Mai are nevoie România de forță de muncă străină?

Publicat pe 14 August 2020
În ultima perioadă, această întrebare a stat pe buzele tuturor românilor. Apariția noului coronavirus a făcut ca mulți dintre conaționalii noștri, plecați să muncească în alte părți ale lumii, să se reîntoarcă în țară.

Pandemia de coronavirus a avut un cuvânt de spus asupra economiei naționale, însă efectele s-au resimțit mai mult în primele luni de la debutul bolii. Importul de forță de muncă a scăzut, o parte dintre cei care au revenit în țară s-au angajat la firmele locale, iar numărul lucrătorilor sosiți din străinătate a fost oprit pentru o bună perioadă de timp. Însă, odată cu reluarea colaborărilor între state, relaxarea măsurilor de distanțare socială și nevoia forțată a oamenilor de a învăța să trăiască cu noul virus, companiile de pe piața românească au început să apeleze din nou la serviciile pe care le oferă o agenție de recrutare forță de muncă.

Domeniul construcțiilor, lipsă acută de muncitori

Unul dintre sectoarele care resimte cel mai mult lipsa forței de muncă este cel al construcțiilor. Reprezentanții acestui domeniu trag un semnal de alarmă cu privire la problemele cu care se confruntă din cauza personalului. Piața constructorilor a pierdut mai bine de 40% din lucrători în perioada 2009-2014, când ne-am confruntat cu o criză financiară de proporții. Deficitul nu a fost acoperit nici până în prezent, chiar dacă Guvernul a plafonat salariul minim brut la suma de 3.000 de lei. Constructorii au nevoie atât de specialiști cât și de meseriași sau muncitori necalificați. Mulți au investit resurse în calificarea tinerilor la locul de muncă, însă după astfel de programe au întâmpinat o altă situație, respectiv fluctuația de personal. De asemenea, toate aceste lucruri se răsfrâng în calitatea îndoielnică a lucrărilor, de aceea în sectorul construcțiilor este nevoie de forță de muncă străină. Asiaticii, de exemplu, sunt calificați pentru meseriile lor, responsabili și stabili, astfel că pot reprezenta o mină de aur pentru constructorii care au nevoie de muncitori ca să-și ducă la bun sfârșit proiectele.

Agricultura și FMCG continuă să angajeze

Personalul străin rămâne varianta preferată a companiilor locale ce activează în domeniul agriculturii și a bunurilor de larg consum. Chiar dacă multe industrii au fost nevoite să-și închidă ușile, în aceste sectoare este nevoie de forță de muncă. La fel ca și în anii trecuți, cei care activează în agricultură vor să angajeze personal sau zilieri pentru a-și îngriji culturile ori pentru culegerea roadelor. Însă, mulți dintre românii care s-au întors în țară, fie nu-și doresc să rămână aici pe termen lung, fie nu îndeplinesc condițiile solicitate de angajatori.

Același lucru este valabil și în industria FMCG, sector care a cunoscut o creștere semnificativă în prima parte a acestui an. Măsurile luate de autorități pentru păstrarea distanțării sociale și prevenirea răspândirii noului coronavirus au condus la creșterea consumului. Cu toate că apetitul oamenilor pentru cumpărături s-a mai temperat deoarece mulți au renunțat la ideea de a-și face provizii pentru perioade mai lungi de timp, se menține efervescența din comerțul alimentar. Astfel, companiile care activează în sectorul bunurilor de larg consum au nevoie de cât mai mulți angajați pentru a face față cu brio tuturor solicitărilor.

Încă se păstrează o fluctuație de personal

Pe lângă faptul că oamenii specializați sunt tot mai dificil de găsit pe piața muncii, companiile întâmpină adesea și de fluctuații de personal. Tinerii, în special, nu le oferă angajatorilor foarte multă stabilitate, chiar dacă firmele investesc în programe de instruire și calificare la locul de muncă. Mulți dintre angajați își schimbă joburile dornici de a lucra în alte domenii de activitate ori își încearcă norocul în afara țării. Drept urmare, singura soluție a companiilor locale rămâne importul de forță de muncă deoarece angajații străini le oferă o stabilitate de cel puțin 1-2 ani, atât cât durează perioada contractuală.

 

În concluzie, România încă are nevoie de personal pentru a acoperi deficitul din multe domenii. Chiar dacă anumite companii și-au restrâns activitatea, în construcții, agricultură, producție, depozite sau FMCG sunt căutați lucrători, iar în lipsa românilor care aleg să plece peste hotare, singura soluție viabilă rămâne forța de muncă străină.

Domenii: HR

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!