Pardoseala din lemn masiv, o alegere durabila

Publicat pe 5 Martie 2019
Alege parchet din lemn, alege parchet pe viata, durabil.

Pardoseala, peretii si tavanul reprezinta cele trei elemente constructive care definesc o incapere. Modul cum interactioneaza caracteristicile acestor elemente - culori, tipare, luminozitate - poate defini impresia generala pe care un spatiu o induce privitorului. Pardoseala formeaza o baza in tot acest ansamblu, este cea care da greutate si personalitate unei amenajari interioare deoarece pe ea vor fi asezate mobila si accesoriile decorative. Ca urmare, o pardoseala trebuie sa fie atat functionala, cat si in pas cu trendurile de design. Idealul ar fi ca amenajarea unei locuinte sa porneasca de la tipul de pardoseala care va fi folosit, acest element fiind cel mai important.

Indiferent cat de multe argumente se vor aduce in favoarea diferitelor tipuri de parchet, realitatea este ca o dusumea din lemn masiv reprezinta visul multor oameni si, in plus-dovada stau casele foarte vechi-acest material natural poate avea o durata de viata foarte mare. Nu este de mirare ca preferintele cumparatorilor converg din ce in ce mai mult spre parchetul din lemn cu aspect mai degraba rustic, patinat, erodat. O dusumea din scanduri plina de noduri, patata, zgariata, tocita sau crapata este sinonima cu o istorie bogata de familie, spune o intreaga poveste despre viata dintr-un anumit loc.

Parchetul din lemn masiv, spre deosebire de un parchet stratificat, sunt realizate fara adaos de alte materiale, fiind structural asemanatoare cu orice bucata de scandura. Ca urmare, utilizarea parchetului din lemn masiv duce la cresterea valorii unei proprietati si este perfecta pentru familiile care au copii si cresc animale de companie, lemnul fiind mai usor de curatat decat covoarele sau mochetele. Folosind produsele corespunzatoare si cu o ingrijire atenta, lemnul isi poate pastra infatisarea atragatoare de-a lungul multor ani. Trebuie retinut faptul ca un parchet finisat cu ulei necesita o intretinere mai minutioasa decat unul lacuit, iar culorile deschise ale diferitelor tipuri de lemn sunt mai sensibile la factorii externi decat tonurile inchise, putand suferi modificari in timp. Daca se prefera totusi un aspect mai putin lucios pentru pardoseala, trebuie stiut ca parchetul poate fi tratat si cu un lac ultramat, astfel incat va arata mai natural avand in continuare avantajul unei curatari rapide.

Instalarea unui parchet din lemn masiv nu se poate face direct pe ciment sau peste o pardoseala mai veche. Deoarece necesita un substrat special, se recomanda ca instalarea sa fie realizata de persoane specializate. De asemenea, daca se doreste montarea unui parchet din lemn masiv care sa dureze o viata, trebuie stiut ca exista o scala ce masoara rezistenta diferitelor specii de arbori de la care provine materialul. In Rusia si in Europa se obisnuieste masurarea duritatii lemnului pe scala Brinell (standardul european EN 1534), iar in SUA pe scala Janka, ce exprima rezistenta materialului la introducerea de corpuri rigide, solide in el. La final, duritatea lemnului depinde de gradul de umiditate al acestuia, conditiile de crestere si alti factori de mediu, precum si de modul in care a fost taiat, conturandu-se trei grupe de esente lemnoase:

- Moi – pin, molid, cedru, brad, plop, tei, arin, nuc

- Tari – mesteacan, zada siberiana, fag, artar, frasin, mar, stejar

- Foarte tari – fag, salcam alb, mesteacan, carpen, jatoba, abanos

Pentru fabricarea parchetului se folosesc in general speciile cu duritate cel putin medie. Cele mai tari esente sunt insa cele exotice, nu speciile autohtone, si provin de obicei din Indonezia sau de pe continentul american.


Parchet pe Viata Srl

Parchetpeviata.ro - showroom dedicat celor care isi doresc parchet, dusumele, scari de interior din lemn stratificat sau lemn masiv. Aici gasesti modele de parchet pentru toate stilurile de...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →