PFA sau SRL? Cum să faci alegerea potrivită pentru firma ta?

Publicat pe 19 Ianuarie 2023
În urma analizelor tale personale, ți-ai dat seama că înființarea unei afaceri este mult mai profitabilă decât job-ul pe care îl ai în prezent. În plus, ai o idee de care ești sigur că va prinde rapid la public.

În urma analizelor tale personale, ți-ai dat seama că înființarea unei afaceri este mult mai profitabilă decât job-ul pe care îl ai în prezent. În plus, ai o idee de care ești sigur că va prinde rapid la public. Doar că te-ai trezit în momentul în care trebuie să-ți înregistrezi ideea de afaceri ca entitate legală. Și nu știi care alegere este mai potrivită pentru ceea ce-ți dorești să oferi lumii.

Ei bine, în acest articol vom descrie succint ce înseamnă cele mai populare forme de business - PFA și SRL, precum și care sunt diferențele dintre cele două.

Ce înseamnă PFA (persoană fizică autorizată)?

PFA-ul (persoană fizică autorizată) este o formă de entitate legală care poate desfășura orice formă de activitate economică permisă de lege, folosindu-se, în principal, de forța de muncă a titularului său.

Cu toate acestea, un PFA nu capătă statut de persoană juridică pentru că nu este o societate (o organizație), ci este doar persoana fizică a titularului care primește autorizație legală să desfășoare o anumită activitate economică pentru care are specializare.

Ce înseamnă SRL (societate cu răspundere limitată)?

SRL-ul (societate cu răspundere limitată) este un tip de societate, o entitate de sine stătătoare care nu este asociată cu persoana/persoanele care o înființează și o conduc. De obicei, SRL-ul este forma juridică preferată a multor antreprenori din România datorită caracteristicilor sale principale: flexibilitate și răspundere limitată în fața legii.

O societate cu răspundere limitată este concepută din părți sociale și poate fi constituită de unul sau mai mulți asociați atât persoane fizice, cât și persoane juridice.

PFA vs. SRL: Diferențe

Diferențele dintre un PFA și un SRL se pot observa în mai multe aspecte legale, precum: taxe, contabilitate, costuri și modul de înființare. Vom explica, pe rând, fiecare aspect.

Costuri și modul de înființare

Pentru înființarea oricărei entități juridice, viitorul antreprenor trebuie să înregistreze „ideea” de afacere la Registrul Comerțului și să aleagă codurile CAEN aferente activității sale economice.

În cazul înființării unui PFA, titularul nu trebuie să plătească taxele obișnuite de înființare la Registrul Comerțului, dar poate plăti onorariul unui avocat dacă apelează la acesta pentru înființare.

În cazul înființării unui SRL, antreprenorul va trebui să achite taxele percepute de Registrul Comerțului pentru publicarea rezoluției în Monitorul Oficial. De asemenea, poate plăti onorariul unui avocat dacă apelează la acesta pentru înființare.

Prin urmare, înființarea unui PFA este mai accesibilă din punct de vedere financiar decât înființarea unui SRL.

Serviciile de înființare firmă online oferite de MBV Consult te pot ajuta să-ți înregistrezi și să dai drumul afacerii tale mai repede decât ai crede.

Contabilitate

Un avantaj pe care-l are înființarea unui PFA față de SRL este faptul că persoana fizică autorizată îți poate ține contabilitatea afacerii pe cont propriu în partidă simplă, economisind din cheltuielile colaborării cu o firmă de contabilitate.

Pe de altă parte, SRL-urile sunt obligate să lucreze în colaborare cu un contabil expert, acest lucru implicând, desigur, costuri suplimentare.

Taxe

În ceea ce privește taxele pe care le ai de plătit de o parte și de alta, lucrurile stau după cum urmează:

Pentru un PFA, plătești o cotă de 10% pentru impozitul pe venit net care poate fi achitată în sistem real sau la normă de venit. Pentru SRL, plătești impozit pe cifra de afaceri de 1% dacă te încadrezi ca microîntreprindere și ai cel puțin un angajat cu normă întreagă. În caz contrar, plătești impozit pe profit de 16%;

Pentru un PFA, plătești contribuții sociale calculate la salariul minim pe economie dacă venitul net lunar este egal cu sau depășește salariul minim pe economie. Pentru un SRL, datorezi contribuții la sănătate doar dacă în decursul unui an fiscal încasezi dividende care depășesc plafonul de 6 salarii minime brute.

Acum că știi ce înseamnă fiecare tip de entitate legală, a venit momentul să-ți transformi visul antreprenorial în realitate

Domenii: Afaceri

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!