Prima dată în chirie: La ce să fii atent când alegi apartamentul

Publicat pe 14 Ianuarie 2020
Când nu ai mai stat niciodată în chirie, poate fi destul de dificil să alegi o locuință. Te poți simți copleșit de varietatea ofertelor, de diferențele imense observate de la un apartament la altul și de prețurile care sunt extrem de schimbătoare. Cu toate acestea, dacă te pregătești înainte și ții cont de anumite aspecte, vei reuși să găsești o locuință avantajoasă, în timp record.

Iată la ce trebuie să fii foarte atent și ce întrebări trebuie să îți pui, înainte de-a alege prima ta locuință în chirie.

1. Îndeplinește apartamentul cerințele tale de bază?

Nu vrem să te descurajăm, însă apartamentul perfect nu există decât atunci când îl creezi chiar tu, de la zero. Vizionând zeci de locuințe, vei ajunge la concluzia că niciuna nu se potrivește 100% cu așteptările tale. Acest lucru este normal, așa că rămâi optimist!

Pentru a găsi ceva cât mai apropiat de ceea ce vrei, înainte să începi căutările, este indicat să întocmești o listă cu priorități și, separat, o listă cu dorințe.

Iată care ar putea fi prioritățile tale:

• Un anumit număr de camere, atunci când ai o familie numeroasă;

• Acces la mijloacele de transport în comun, dacă nu ești conducător auto;

• Proximitate față de locul de muncă, grădinița copiilor etc.

În schimb, în categoria „dorințe” sau „preferințe”, s-ar putea încadra următoarele aspecte:

• Priveliște plăcută de la balcon;

• Un anumit tip de design interior;

• Încălzire în pardoseală sau alte facilități specifice.

Când îți fixezi foarte clar aceste lucruri, te vei putea concentra pe ceea ce ai nevoie, urmând ca, ulterior, să oferi atenție și detaliilor.

2. Compară, compară, compară!

Când cauți pentru prima dată un apartament de închiriat, poți fi tentat să te oprești la prima varianta care îți place. Să presupunem că te-a impresionat zona, iubești designul, iar camerele sunt exact așa cum ți-ai imaginat. Ai bătut deja palma cu proprietarul, iar peste câteva luni afli că apartamentele similare din zonă sunt mult mai ieftine. E prea târziu să schimbi ceva, pentru că ai semnat un contract pe un an întreg!

Aceste situații sunt foarte des întâlnite. De aceea, este esențial să compari oferte cu variante asemănătoare.

De exemplu, dacă vrei o locuință în Cluj-Napoca, caută agenții imobiliare în Cluj și vezi care sunt prețurile pieței, pentru zona care te interesează pe tine și pentru cerințele tale. Nu compara niciodată un apartament din zona centrală cu unul situat la periferie, chiar dacă suprafața și numărul de camere sunt similare. În mod similar, nu compara apartamente din orașe diferite, pentru că tarifele pot fi diferite.

3. Analizează termenii contractului

Când ești entuziasmat, uiți să fii atent la detalii și poți lua decizii greșite. Mulți chiriași, mai ales atunci când semnează pentru prima dată un contract de acest tip, nu îl citesc cu atenție, considerând că este doar o formalitate.

Ei, bine, specialiștii recomandă să parcurgi cu atenție și concentrare fiecare mențiune din document. Este posibil ca unele clauze să nu fie pe placul tău. În acest caz, este indicat să discuți cu proprietarul, multe persoane fiind dispuse să negocieze anumiți termeni.

Dacă nu te pricepi la termenii administrativi și nu înțelegi anumite părți din contract, poți apela fără probleme la un consultant profesionist. Astfel, vei putea semna cu încredere documentul, știind că totul este în regulă.

Nu în ultimul rând, asigură-te că ai vizionat locuința cel puțin de două ori, ai fost atent la detalii, ai studiat zona și nu există niciun lucru care să te facă să regreți decizia. Ținând cont de toate acestea, vei găsi, cu siguranță, locuința perfectă pentru tine!

Domenii: Imobiliare

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →