Pasiune şi perseverenţă – simpli algoritmi despre educaţie şi învăţământ privat cu fondatorul Ana Lugojana

Publicat pe 21 Martie 2023
Sistemul de învățământ din România este cu adevărat o provocare în sine, dar încă poate genera „plus valoare”.

În ultimul deceniu, instituţiile private din sistemul de învăţământ preuniversitar aproape s-au dublat ca număr, cele mai semnificative investiţii pe această linie revenind ariei Bucureşti – Ilfov, căreia i se alătură judeţele Cluj, Constanţa și Iași. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în anul 2020 erau înregistrate 315 unităţi particulare în sistemul de învăţământ preuniversitar.

Printre temerarii antreprenori care au mizat pe succesul unei astfel de afaceri se individualizează cu eleganţă doamna Ramona Iordache, un om al cărui parcurs profesional este exclusiv corelat cu domeniul educațional: a debutat ca profesor de limba și literatura română, a progresat şi a acumulat experienţă în calitate de inspector școlar pentru învățământul particular din municipiul București, a fondat şi conduce grupul „Ana Lugojana” (grădiniţe, învăţământ primar şi gimnazial), continuă să performeze ca şi consultant educațional (100 de unități de învățământ înfiinţate şi autorizate sub îndrumarea sa).

Dincolo de fervoarea tuturor provocărilor, cel mai frumos, viguros și îndrăzneț proiect realizat 100% de către Ramona, perseverent şi stoic, sunt grădinițele „Ana Lugojana” – o invocare a originilor natale, cu patru sedii funcţionale în prezent, prima locaţie fondată fiind în 2011, din drag pentru cei mici și din dorința de a crea un spațiu de evoluţie individuală în care copilăria să-și (re)găsească cea mai frumoasă expresie şi materializare.

Aşadar, Ramona şi-a arogat libertatea, riscul şi consecvenţa spre a crea un concept unic, autentic și a oferi copiilor posibilitatea unui mediu educațional într-un spațiu în care ei și dezvoltarea lor armonioasă devin prioritatea numărul unu.  În fapt, cei mici prin inocenţa însăşi au motivat-o pe Ramona să construiască perpetuu în devenire „Ana Lugojana”.

Oferta educaţională este diversificată pentru că se concentrează pe continuitatea formării, indiferent de etapa parcursă: cei mici pot beneficia de învățământ de tip primar, gimnazial, iar din 2026 posibil și liceal, întrucât „Ana Lugojana” are ca prioritate operaţională configurarea propriului campus.

Prin consistenţa paşilor dintâi, grădinița fiinţează ca mediu activ în care micuții își petrec o mare parte a timpului în absenţa părinților, responsabilitatea educatorilor fiind să îi îndrume şi să le inspire dorinţa de dezvoltare firească, cursivă și prin bucurie.

În circuitul „Ana Lugojana”, copiii beneficiază de o ofertă educațională complexă care acoperă cerințele lumii moderne, formare adaptată nevoilor fiecărui beneficiar în parte. Perspectiva de abordare pare simplă prin responsabilitatea covârşitoare: personalul de îngrijire, formatorii didactici și managerii unităţilor de învățământ „Ana Lugojana” sunt mai întâi de toate părinți, postură din care privesc fiecare copil în unicitatea sa fragilă şi îi alocă în integralitate mijloacele de dezvoltare necesare.

Ulterior, elevii „Ana Lugojana” sunt educați într-o manieră deschisă, prin modalităţi de învăţare moderne, în săli de clasă dotate cu materiale didactice de ultimă generație (table ceramice interactive, sisteme Mimio Teach și IQBoard, videoproiectoare, softuri educaționale etc.).

O notă distinctă a conceptului educaţional dezvoltat de „Ana Lugojana” constă în mixul dintre tehnologia avansată și programul de socializare a copiilor. Utilizarea telefoanelor mobile nu este permisă, iar, în pauze, copiii se joacă șotron, cub rubik, citesc, comunică direct, interacționează şi creează.

Un alt element de diferențiere este faptul că, încă din 2018, grupul „Ana Lugojana” funcţionează ca centru de pregătire și testare Cambridge, fiind partener în programul British Council Addvantage Standard Member pentru organizarea și desfășurarea examenelor de limba engleză.

Prin abnegaţia tuturor celor implicaţi, fie angajaţi, fie părinţi sau copii, conceptul „Ana Lugojana” s-a extins la 4 sedii ce deservesc peste 500 de copii care îi pășesc pragul în fiecare zi, cu bucuria inegalabilă de a primi şi de a dărui.

Sistemul de învățământ din România este cu adevărat o provocare în sine, dar încă poate genera „plus valoare”.  Ramona Iordache consideră că „statul român este dator să investească în formarea și dezvoltarea cadrelor didactice pentru a ajunge la adevărata performanță. Un alt element absolut necesar este adaptarea curriculei cu zona practică pentru copii prin introducerea educației financiare, a educației pentru sănătate sau dezvoltare personală, precum și oferirea de training cadrelor didactice pentru a adăuga componenta psihologică în exercițiul de predare. Mai mult decât atât, avem nevoie de oameni implicați: de la un președinte care să iubească țara, la un Ministru al Educației care să iubească atât de mult copiii cât să îndrăznească o reformă reală”.

Domenii: Afaceri

Elite Business Women SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!