Proiectul național „Pactul pentru Tineri” - un impact semnificativ asupra evoluției societății românești

Publicat pe 16 Noiembrie 2022
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)*, va organiza în data de 17 noiembrie 2022 la Hotel Rediu Botoșani, începând cu ora 11:30, cea de a treia dezbatere a proiectului național „Pactul pentru Tineri”, în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, UNICEF și Banca Mondială.

În urma fiecărei dintre cele două dezbateri avute până acum, am trasat concluzii strategice și de impact, alături de speakerii invitați și cei peste 500 de profesori, părinți, elevi și antreprenori prezenți, pentru a putea ajunge cât mai aproape de adevăratele motive ale celor ce abandonează școală, cu scopul de a diminua acest fenomen.

„A devenit clar că reducerea abandonului școlar este un exercițiu complex, care, pentru a reuși, în contextul provocărilor secolului XXI, are nevoie de implicarea tuturor actorilor sociali relevanți”, a observat Cristina CHIRIAC, Președinta CONAF.

Fiind un subiect de interes național, la Botoșani, ne vor fi alături atât reprezentanții ministerelor implicate, partenerii instituționali, cei sociali, companii multinaționale, cât și peste 200 de profesori, asistenți sociali, antreprenori, manageri, părinți și elevi ce își doresc o schimbare, o evoluție cât se poate de sustenabilă a educației și societății românești, per ansamblu.

„Mă bucur nespus că munca și implicarea tuturor în acest proiect național, „Pactul pentru Tineri”, au început deja să dea roade. Putem spune că am reușit să convigem executivul de la București de necesitatea creării unei structuri de cooperare amplă între autorități și mediul de afaceri. Promptitudinea creării unui comitet și aprobarea acestuia de către domnul Prim-Ministru Nicolae Ionel Ciucă, ne-a dat imboldul necesar să vrem să facem și mai mult. Această decizie va fi un punct de inflexiune în dezbaterile viitoare, în care va trebui să identificăm cu și mai mare acuratețe problemele și blocajele care întrețin abandonul școlar și soluțiile complexe pentru a-l reduce sistematic și decisiv. Bilanțul celor două dezbateri ale proiectului este încurajator, deoarece, pe de o parte, participanții la discuții au descris fenomenul în detalii, au arătat efectele sale asupra societății și economiei, dar au și identificat problemele ascunse, ignorate și au oferit soluții punctuale. Sistemul educațional românesc trebuie să ne implice pe toți. Fie că suntem părinți, elevi, cadre didactice, reprezentanți ai autorităților sau antreprenori, putem contribui practic la o schimbare incredibilă a viitorului societății românești.”, a declarat Cristina CHIRIAC, Președintă CONAF.

Proiectul „Pactul pentru Tineri” a fost gândit ca un răspuns complex la o situație dramatică, descrisă clar de statistici. În ultimii doi ani, peste 400.000 de copii au abandonat școala, sumă care echivalează cu două generații școlare pe care le-am ratat. România este, din păcate, încă prima în topul Eurostat cu cei mai mulți tineri care au abandonat timpuriu școala. Dramatic este faptul că, la finalul anului 2021, peste 15% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, din România, nu terminaseră decât cel mult 8 clase.

Educația nu este doar vectorul prin care oamenii își asigură un nivel de bunăstare economică, este și instrumentul esențial care le dă șansa de a evolua în societate. O rată ridicată a abandonului școlar reduce numărul de oameni calificați în diverse domenii și are un impact profund negativ asupra evoluție pe termen lung a economiei României.

Identificarea cauzelor abandonului școlar și apoi studierea lor pentru a găsi soluțiile optime, sunt elementele esențiale și primordiale ce susțin ultima dezbatere, de anul acesta, a proiectului. Urmând anul viitor să ajungem la Vaslui, Suceava și Bacău.

