Până în 2022, peste 20 de milioane de gameri vor trece de la PC la console video

Publicat pe 13 August 2020
Jocurile video sunt în aceste vremuri o formă de distracție și au devenit chiar un sport, pe internet – e-sports. Sunt modalitatea de a petrece timpul liber în intimitatea locuinței, precum și un instrument de socializare care leagă amiciții chiar și în afara spațiului virtual.

De cele mai multe ori, jocul video implică mai degrabă partea masculină a societății, însă există suficiente utilizatoare dornice de acțiune, unele dintre ele fiind cunoscute promotoare ale industriei gaming, precum Megan Fox sau Mila Kunis.

La nivel mondial, jocurile video reprezintă o industrie în valoare de mai bine de 100 de miliarde de dolari, ale cărei origini nu sunt foarte îndepărtate. 

Scurt istoric

În anul 1952 profesorul britanic A.S. Douglas a creat 0X0, iar în 1958 W. Higinbotham instala Tennis for two pe un computer analog. Proto-consola video își face apariția în 1967, când The Brown box putea fi conectată la un televizor. Ralph Baer, considerat „părintele jocurilor video”, a vândut licența produsului său către Magnavox, companie care a lansat acest sistem în 1972 sub numele de Odyssey, cu 28 de jocuri disponibile.

Începând cu anul 1985, startul evoluției fulminante este dat de Nintendo Entertainment System sau Funicom care lansează o consolă revoluționară cu grafică pe 8 biți și jocuri legendare precum Super Mario Bros, Legend of Zelda și Metroid. În 1989 aceștia lansează conceptul de consolă portabilă și colaborează cu diverși dezvoltatori, lansând jocuri precum Castlevania (Konami), Mega Man (Capcom) sau Dragon Quest (Enix).

Piața în plină evoluție a început să fie invadată de diverși producători și modele de console: Sega cu modelul Genesis pe 16 biți (1989), Nintendo cu Super NES (1991), Sega cu Saturn pe 32 biți, Sony cu Playstation (1995), Nintendo cu Nintendo 64, pe 64 biți (1996). 

Gaming modern     

Playstation a devenit, încă de la lansare, prima opțiune pentru pasionații de jocuri și lansarea modelului numărul 2 – pe care se puteau juca și titlurile disponibile pentru primul model – a consolidat poziția de lider, pe care o ocupă și în prezent.

Începând cu 2005-2006, putem considera că începe era modernă a jocurilor video pe console, piața fiind dominată de Sony Playstation 3 (prima consolă cu unitate Blu-Ray), Microsoft Xbox 360 și Nintendo Wii. În perioada 2012-2013, Nintendo Wii U, Playstation 4 și Xbox One pun borna celei de-a 8-a generații de jocuri video.

Gaming-ul pe PC deține o cotă importantă de piață, în principal datorită rezoluției grafice și a detaliilor oferite în joc – superioare oricărei console – și libertății alegerii accesoriilor pentru joc – tastatură, mouse, diferite joystick-uri. Cu toate acestea, pentru a putea avea o experiență fluidă este nevoie de-o investiție destul de mare, care se perimează în aproximativ 3-4 ani, iar o unitate PC pentru gaming costă minim 2000 Euro, fără monitor și fără sistem de operare. Prin comparație, o consolă video costă aproximativ 400 Euro și oferă o experiență aproape similară celei de pe PC, având o durată de viață mult mai mare – cel puțin 10 ani.

Avantajele consolei video

În prezent, jocurile video pe consolă sunt preferate de către public pentru că:

  • Nu sunt necesare upgrade-uri periodice ale consolei pentru a putea juca ultimele apariții.
  • Sistemul de operare este permanent actualizat și prea puțin susceptibil de atacuri de tip hacking.
  • Sunt cu adevărat inovative și aduc în mod constant surprize plăcute utilizatorilor.
  • Jocurile disponibile sunt foarte multe și accesibile, la prețuri promoționale, în fiecare lună a anului Playstation oferă peste 5000 de jocuri pe platforma sa și numărul este în continuă creștere.
  • Atât experiența single-player, dar mai ales cea multi-player – fie ea online sau offline – sunt superioare ca imersivitate experienței PC, care suferă, în principal, din cauza lipsei optimizării unității PC pentru experiența de gaming.
  • Oferă experiențe de navigare web și vizionare conținut multimedia la un nivel de calitate excepțional.
  • Accesoriile oferite sunt variate și includ absolut orice este disponibil și pentru PC, inclusiv tastatură și mouse prin intermediul unui adaptor USB.

Până în 2022, peste 20 de milioane de gameri vor trece de la PC la consola video și, pentru că tendința dezvoltatorilor de jocuri este de-a optimiza jocurile, în principal pentru consolă. Acest lucru se întâmplă pentru a limita pierderile generate de pirateria larg răspândită pe PC, iar numărul de titluri AAA este mult mai mare pe astfel de suporturi. Costurile de achiziție sunt mai reduse pe consolă și nu este nevoie de cunoștințe tehnice pentru instalarea jocurilor, interfața de utilizare a consolei fiind extrem de simplă și intuitivă. Cel mai probabil, gamerii fideli PC-ului vor fi cei dedicați gaming-ului sportiv sau, pur și simplu, suficient de entuziaști ca să cheltuiască sume apreciabile pentru căutări de detalii, rate de refresh și rezoluții ireal de performante.

Domenii: IT

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!