Odu.ro - Acoperis verde – Tot ce trebuie sa stii despre noile tendinte din domeniul amenajarilor exterioare

Publicat pe 3 Iulie 2017
Acoperisul verde este una dintre cele mai noi tendinte in Romania din domeniul amenajarilor exterioare. Cu traditie in nordul Europei, Marea Britanie sau Germania, acoperisurile care par a fi gradini inflorate sau pajisti verzi impresioneaza prin unicitate, peisagistii intrecandu-se in idei creative de amenajare a acestora.

In privinta costurilor, daca sunt respectate normele de proiectare si construire, acestea sunt reduse, amortizarea investitiei facandu-se in doar cativa ani si astfel oricine poate sa beneficieze de un astfel de acoperis verde proiectat si montat de catre specialisti in domeniu.

Daca te incanta ideea insa nu esti sigur in privinta investitiei, te-ar putea ajuta metoda PROs & CONs. Astfel, vei compara partile bune cu cele rele iar la final vei putea trage o concluzie.

Principalul avantaj este reprezentat de costurile reduse deoarece are efect de termoizolatie

Prin urmare, costurile de incalzire si climatizarea vor fi mai mici. Aspectul „ECO” creste valoarea imobilului in caz ca vrei sa-l inchiriezi sau sa-l vinzi. Un alt aspect pozitiv se refera la obtinerea de subventii si reduceri de impozit pentru cladirile verzi.

Aspectele negative tin de proiectarea si construirea in mod incorect a spatiului verde de catre specialisti nefamiliarizati cu acest tip de acoperis sau clienti care nu respecta indicatiile corecte ale specialistilor.

Din ratiuni financiare, unele persoane ar putea fi tentate sa faca economie la design, la costul de executie sau la alegerea materialelor. Rezultatele vor fi dezamagitoare: pierderi financiare, de timp, irosirea materialelor, iar in cazuri extreme, pierderi de vieti omenesti.

Acoperisul verde de tip extensiv este o alternativa ecologica la acoperisurile clasice

Ati putea lua in considerarea varianta aceasta din 2 motive: plantele folosite, de regula, nu au nevoie de o adancime mare a substratului folosit, iar majoritatea structurilor pot suporta greutatea unui acoperis verde. Ingrijirea acestuia nu presupune eforturi considerabile, ci doar un control/ intervenție de 2-3 ori pe an.

Costurile nu trec de 2-3% din valoarea cladirii. Amortizarea se face in 8-10 ani datorita economiilor mentionate. Costuri ridicate ar putea aparea la instalare, cand plantele au nevoie sa fie udate pentru favorizarea procesului de dezvoltare sau in perioadele de seceta (1-2 ori pe luna si doar in caz de seceta prelungita).

Acest tip de acoperis izoleaza foarte bine termic si fonic orice locuinta

Izolarea fonica este un alt aspect important, in cazul in care te-ai saturat de zgomotul masinilor.

Acoperisul verde de tip intensiv se diferentiaza de cel extensiv datorita tipului de vegetatie ales. Trebuie respectate anumite criterii precum: structura de rezistenta a constructiei, conditiile climaterice ale zonei sau posibilitatea asigurarii unor servicii de mentenanta adecvate.

Grosimea stratului este mai mare, de aceea trebuie luate in considerare aspectele mentionate. Spre deosebire de tipul extensiv, acest acoperis are caracteristicile unei gradini, putand fi plantate orice tip de ierburi.

De asemenea, necesita ingrijire, proceduri de stropire si fertilizare care trebuie realizate corespunzator. Intretinerea se face de doua ori – dupa plantare si in perioada de indepartare a buruienilor.

Principalele tipuri de acoperis verde

Acoperis verde extensiv usor - Recomandat acoperisurilor care nu pot suporta o greutate foarte mare;

Acoperis verde extensiv ultrausor - Acest tip de amenajare consta in asigurarea conditiilor necesare vegetatiei fara ca greutatea acesteia sa depaseasca 50-70 kg/m2;

Acoperis verde extensiv cu retentie de apa - Gradul de colectare al apei poate fi ridicat, in functie de structura cladirii, asigurand umezeala plantelor;

Acoperis verde intensiv de tip gradina - Alegerea perfecta pentru cei care isi doresc o oaza verde la inaltime;

Acoperis verde intensiv de tip peisaj - Ideal pentru cei care doresc un spatiu verde care nu necesita ingrijire intensa.

Pentru ca orice tip de gradina necesita eforturi de ingrijire, orice spatiu verde dispune multime de aspecte pozitive: costuri reduse, aspect placut, izolare termica si fonica, iar frumusetea si utilitatea unui acoperis verde nu pot fi contestate.

Date de contact - Odu Green Roof

Website: www.odu.ro

Telefon: 0744 556 594

E- mail: office@odu.ro


AGENTIA FORTIN SRL

Agenția Fortin aduce împreună o echipă formată din artiști web design, art direction, copywriting, programare și SEO pentru a dezvolta concepte de comunicare profitabile.

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →