Problemele de respirație pot fi semnul unor grave boli de inimă

Publicat pe 25 Iunie 2021
Pentru multe persoane, probleme de respirație sunt asociate fie cu activitățile intense și condiția fizică slabă, fie cu diferite afecțiuni la nivelul plămânilor. Cu toate acestea, ia în calcul că acestea pot avea legătură și cu numeroase boli de inimă, care, lăsate netratate, pot afecta sănătatea și îți pot pune viața în pericol.

Chiar dacă dispneea poate apărea de multe ori în urma efectuării unor activități intense, dacă aceasta apare și în perioada de relaxare, fără motive clare, este recomandată înștiințarea medicului și monitorizarea atentă a sănătății tale.

Având în vedere că Organizația Mondială a Sănătății raportează că bolile cardiace reprezintă cauza principală de deces pe plan mondial și că au ținut acest loc timp de 20 de ani la rând, orice simptom care poate fi asociat cu aceste afecțiuni trebuie să fie luat în serios și raportat specialiștilor medicali. De aceea, vom prezenta câteva boli de inimă care pot fi asociate cu problemele respiratorii, pentru ca tu să observi mai ușor orice schimbare inexplicabilă și ieșită din comun.

4 boli grave de inimă asociate cu problemele de respirație

Deoarece, inima și plămânii sunt implicați în transportul oxigenului la celelalte țesuturi din organism și eliminarea dioxidului de carbon, orice probleme ale acestor organe pot implica și tulburări respiratorii, acestea putând fi atât acute cât și cronice.

Insuficiența cardiacă

Problemele de respirație și starea de oboseală pot semnala prezența acestei afecțiuni, fiindcă inima nu poate pompa eficient sângele în organism, țesuturile fiind private de oxigenul necesar.

Respirația Cheyne-Stokes poate fi un alt semn al insuficienței cardiace, aceasta fiind caracterizată prin episoade ciclice de apnee și hiperventilație, de obicei, prezente în timpul somnului.

Spre deosebire de apneea obstructivă de somn, care poate fi o cauză a insuficienței cardiace, dispneea Cheyne-Stokes se presupune a fi rezultatul insuficienței cardiace deja instalate, semnalând, astfel, prezența acesteia.

Cardiomiopatia

Cardiomiopatia este o afecțiune serioasă care implică mușchiul inimii, afectând semnificativ pomparea sângelui în organism. Aceasta poate fi de mai multe tipuri și poate avea mai multe cauze de apariție-infarctul, diabetul sau tratamentul împotriva cancerului, fiind asociată, în același timp, și cu supraponderabilitatea, consumul excesiv de alcool sau hipertensiune arterială. Este posibil ca această afecțiune să fie asimptomatică în stadiul incipient, dar odată cu trecerea timpului, simptomele să evolueze în tulburări respiratorii, dureri în zona pieptului, stare de oboseală, amețeală și multe altele.

Dacă prezinți probleme de respirație acompaniate de dureri în piept persistente, apelează cât mai rapid la numărul unic pentru apeluri de urgență, situația ta putând necesita atenție medicală imediată.

Endocardita infecțioasă

Această afecțiune apare în urma infectării căptușelii interioare a inimii (endocardul), infecția fiind cauzată, cel mai des, de bacterii, virusuri sau paraziți. Infectarea endocardului se realizează prin pătrunderea patogenilor în sistemul circulator ajungând, în cele din urmă, la inimă, unde se multiplică și provoacă inflamarea acestuia. Simptomele acestei afecțiuni pot fi ușoare, acestea progresând odată cu trecerea timpului, sau severe și spontane, și variind în funcție de amploarea inflamației și a leziunilor provocate. Dispneea și tusea sunt printre cele mai frecvente simptome ale endocarditei, alături de febră, transpirații nocturne, paloare și multe altele.

Tahicardia

Tahicardia înseamnă un ritm cardiac accelerat, de obicei, peste 100 de bătăi pe minut. Cauzată de perturbarea impulsurilor electrice la nivelul inimii, tahicardia poate avea numeroase simptome: puls rapid, dispnee, stare de amețeală, sincopă și multe altele. Lăsată netratată, tahicardia poate duce la numeroase complicații cum ar fi insuficiența cardiacă, infarct, accident vascular cerebral sau chiar moarte subită. Dacă prezinți probleme respiratorii fără un motiv anume, probleme ce sunt acompaniate de simptome neobișnuite, informează medicul cât mai rapid, cu atât mai mult dacă ai un istoric familial de boli cardiovasculare.

Referințe:

WHO Reveals Leading Causes of Death and Disability Worldwide: 2000-2019. 9 Dec. 2020, www.who.int/news/item/09-12-2020-who-reveals-leading-causes-of-death-and-disability-worldwide-2000-2019.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!