Pentru o acuratețe cât mai mare, evenimentul ce va avea loc la Botoșani va fi structurat într-un panel de discuții cu speakerii prezenți, urmat apoi de organizarea unor ateliere situaționale, în cadrul cărora, toți cei prezenți, ghidați de facilitatori, pot parcurge traseul unui copil sau tânăr ce a abandonat școala din diverse motive, urmând niște scenarii inspirate din viața reală.

Evenimentul va fi moderat de jurnalista Laura HULUBEI, iar speakerii și facilitatorii care vor lua parte la dezbatere sunt: Cristina CHIRIAC, Președintă CONAF, Gabriela FIREA, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Marius BUDĂI, Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marian DARAGIU, Subsecretar de Stat în Ministerul Educației, Doina FEDEROVICI, Președinta Consiliului Județean Botoșani, Sorin CORNILĂ, Prefectul județului Botoșani, Cosmin Ionuț ANDREI, Primarul Municipiului Botoşani, Valeriu IFTIME, Președinte al Camerei de Comerț Botoșani, Bogdan Gheorghe SURUCIUC, Inspector Școlar General Botoșani, Gabriela ALEXANDRESCU, Head of Marketing & Digital Product, OMV Petrom, Luminița COSTACHE, Specialist în educație la UNICEF, Ștefan URZICEANU, Head of Corporate Social Responsibility, Carrefour România, Nadia TĂTARU, Președinta Asociației Părinților Isteți, Nicoleta MUNTEANU, Fondatoare Kids in Business, George LECA, Co-fondator Asociația pentru Valori în Educație, Sînziana IONIȚĂ-CIUREZ, Director Executiv Asociația SAMAS, Ioan OROȘANU, Vicereședintele Consiliului Județean al Elevilor Botoșani, Ciprian ANDRONACHE, Fondator FiiOM, Daniela VASILESCU, Președinta Fundației pentru Educație și Vocație, Daniela NUȚĂ, Președinta Federației Patronatelor pentru Educație și Antreprenoriat Social și Iulia ȘERBAN, Președintă CONAF Piatra Neamț.

„Pactul pentru Tineri” reprezintă un proiect național inițiat de CONAF și susținut de OMV Petrom în calitate de sponsor principal.

Parteneri: Consiliul Județean al Elevilor Neamț, Asociația SAMAS, Asociația pentru Valori în Educație, Banca Mondială, Glasul Vieții – Dan Damaschin, Asociația WeHelp, Asociația Un Pas Spre Educație, Căminul Felix, Asociația Educație și Viitor, Uniunea Studenților din România, Fundația pentru Educație și Vocație, Asociația Părinților Isteți!

Sponsor: Carrefour România.

Parteneri media: AGERPRES, Antena 3 Constanta, Antena3 Valcea, Profit News TV, Iași TV Life, Litoral TV, TeleM Iasi Regional, Comunitatea Via Cluj Tv, Radio Hit Iaşi – 94,9 FM, Realitatea.NET, Capital România, Alo,Iasi, AUTO BILD, BiziLive.tv, CursDeGuvernare.ro, Chindia Media, City Press TV, Clubantreprenor.ro, e-femeia.ro, EM360, Evenimentul Regional al Moldovei, Focus Energetic, Infofinanciar Romania, Televiziunea GRUP IUBIM Brașovul – TV IBv-Channel, La Pas Prin Brașov, Masini si Utilaje pentru Constructii, Obiectiv – Vocea Brailei, Revista Biz, Revista CARIERE, Săptămâna Financiară, Transilvania 365, Ultima ora, Vocea Vâlcii, Wall-Street.ro, Revista PSYCHOLOGIES, Energynomics, Transilvania Business, Financial Intelligence, Spot Media, Trafic Media și GOVNET, Itsy Bitsy.

 Pentru cei dornci de implicare și participare în cadrul proiectului, vă rugăm să ne trimiteți un email la adresa rsvp@conaf.ro

Domenii: Educatie

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!