Obiceiuri și tradiții păstrate în timp la nunți în Timișoara

Publicat pe 16 Septembrie 2021
La fel ca în alte colțuri ale țării, și în Timișoara există anumite obiceiuri și tradiții care s-au păstrat din vechi străbuni, și pe care tinerii le respectă și astăzi, mai ales în zonele rurale. Iar printre toate aceste obiceiuri, există și câteva care se aplică doar la nunți, iar tinerii care urmează să se căsătorească, nu se abat de la aceste tradiții, pentru a avea noroc și belșug în viață.

Pe lângă rochia albă de mireasă, pregătirea bucatelor și împodobirea meselor cu ornamente, în Banat se respectă și alte obiceiuri la nunți. Așa că dacă urmează să mergi la o nuntă în Timișoara, iată de tradiții vei întâlni acolo!

Pețitul miresei

În Banat încă se păstrează obiceiul pețitului, care are loc cu câteva zile înainte de nuntă. Mirele are datoria de a merge la părinții fetei, pentru a o cere de soție, în fața acestora. Însă, la bănățeni, această tradiție are și o notă de umor, pentru că părinții fetei îl păcălesc pe băiat. Când mirele se pregătește să o ceară de soție pe iubita sa, părinții fetei îi aduc, în schimb, o femeie bătrână din sat. Apoi, la următoarea cerere, părinții îi vor aduce o fetiță, iar abia la cea de-a treia cerere, părinții se vor îndupleca și o vor aduce pe viitoarea mireasă.

Chemarea la nuntă

Pe vremuri, clasicele invitații de nuntă în Timișoara se făceau pe cale verbală, iar obiceiul se numea „chemarea la nuntă”. Cei care se ocupau de acest lucru erau cavalerii de onoare, care mergeau prin sat și le dădeau de veste localnicilor că urmează o nuntă. De asemenea, cei invitați erau cinstiți cu rachiu.

Cu trei săptămâni înainte de nuntă, evenimentul este anunțat public de către preot, care face strigarea în biserică. Prin acest obicei, se spune că sunt înlăturate toate piedicile și lucrurile rele care pot apărea în căsnicia celor doi tineri.

Obiceiul boabelor de mac

Printre bănățeni, există obiceiul boabelor de mac, la nunți. Dacă mireasa nu își dorește să devină mamă imediat după nuntă, aceasta trebuie să arunce câteva boabe de mac în biserică. Însă, numărul boabelor de mac aruncate va fi egal cu numărul anilor care vor trece, până în momentul în care mireasa va deveni mamă.

Horele și jocurile tradiționale

Ca la orice nuntă, bucatele tradiționale sunt nelipsite de pe mesele nuntașilor, însă, între servirea preparatelor, există și câteva pauze, în care invitații dansează împreună la horă sau la diferite jocuri populare. La nunțile din Banat întotdeauna se organizează jocul miresei, la care invitații pun la bătaie diferite sume de bani, pe care i le oferă miresei, iar apoi toată lumea se prinde în horă.

Cadourile pentru nași

Chiar și după nuntă, mirii mai au de respectat câteva tradiții. A doua zi după petrecere, se fierbe un ou, se așază pe jos, iar mirii trebuie să calce peste el. Tradiția spune că cel care îl calcă primul va fi cel care va avea ultimul cuvânt de spus în casă.

Apoi, tinerii proaspăt căsătoriți vor merge în vizită la nași, cu un cadou de mulțumire. Iar de regulă, darul mirilor ar trebui să fie mai scump decât cel pe care ei l-au primit din partea nașilor.

Obiceiul fântânii

O altă tradiție păstrată din vechi străbuni este mersul la fântână. După nuntă, tinerii căsătoriți merg la o fântână aflată la răscruce de drum și toarnă apă într-o găleată. Apoi, cu apa din fântână, cei doi spală mâinile oamenilor de pe stradă și sunt răsplătiți cu bani.

Așadar, acestea sunt doar o parte dintre obiceiurile de nuntă din Timișoara și din zona Banatului, care s-au păstrat de-a lungul anilor și pe care tinerii încă le respectă și în ziua de astăzi.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!