Nasterea in apa, tabu or not tabu

Publicat pe 17 Noiembrie 2023

"Ofera-i bebelusului tau incredere in prima misiune impreuna, poate cea mai importanta din aceasta viata, corpul tau este perfect aliniat la resursele si stamina interioara" ne spune Iulia Boboc, care a nascut recent, natural in apa, o fetita de nota 10, in clinica Armonia din CT.

Nasterea in apa, tabu or not tabu

Efectele apei calde de relaxare si atenuare a durerii au fost descoperite si folosite la nastere inca de pe vremea grecilor si egiptenilor, in triburile din Insulele Pacificului de Sud. Din 1805 dateaza primul document inregistrat despre o nastere in apa: o frantuzoaica care era de doua zile in travaliu, indemnata de medicul ei sa intre in apa, a nascut intr-o ora. In USA, nasterea in apa a inceput sa fie practicata, ca si in UK, din anii ‘80.

In Romania, primele nasteri in apa au fost facute in orasul Victoria de un medic care insa folosea si un cateter de anestezie peridurala. Dupa 2009 au inceput sa practice nasterea in apa si anumite clinici din tara, care si-au redus activitatea pe parcurs. Un motiv poate fi lipsa de informatie, promovarea ei prin surse sigure, numarul redus de medici specializati dar si a mamicilor care s-au bucurat de aceasta experienta.

Actualmente, maternitatea Armonia din CT este cea care sustine si practica nasterea in apa de peste 15 ani, cu interes venit din toata tara. Iasi, Timisoara si Bucuresti, sunt in topul oraselor, cand vine vorba de cuplurile ce calatoresc de la sute de km distanta cand incep contractile la gravida sau la termenul aproximativ indicat de medic.

"Am stiut inca dinainte sa raman insarcinata, ca imi doresc sa nasc in apa. Corpul meu s-a pregatit instictiv, fizic si mental iar la 41 de saptamani ale lui bebe si aproape 40 de ani ai mei, am nascut in 2 ore fara travaliu medicamentos, anestezie epidurala sau alt aport medical, decat sustinere si informatie. Atunci cand stii ce vrei cu adevarat tot corpul tau se mobilizeaza sa-ti ofere din complexitatea lui, un mecanism autoreglant." completeaza Iulia.

Beneficii nastere in apa

Pentru Gravida

• Nasterea in apa ii da unei viitoare mame un sentiment mult mai puternic ca este in control, in comparatie cu o gravida care are o nastere normala pe uscat

• Mobilitatea in timpul travaliului este mult mai mare, gravida putand adopta cu usurinta orice pozitie doreste si cu un grad de confort mai crescut

• Reduce necesitatea interventiilor medicamentoase (analgezice), care reprezenta un real pericol pentru copil, datorita rapiditatii cu care ajung in celula nervoasa (cateva secunde) dar si efectelor negative pe care le pot avea

• Durerea este redusa intr-un mod semnificativ, datorita efectului apei calde de atenuare a durerii (aprox 36 grade C in travaliu, 37 grade C la nastere). Apa la aceasta temperatura stimuleaza secretia de endorphine – opiacee naturale, spranumite “ucigasii ai durerii”

• Efect crescut de relaxare

• Reduce tensiunea arteriala si edemele extremitatilor

• Posibilitate crescuta pentru femeia gravida sa nasca fara leziuni sau rupturi in zona vaginului, colului uterii

• Posibilitate crescuta de nastere pe cale vaginala cu perineu intact, scade semnificativ riscul rupturilor si/sau al epiziotomiei (taietura la perineu)

Pentru Copil

• Este mai bine oxigenat

• Intensitatea durerii este mai mica in timpul travaliului datorita endorphinelor

• Presiune mai mica pe capul copilului

• Copilul continua sa primesca oxigen prin cordonul ombilical cat timp mai este sub apa

• Un soc mai mic pentru copil care trece dintr-un mediu lichid in alt mediu lichid

Totodata, efectele nasterii naturale in apa sunt influentate de calitatea celor 9 luni si parcursul sarcinii. Iulia vine si cu o viziune diferita asupra ei si ne povesteste despre "mindfulness" in sarcina.

"Sarcina pentru mine, a fost un exercitiu al mintii, al capacitatii de adaptabilitate fizica, o descoperire a noilor metode de relaxare si imbunatatire a concentrarii. Am practicat sport si miscare activa pana in ziua nasterii, am mers la clase de yoga si pilates cu o frecventa de 2 - 3 ori pe saptamana, am calatorit fara stresul zborului. Am mancat sanatos dar cu acceptarea si satisfacerea micilor pofte, fapt ce mi-a asigurat o sarcina fara suplimente sau pastile de orice fel. Am inceput sa practic Meditatia Transcedentala ce mi-a oferit calmitate, focus si incredere. Am ales sa ma concentrez pe informatii pozitive, sa stau in natura, sa fac intre 7'000 - 10'000 de pasi pe zi, sa am un mediu de intelegere, pace si iubire. Orice varianta a-ti alege pentru voi si bebelusul vostru, sa fie in armonie cu ceea ce voi credeti ca se poate, pentru ca, intr-adevar mintea si corpul nu au limite, decat cele impuse de noi."

Surse Articol

Iulia Boboc https://www.11byjules.com/

Maternitatea ARMONIA https://armoniahospital.ro/

Meditatia Transcedentala https://ro.tm.org/

Domenii: Lifestyle

Iulia Boboc

Antreprenor si consultant de business in Vanzari, Comercial, Parteneriate Strategice si Brand Management cu peste 15 ani experienta acumulata in industrii precum FMCG, Luxury Goods, Travel. Cu...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!