Optimizarea forajului pentru petrol și gaze cu tehnologii de ultimă oră

Publicat pe 8 Mai 2024
Modernizarea tehnologiilor de foraj pentru petrol și gaze stă la baza eficienței de business și contribuie decisiv la minimizarea impactului asupra mediului. Cum poate o firmă din domeniul extractiv să-și optimizeze activitățile, pentru reducerea costurilor operaționale și creșterea randamentelor? Iată câteva dintre tehnologiile de ultimă oră folosite în domeniul dinamic al forajelor petroliere:

Forajul direcțional orizontal

Forajul Orizontal Dirijat (FOD), cunoscut și ca HDD (Horizontal Directional Drilling) permite accesul la rezerve de petrol și gaze care nu sunt accesibile prin metodele tradiționale de foraj vertical. În plus, această tehnologie inovatoare crește eficiența extracției, prin maximizarea suprafeței de contact a sondei cu rezervorul. Permite accesarea zăcămintelor de hidrocarburi care se află la adâncimi mari, în zone geologice complexe sau în locuri unde forajul vertical nu este posibil sau eficient. În plus, forajul direcțional contribuie la creșterea productivității și la reducerea impactului asupra mediului.

Companiile din domeniul extractiv au la dispoziție instalații de foraj mobile, destinate forajului sondelor de exploatare verticale și înclinate. Prin achiziționarea unor utilaje performante, de la firme specializate, precum Upet Târgoviște, se asigură flexibilitate în organizarea activității și adaptabilitate la diferite condiții de sol. Sunt disponibile instalații mobile de foraj și instalații de intervenție la sondă cu o capacitate de 30 – 300 de tone (150 – 1500 CP), pentru selectarea celor mai bune soluții tehnologice și echipamente de foraj specializate.

Sisteme automate de foraj petrol și gaze

Aceste sisteme folosesc algoritmi avansați și senzori pentru a optimiza viteza de rotație, presiunea și alte variabile în timp real. Automatizarea activității extractive reduce erorile umane, îmbunătățește eficiența și siguranța operațiunilor de foraj. Operatorii pot monitoriza și controla operațiunile de foraj de la distanță, ceea ce reduce necesitatea prezenței umane în zonele potențial periculoase.

Principalele elemente funcționale sunt sistemul de control al forajului, sistemul de monitorizare a operațiunilor de extracție și sistemul de navigație. Sistemul de control asigură reglarea parametrilor operaționali și monitorizarea funcționării echipamentelor. Sistemul de monitorizare și diagnosticare permite identificarea eventualelor probleme, iar sistemul de navigație, bazat pe tehnologii GPS sau INS, asigură precizia forajului.

Sistemele automate colectează o cantitate mare de date despre procesul de foraj, care sunt analizate pentru a îmbunătăți eficiența extracției și a preveni dificultățile geologice, tehnice, operaționale. Controlul avansat, senzorii de ultimă generație, sistemele de navigație sofisticate, robotica și inteligența artificială sunt doar câteva dintre elementele care asigură transformarea digitală a industriei de petrol și gaze.

Sisteme de foraj cu rezistență ridicată la temperaturi și presiuni extreme (HPHT)

Forajul la temperaturi și presiuni extreme (High Pressure and High Temperature - HPHT) se referă la activitatea extractivă în condiții ce depășesc capacitățile standard ale echipamentelor și materialelor de foraj: presiunea de bazin peste 10.000 psi și/sau temperatură mai mare de 150 de grade Celsius. Echipamentele și materialele rezistente sunt esențiale pentru forajul în medii dificile, cum ar fi adâncimile mari sau formațiunile geologice complexe.

Pentru etanșarea garniturilor se folosesc materiale elastomerice, termoplastice sau metalice, special proiectate să reziste în aceste condiții extreme. Sistemele de control monitorizează și reglează în timp real parametrii de foraj, precum presiunea de pe coloana de foraj, viteza de rotație și circulația fluidelor de foraj. Senzorii și instrumentele de măsurare au carcase special izolate și sisteme de răcire.

Tehnicile de foraj trebuie adaptate pentru a face față provocărilor HPHT. Se recomandă utilizarea fluidelor de foraj de înaltă densitate pentru a contracara presiunile ridicate ale formațiunilor și optimizarea procedurilor de foraj, pentru a minimiza riscurile de colaps al sondei sau de prindere a sculelor de foraj.

Implementarea acestor tehnologii îmbunătățește eficiența operațiunilor de foraj pentru petrol și gaze, contribuie la reducerea impactului asupra mediului prin minimizarea risipei și maximizarea extracției la fiecare sondă. Companiile din domeniul extracției de hidrocarburi sunt tot mai interesate de noile tehnologii, în contextul presiunilor globale pentru responsabilitate și sustenabilitate în sectorul energetic.

Domenii: Afaceri

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!