PRIMER: Nu exista sincope in aprovizionarea pacientilor cu medicamente produse in Romania

Publicat pe 5 Februarie 2020
PRIMER - care reuneste 19 situri de fabricatie din tara – informeaza specialistii din sanatate si pacientii ca nu exista in acest moment nici un fel de sincope in aprovizionarea cu materii prime si materiale fabricate in China care intra in componenta medicamentelor din farmaciile si spitalele din Romania.

“Fabricantii de medicamente din Romania au stocuri de materii prime care sa acopere productia pentru 6-12 luni in avans, in asa fel incat nu exista un risc de punere pe piata a medicamentelor folosite de pacientii romani” a declarat Dr Dragos Damian, Director Executiv PRIMER. “In plus, in conformitate cu reglementarile in vigoare, producatorii sunt obligati sa aibe cel putin 2 furnizori alternativi de materii prime si materiale, astfel incat sa poate anticipa orice intrerupere de alimentare din timp si trece la alti furnizori”, a mai spus reprezentantul PRIMER.   

In context, PRIMER doreste sa sublinieze inca o data importanta unei industrii farmaceutice autohtone puternice, care sa poata raspunde solicitarilor pacientilor romani si care, in cazuri de forta majora, sa compenseze problemele de aprovizionare cu medicamente din import. Reamintim ca din cauza reglementarilor absurde ale politicii de preturi si a “taxei clawback” in ultimii zece ani cota de piata a medicamentelor fabricate in Romania a scazut de la circa 40% la sub 10%.

“Cazurile de forta majora, cum este cel mai recent cauzat de infectia cu coronavirus din China, trebuie sa readuca in atentia oficialilor nevoia de avea o industrie locala puternica, indiferent de domeniu, care sa poate face fata unor astfel de situatii. Cu o economie dependenta de consumul din import, Romania este mult prea vulnerabila la situatiile neprevazute care apar la nivel global” a completat Damian.

  Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din tara: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA

Domenii: Farma, Farma/Medical

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →