Obiceiul de a bea ceai - 5 lucruri pe care nu le știai despre cea mai consumată băutură din lume

Publicat pe 6 Mai 2020
Ceaiul este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Aceasta își are originile în China, acolo unde este produsă și consumată de peste 5000 de ani.

Există o mulțime de varietăți de ceai și numeroase moduri în care se consumă. Însă ce nu știi, de fapt, despre ceai? 

Iată cele 5 lucruri pe care trebuie să le afli despre această băutură.

1.   Există un singur ceai autentic

Toate tipurile autentice de ceai - negru, alb și verde - provin din aceeași plantă, Camellia sinensis. Calitățile acestora diferă funcție de momentul recoltării, de tehnicile de cultivare utilizate și de modul de prelucrare. Astfel, acestea cuprind, la rândul lor, mai multe varietăți și arome diferite.

Spre exemplu, ceaiul alb se obține prin recoltarea frunzelor tinere de Camellia sinensis, acoperite cu un puf alb, caracteristic. Acestea sunt apoi aburite și uscate la soare sau prin procedee mecanice. Procesul de oxidare este redus la minim. 

În schimb, restul „ceaiurilor” (cum ar fi ceaiul de mușețel, de mentă, de rooibos etc.) sunt, de fapt, infuzii de plante și nu un ceai propriu-zis.

2.   Plicurile de ceai au apărut „din greșeală”.

La începutul secolului XX, un comerciant de ceai obișnuia să distribuie mostre de ceai în pungi mici, din mătase. Clienții au crezut că acestea sunt o alternativă la infuzoarele obișnuite din metal și le-au băgat în cana cu apa fierbinte, cu intenția de a-și face un ceai. Accident sau nu, metoda este acum cea mai practică variantă de preparare a ceaiului.

3.   Ceaiul are și alte utilizări

Deși ceaiul se bea pentru gustul său aparte și pentru beneficiile aduse organismului, el poate fi utilizat și în alte scopuri. Frunzele de ceai verde sunt utile dacă vrei să scapi de pungile de sub ochi sau să calmezi arsurile și înțepăturile de insecte. Acest lucru se datorează efectului antiinflamator al plantei.

De asemenea, ceaiul poate fi utilizat ca fertilizant natural în agricultură, dar și ca odorizant, pentru că reîmprospătează aerul.

4.   Unele ceaiuri sunt falsificate

Nu toate ceaiurile sunt de calitate. Unele companii au fost, și sunt în continuare, „demascate” în legătură cu ceaiurile pe care le comercializează. Inspectorii descoperă nereguli, mai ales, în privința compoziției. Consumatorii obișnuiți, nepregătiți în domeniu, nu fac diferențe între ceaiul băut și ce ar trebui să fie. Exemplu? Ceaiul provenit din regiunea indiană Darjeeling. 

Acesta este un ceai de calitate, extrem de apreciat datorită aromelor sale asemănătoare cu vinul muscat. De aceea, a fost supranumit „șampania ceaiurilor“ și este foarte căutat pe piață. De dragul profitului, multe firme vând ceai care ar proveni din celebra zonă indiană, însă doar unele fac acest lucru în realitate. Totul a ieșit la iveală după ce s-a comparat producția anuală de ceai a zonei (aproximativ 10 milioane de kilograme) cu totalul cantităților vândute în lume (40 de milioane de kg). Companiile frauduloase au fost trase la răspundere, iar produsele acestora au fost eliminate de pe piață.

5.   Cândva, ceaiul a fost considerat foarte periculos

În jurul secolului XVII, învățații vremii au ajuns la concluzia că ceaiul cauzează serioase probleme de sănătate. Un doctor francez a publicat în anul 1706 o lucrare despre abuzul consumului de băuturi calde și tari, inclusiv de ceai, în care a recomandat moderația. Argumentul acestuia a fost că aceste băuturi cresc foarte mult temperatura corpului, ceea ce ar duce la moarte. 

John Wesley, unul dintre fondatorii curentului metodist, a afirmat faptul că ceaiul provoacă tulburări nervoase și a pledat pentru eliminarea completă a ceaiului din dietă. 

Bineînțeles că un exces este posibil, dacă se consumă foarte multe pahare de ceai pe zi. Acest lucru ar putea duce la unele afecțiuni renale, cum a fost și cazul unui bărbat de 56 de ani care obișnuia să consume 16 pahare de ceai pe zi.

Însă în prezent, ceaiul este considerat o băutură benefică pentru sănătate. Care ar fi beneficiile ceaiului verde? În cadrul studiilor, câteva căni de ceai pe zi au fost asociate cu un risc mai mic de accident vascular cerebral, diabet de tip 2, depresie și boli hepatice. 

În concluzie, ceaiul reprezintă mult mai mult decât ceea ce credem și are o istorie complexă. 

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!