Pana unde poate merge iubirea fata de trandafiri?

Publicat pe 28 Ianuarie 2019
Trandafirii nu starnesc doar pasiunea intre oameni, ci si pasiunea oamenilor pentru flori. Este cazul lui David Austin, un horticultor britanic autodidact care a dat o noua dimensiune pietei de trandafiri din intreaga lume si care, din pacate, a murit la sfarsitul lunii decembrie 2018, la varsta de 92 de ani.

Trandafirii nu starnesc doar pasiunea intre oameni, ci si pasiunea oamenilor pentru flori. Este cazul lui David Austin, un horticultor britanic autodidact care a dat o noua dimensiune pietei de trandafiri din intreaga lume si care, din pacate, a murit la sfarsitul lunii decembrie 2018, la varsta de 92 de ani.

Un bun prilej pentru a afla sau a va aminti de mostenirea pe care a lasat-o. Este sezonul rece si poate v-ati gandit sa oferiti cadou trandafiri criogenati sau trandafiri nemuritori, cum mai sunt numiti, asa ca nu strica sa stiti despre cel mai cunoscut creator de soiuri noi de trandafiri, care a lasat in urma 250 de specii ce ii poarta numele.

S-ar putea ca persoana careia ii oferiti cadoul sa aprecieze si aceste informatii si sa pretuiasca mai mult florile, mai ales ca trandafirii criogeniati pot dura chiar si 25 de ani daca sunt ingrijiti adecvat.

David Austin a inceput sa fie pasionat de trandafiri inca din adolescenta, in anii 1930-1940, si a ajuns sa petreaca sase decenii incercand sa obtina trandafirul perfect. In numele acestui ideal, el a dezvoltat soiuri de trandafir care combinau parfumul asa-numitilor trandafiri vechi, cu miros si aspect incredibil, de care era indragostit si care aproape disparusera din gradini, cu cei hibrizi, mai rigizi si mai putini aromati, care ajunsesera sa raspandeasca peste tot, in sere, florarii si vaze domestice, gratie rezistentei lor mai mari, capacitatii lor de a se inmulti mai rapid si gamei variate de culori. Un trandafir fara parfum inseamna doar jumatate de trandafir, spunea horticultorul britanic, care a vrut sa transplanteze aromele puternice si seducatoare ale unor soiuri vechi ca Rosa gallica, Rosa damascena sau Rosa alba celor hibrizi.

In 1961 a creat primul soi, un trandafir catarator roz cu aroma de smirna, botezat Constance Spry dupa numele unui scriitor britanic si designer floral. Succesul sau a inceput sa apara insa 22 de ani mai tarziu, cand a lansat trei soiuri de trandafiri englezesti - printre care si unul catarator, galben, cu aroma de ceai proaspat – ce au fost laudate de presa si au dat avand afacerii sale.

Atunci s-au nascut Trandafirii Englezesti cu care a cucerit lumea si care i-au adus horticultorului britanic 25 de medalii de aur. Austin se plimba mereu cu un carnetel in care-si lua notite greu de descifrat si avea mereu curiozitati legate, in mare parte de trandafiri. A scris mai multe carti, inclusiv una de poezie despre lumea naturala, intitulata „The Breathing Earth” („Pamantul care respira”).

De-a lungul carierei sale, David Austin a introdus pe piata 250 de soiuri de trandafir, fiecare dintre ele necesitand in jur de noua ani de cercetare si testare si cultivarea a 120.000 de fire.

Cel mai scump dintre ele a fost trandafirul Juliet, a carui concepere a costat trei milioane de lire, motiv pentru care a fost botezat „trandafirul de trei milioane de lire”. Trandafirii sai englezesti sunt considerati baza trandafirlor moderni, din zilele noastre, fiind disponibili si in Romania. Semintele si florile companiei pe care a lasat-o in urma sunt vandute in intreaga lume, mai exact in 30 de tari.

Domenii: Lifestyle

Wonder Flower SRL

Cand vine vorba de flori, am avea o mie de povesti sa iti spunem, dar cel mai bine reusim sa dam glas pasiunii noastre prin buchetele si aranjamente florale exclusiviste, create pentru a...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!