MythBuster - cum să fii freelancer de succes, chiar dacă nu ești din Cluj sau București

Publicat pe 29 Iunie 2021
Ca să nu te ținem în suspans până la finalul articolului, îți spunem de pe acum – nu e nevoie să locuiești în Cluj sau București pentru a fi un programator freelancer de succes, ba din contră, e mai bine pentru tine, dacă nu te înghesui în metropolele supraaglomerate.

Deturnarea mitului, argumentare.

Dacă ar fi să facem un clasament al orașelor în funcție de popularitatea IT ar fi cam așa:

 • Cluj-Napoca și București, urmate îndeaproape de Iași
 • Timișoara și Craiova
 • Tîrgu Mureș, Sibiu, Brașov, Pitești, Constanța, Botoșani, Vaslui etc.
 • Prima diferență dintre orașele mari și orașele mici pe zona de IT, ar fi proiectele mai slabe care ajung în orașele mici – în primul rând datorită faptului că sediul central al unei multinaționale este de obicei într-un oraș mare și în al doilea rând, datorită deficitului de persoane disponibile pentru a lucra pe proiectele respective.

  Acest deficit se datorează mentalității greșite a tinerilor care pleacă spre orașele mari pentru a reuși, lăsând în spate lipsa unei comunități de IT în care să schimbi o vorbă, să mai afli una alta, să crești, să te dezvolți – instrument extrem de important pentru a putea fi un freelancer de succes.

  De fapt totul se învârte în jurul mitului că doar într-un oraș mare faci bani. Din această cauză apar și diferențele salariale, care nu au legătură cu nivelul de cunoștințe ci e doar economic, fiind un flux al pieței de IT – dacă într-un oraș mare un senior câștigă undeva între 2.500 – 3.000 euro, într-un oraș mic un senior câștigă între 1.000 – 1.500 euro.

  Proiectele mai slabe, salariile mai mici și lipsa unei comunității atrag după sine un complex de inferioritate în mintea celor dintr-un oraș mic. Complex care se produce inconștient și care este fals din multe puncte de vedere, dar mai ales din cauza mitului atât de greșit. Tocmai de aceea, ne dorim atât de mult să deturnăm această mentalitate greșită și să susținem potențialul fiecărui tânăr programator.

  Vestea bună vine în momentul în care alegi să faci freelancing. În acest domeniu nu contează unde stai, ba din contră, dacă ești dintr-un oraș mic ai mai multe avantaje, iar banii pe care îi vei câștiga vor avea o valoare mai mare – la fel ca diferența salarială de mai sus. Gândește-te așa: 5.000 de euro într-un oraș mai mic sunt mult mai valoroși decât 5.000 de euro în Cluj sau București, fiindcă traiul e mai ieftin, iar tu te bucuri mai mult de ei.

  Mai mult decât atât, dacă lucrezi la nivel de freelancer, vei avea parte de proiecte faine, proiecte alese de tine, vei lucra cu o echipă de oameni profesioniști, experimentați, de la care vei avea multe de învățat. Vei avea proiecte în care vei lucra cu echipe internaționale care pun accentul pe performanță, alături de care te vei dezvolta atât profesional cât și personal.

  Vei face toate astea din diverse locuri, suntem siguri de asta, fiindcă nu vei fi forțat să plătești chirie într-un apartament vechi din Cluj sau București. Astfel, te vei concentra mai mult pe viața ta și pe stilul de viață pe care ți-l dorești, fiind de cele mai multe ori în vacanță.

  Hai, scrie-ne un mesaj și lasă-ne să te ghidăm în călătoria succesului tău!


  CRIS DIGITAL BRANDING SRL

  Branziba (cunoscuta anterior ca Brandion Agency) este o agentie performanta de branding si marketing. Ai nevoie de mai multi clienti? Contacteaza-ne!

  Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

  Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!