Prevenția și controlul COVID-19

Publicat pe 7 Noiembrie 2020
Fără îndoială, COVID-19 va rămâne termenul definitoriu pentru anul 2020, fiind denumirea unei boli nou apărute, care a dat peste cap întreaga planetă și a provocat o criză sanitară fără precedent.

Afecțiunea este provocată de infecția cu un nou coronavirus, denumit SARS-Cov-2, originar din zona orașului chinez Wuhan. Despre coronavirus nu s-a aflat încă tot ceea ce ar trebui să se știe, însă, datele cunoscute până acum sunt suficiente pentru a stabili care sunt principalele măsuri de prevenire și control.

 Cum poți contracta infecția

SARS-Cov-2 face parte din familia coronavirusurilor, formată din mai multe tipuri de virusuri ce provoacă infecții respiratorii. El este înrudit cu virusurile care provoacă și banalele răceli, iar modul de transmitere este similar.

Astfel, infecția cu noul coronavirus are loc, în general, prin contact direct cu o persoană deja bolnavă, îndeosebi prin inhalarea stropilor de salivă sau a secrețiilor nazale pe care aceasta le răspândește în aer. Chiar și o simplă strângere de mână cu o persoană infectată sau contactul cu o suprafață atinsă de aceasta poate duce la contractarea infecției, dacă nu sunt respectate anumite măsuri de protecție.

Cum te poți proteja

Cunoscând căile de transmitere, este simplu de intuit care sunt principalele măsuri de prevenție. În primul rând igiena, care are, și în acest caz, un rol decisiv, apa și săpunul distrugând coronavirusul.

  • Trebuie să te speli pe mâini cât mai des, când ajungi acasă, înainte de a mânca sau după ce ai intrat în contact cu un obiect sau o suprafață pe care o ating mai multe persoane, cum ar fi ușa de la lift sau bara din metrou. Spălatul trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde, timp în care se freacă bine mâinile cu săpun. La fel de eficientă este și folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool.
  • Înainte de a te spăla pe mâini, evită să îți atingi ochii, nasul și gura, pentru că acestea sunt principalele căi prin care coronavirusul pătrunde în organism.
  • Evită contactul cu persoanele care prezintă simptome de răceală și, chiar dacă ești în compania cuiva care pare sănătos, păstrează o distanță de 1,5 – 2 metri între voi, întrucât există și asimptomatici. Aceștia pot transmite virusul fără a ști măcar că sunt infectați.
  • Sunt de evitat, în această perioadă, și zonele aglomerate, mai ales dacă este vorba de spații închise, cum ar fi mall-uri, cinematografe sau cluburi. De asemenea, nu sunt recomandate nici mijloacele de transport în comun, în special la orele de vârf.
  • Amână deplasările în zonele în care sunt confirmate multe cazuri de îmbolnăviri în ultima perioadă.

Cum poți contribui la menținerea pandemiei sub control

Din păcate, în lipsa unui vaccin și a unui tratament împotriva COVID-19, ținerea sub control a pandemiei este dificil de realizat, iar evoluția numărului de cazuri noi demonstrează că autoritățile încă nu reușesc acest lucru. Până la apariția unor soluții terapeutice eficiente, fiecare poate contribui la menținerea unui control al evoluției situației epidemiologice. Iată ce poți face:

  • Poartă mască de protecție în spațiile publice închise, dar și în mijloacele de transport în comun și în zonele aglomerate, chiar dacă acestea sunt în spațiu deschis.
  • Folosește frecvent un dezinfectant pe bază de alcool ori de câte ori intri în contact cu o persoană sau atingi suprafețe comune și nu ai posibilitatea să te speli pe mâini.
  • Acoperă-ți nasul și gura când strănuți sau tușești, și, dacă ai folosit un șervețel, aruncă-l la gunoi.
  • Dacă ai simptome specifice unei infecții respiratorii, evită să intri in contact cu alte persoane. În cazul în care acestea se agravează, sună-ți medicul de familie care va ști cum trebuie procedat. Nu trebuie să mergi personal la cabinetul medical, pentru că s-ar putea să contaminezi persoane care suferă deja de boli cronice și sunt mult mai vulnerabile în fața COVID-19.

Respectând aceste reguli, care, în fond, sunt de bun simț, vei trece cu bine peste această perioadă critică și îți vei aduce o fărâmă de contribuție la revenirea cât mai curând la normalitate.

Domenii: Farma/Medical

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!