nerespectarea normelor de igienă. Astfel de produse, vândute precar într-o piață necontrolată duce în final și la evaziune fiscală. În prezent piaţa necontrolată și nefiscalizată atinge procente îngrijorătoare de aproape 90% din consumul total de băuturi alcoolice din România și statul pierde, anual, peste două miliarde de euro, adică aproximativ 1,3% din PIB.

De aceea, CMB vine și cere instituirea obligaţiei de verificare permanentă prin intermediul organelor abilitate a calităţilor fizico-chimice a produselor obţinute în micile distilerii şi în gospodăriile individuale, precum şi a unui sistem de evidenţă a producţiei pentru cazanele micilor distilerii şi gospodăriile individuale.

Exista statistici conform cărora în România ar exista un număr de aproximativ şapte milioane de producători individuali neautorizaţi, nefiscalizaţi şi cu o producţie total necontrolată de peste 500.000 de litri de alcool, un adevărat pericol public cu consecințe greu de imaginat pentru sănătatea populatiei.

Deși evaziunea fiscală a fost inclusă pe lista vulnerabilităţilor la adresa siguranţei naţionale încă din 2010, combaterea efectivă a fenomenului bate pasul pe loc.

Dacă în ceea ce privește procesarea și comercializarea cărnii provenite din gospodăriile individuale au survenit schimbări benefice și controlul autorității sanitar-veterinare se face în mod curent și poate asigura un control preventiv satisfăcător, în cazul producției și comercializării alcoolului nu s-a făcut nici un progres.

Ori pentru producerea celor 200 de milioane de litri de alcool din fructe, cifra la care se ridica in prezent consumul din România, ar fi nevoie de o suprafaţă cultivată cu pomi fructiferi de 233.000 de hectare. Astfel, este evident că cea mai mare parte a acestui alcool are surse de productie incerte. La ora actuală sunt peste 100.000 de cazane, iar problema nu e la cei care produc pentru consumul casnic, ci la cei care scot pe piață tone de alcool produs în condiții improprii și cu efecte distrugătoare asupra populației.

Astfel, s-a ajuns la situații îngrozitoare precum cea înregistrată la Săpoca. Unde un bărbat bolnav de epilepsie şi dependent de alcool s-a internat de bună voie pentru tratamentul alcoolismului la Spitalul Săpoca. Însă, după ce a consumat alcool contrafăcut, individul și-a pierdut complet controlul și a ucis cu brutalitate 3 bărbați și o femeie. Iar alți 9 pacienți au răni grave. Asasinul a zdrobit, practic, cu un un stativ de perfuzii oameni fără nicio apărare după ce a consumat alcool contrafăcut.

Nu trebuie să uităm cazul de la Bihor, când au murit 30 de persoane după ce au consumat afinată făcută cu alcool metilic. Sau cazul celor zece persoane din Dragalina (Călărași) intoxicate cu alcool metilic, în care Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Tragediile de la Spitalul de Psihiatrie de la Săpoca, Bihor sau Dragalina aduc în atenția opiniei publice câteva probleme profunde ale societății române. Mai mult, scot la lumină, din nou, domenii insuficient reglementate și lipsa măsurilor preventive când vine vorba despre consumul de alcool contrafăcut.

De aceea, așteptăm un răspuns în acest sens de la Ministerul Sănătații Publice și Ministerul de Finanțe la demersul Clubului Media Business.

Domenii: Afaceri, Economie

ASOCIATIA BUSINESS MEDIA CLUB

Asociatia Business Media Club  este conformă unui mediu în continuă schimbare, experimentat în a construi povesti frumoase și eficiente pentru consumatorii din ce în ce mai exigenți care vor...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!