Parchet din lemn stratificat in camera copiilor

Publicat pe 6 Noiembrie 2018
Camera copiilor este un univers magic in care fiecare micut isi dezvolta personalitatea. De aceea trebuie sa tinem cont de interesele si de confortul lui. Este important ca spatiul lui sa il reprezinte si sa ii cream toate aceste conditii pornind de la pardoseala.

O pardoseala ideala pentru camera copiilor, de la bebelusi la adolescenti, trebuie sa fie aspectuoasa, usor de intretinut, rezistenta la umiditate si zgarieturi, sa pastreze caldura, sa amortizeze zgomotele. Practic, sa faca fata la toate activitatile unui copil pe parcursul unei zile. In fiecare zi.

Avantajele unui parchet din lemn

Un parchet stratificat sau din lemn masiv este o solutie ecologica si naturala. Acesta va oferi camerei caldura si un aspect primitor. Lemnul este un material suficient de dur si rezistent, care pastreaza caldura. Este mai cald decat orice alt material pentru pardoseala, fiind un bun izolator pentru ca are mii de fibre care pastreaza natural caldura in interiorul sau.

Parchetul din lemn masiv are avantajul ca poate fi slefuit si refinisat astfel poate rezista zeci de ani. Lemnul este un material potrivit si pentru copiii predispusi la alergii pentru ca nu atrage polenul. Lemnul nu va atrage nici curiozitatea acarienilor asa cum o fac covoarele sau mocheta. Un parchet masiv din lemn natural se intretine usor prin aspirare periodica si stergere cu mopul. 

 Cum protejam parchetul din camera copiilor

Jucarii, pantofi plini de noroi, acuarele, lipici, pot provoca zgarieturi, pete, murdarie. Copiii pun pardoselile din lemn la reale incercari. Iar cand bucuria lor vine odata cu un animal, provocarea este dubla. Cu toate acestea, lemnul permite numeroase optiuni pentru ca micutii sa se joace si sa isi desfasoare activitatile creative.

Pardoselile trebuie sterse si curatate periodic cu produse care improspateaza culoarea si micile zgarieturi ale suprafetei. Intotdeauna trebuie sa curatam imediat petele accidentale provocate de animale sau copii de pe suprafata lemnului pentru a evita patarea permanenta a acestuia.

Aspectul mat al podelelor sau cel rindeluit manual ajuta la ascunderea micilor zgarieturi, a petelor si a prafului. Pardoselile din lemn masiv pot fi nefinisate sau prefinisate. Parchetul din lemn masiv prefinisat poate primi pana la sase straturi de tratament pentru suprafata acestuia, deci sunt potrivite pentru camerele copiilor, fiind mai rezistente. Parchetul din lemn masiv finisat are deja aplicate doua sau trei staturi de tratament.

  Ce culoare sa alegem? 

Chiar daca este recomandat sa incurajam imaginatia copiilor si sa folosim culori puternice, putem pastra acest aspect prin nuantele peretilor sau obiecte de decor.

Daca alegeti un parchet intr-o nuanta deschisa, zgarieturile se vor vedea mai greu decat in cazul nuantelor inchise. Asadar, parchetul in culori deschise si pale nu va scoate in evidenta imperfectiunile, chiar daca suprafata este lucioasa sau mata. Pe piata exista o multitudine de nuante deschise in care regasim frumusetea fiecarei culori.

Aspectul podelelor de lemn in tonuri inchise face vizibil petele, zgarieturile, praful, iar daca suprafata este foarte lucioasa, toate aceste aspecte sunt cu atat mai vizibile. Asadar, culorile inchise nu sunt o solutie pentru camerele in care locuiesc copii sau animale.

Esentele de lemn ideale

Unele esente de parchet sunt mai rezistente si au o textura dura, altele fac fata cu greu provocarilor din camera copiilor. Esentele tari care merita luate in considerare sunt: stejarul, jatoba, artarul si merbau.

Stejarul se numara printre cele mai folosite esente de lemn pentru pardoseli. Este un lemn dur si se comporta bine de-a lungul timpului. Stejarul rosu are o fibra mai dura si ajuta ca zgarieturile sau urmele provocate de dintii animalelor sa nu fie foarte vizibile.  

Jatoba este de doua ori mai dur decat lemnul de stejar si rezista destul de bine la umiditate. Astfel, este mai rezistent la pete fiind potrivit nu numai pentru camera copiilor, ci si pentru bucatarii sau holuri.

Merbau este si el mai dur decat stejarul, are fibre dese si fara noduri, fiind esenta de lemn ce se comporta cel mai bine la noi in tara. Textura cu fibrele drepte poate sa camufleze usor zgarieturile.

Foarte intalnit si tot mai indragit in locuinte este si Teak-ul. Comparabil cu stejarul la capitolul duritate, acesta rezista la insecte si la variatiile de temperatura si umiditate.

Artarul este un alt lemn dur si rezistent la activitatile zilnice. Acesta poate fi gasit in nuante deschise pornind de la alb pana la rosu-maroniu.

Fagul este una dintre cele mai dure esente pentru pardoseli atunci cand avem copii sau animale in spatiul de locuit. Este rezistent la pete iar copiii adesea scapa resturi de mancare sau lichide pe pardoseala.

Insa nu recomandam parchetul din lemn masiv de fag, este foarte sensibil la schimbarile de temperatura si umiditate a aerului. Daca totusi va doriti un parchet din fag, optati pentru un parchet dublu stratificat din lemn de fag de dimensiuni mici, 70 mm latime si lungime de 500 mm.

Printre esentele predispuse usor la zgarieturi se numara pinul, ciresul american si nucul american. Acestea nu sunt rezistente la amprentare si nu este recomandata folosirea lor in zone unde exista riscul frecvent de a scapa obiecte dure. Esentele moi (pin, brad, paltin) sunt de obicei mai accesibile decat esentele dure, de aceea pot fi preferatele multor familii care au un buget limitat.


Parchet pe Viata Srl

Parchetpeviata.ro - showroom dedicat celor care isi doresc parchet, dusumele, scari de interior din lemn stratificat sau lemn masiv. Aici gasesti modele de parchet pentru toate stilurile de...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!