Proceduri moderne pentru tratamentul aritmiilor

Publicat pe 28 Ianuarie 2020
Inima generează impulsuri electrice constante în nodul sinusal (zonă a inimii), pentru a contracta miocardul (mușchiul inimii) și a asigura ritmul cardiac sau, altfel spus, bătăile inimii. Aritmiile sunt tulburări ale ritmului cardiac, generate de impulsuri electrice neregulate, produse de alte zone ale inimii.

Aritmiile pot fi reprezentate de un puls prea rapid (tahicardie), prea lent (bradicardie) sau haotic (flutter atrial, fibrilație). Deși unele aritmii nu pun viața în pericol, dacă nu sunt tratate ele pot duce în timp la complicații (insuficiență cardiacă). Mai mult decât atât, aritmiile grave pot provoca stop cardiac sau accident vascular cerebral. De aceea, aceste probleme medicale trebuie descoperite și tratate cât mai repede. Iată care sunt tratamentele moderne ale aritmiilor.

Ablația cu radiofrecvență

Procedura de ablație cu radiofrecvență distruge zona care este sursa de impulsuri electrice neregulate, pentru a-i bloca activitatea și a normaliza astfel ritmul cardiac. Ablația se face în cazul pacienților care suferă de fibrilație atrială și presupune mai întâi efectuarea unei puncții în zona inghinală. Prin puncție se introduc catetere (tuburi subțiri) care sunt ghidate până la nivelul inimii.

Odată identificată zona generatoare de impulsuri anormale, medicul va utiliza unde radio care emit energie termică și distrug țesutul prin ardere. În acest fel, ritmul cardiac este restabilit. Procedura se efectuează sub anestezie generală, durează între 60 și 120 de minute, necesită spitalizare de 24-48 de ore, iar recuperarea este rapidă.

Implantul unui defibrilator/stimulator cardiac

Defibrilatorul cardiac și stimulatorul cardiac sunt dispozitive de mici dimensiuni, care se implantează sub piele, la nivelul inimii. Acestea sunt formate dintr-un generator de puls și una sau mai multe sonde care se atașează de țesutul cardiac. Sondele sunt fire care captează informații de la nivelul inimii și transportă energia electrică generată de dispozitiv.

Defibrilatorul sau stimulatorul cardiac are rolul de a monitoriza constant ritmul cardiac, de a identifica tulburările de ritm și de a normaliza ritmul cardiac. Cum este posibil acest lucru?

Defibrilatorul cardiac descarcă șocuri electrice în cazul bătăilor prea rapide ale inimii, cu risc de stop cardiac – fibrilație și tahicardie ventriculară, sindrom WPW. Stimulatorul cardiac trimite impulsuri electrice către inimă atunci când aceasta bate prea lent sau insuficient – în caz de insuficiență cardiacă și bradicardie. Cu alte cuvinte, pacientul se află tot timpul sub monitorizare și primește imediat ajutor, în caz de nevoie, prin intermediul acestui dispozitiv.

Procedura de implantare a acestor dispozitive presupune crearea unui buzunar imediat sub piele, la nivelul pieptului, sub clavicula stângă. Sondele dispozitivului implantat sunt montate prin abord vascular – medicul efectuează o puncție la nivelul unei vene. Ulterior, se verifică buna funcționare a dispozitivului, iar incizia se închide prin suturi. Procedura se efectuează sub anestezie locală, durează 30-60 de minute și necesită o spitalizare de 24 de ore.

Procedura Watchman

Procedura de implant a dispozitivului Watchman se efectuează în cazul pacienților cu fibrilație atrială care prezintă risc de formare a unor trombi (cheaguri de sânge) în auriculul atrial stâng. Auriculul atrial stâng este un spațiu gol de la nivelul inimii. Dacă se formează trombi la acest nivel, aceștia pot fi trimiși în circulația sangvină și pot ajunge la creier. Cheagurile de sânge blochează fluxul de sânge către creier și produc un accident vascular cerebral.

Dispozitivul Watchman este o proteză care are rolul de a închide auriculul stâng. În acest mod, este prevenită formare cheagurilor de sânge și scade riscul de AVC. În plus, pacientul va avea nevoie de mai puține anticoagulante. Procedura se efectuează sub anestezie locală, durează 30-60 de minute și necesită o spitalizare de 24-48 de ore.

Așadar, aritmiile cardiace se pot trata prin metode minim-invazive, moderne, prevenind astfel complicațiile și moartea subită.

Domenii: Farma, Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!