Reacțiile adverse ale terapiei canceroase

Publicat pe 20 Noiembrie 2018
Există mai multe tipuri de tratamente pentru cancer, principalele fiind intervenţiile chirurgicale, chimioterapia și radioterapia. Alte tratamente includ terapia hormonală, terapia ţintită, imunoterapia și transplantul de celule stem. Pentru informatii utile si sigure, te invitam sa te alaturi comunitatii www.cancer360.ro, care iti pune la dispozitie un ghid complet despre afectiunile canceroase

Tipul de tratament administrat depinde de tipul de cancer, de stadiul cancerului, alegerile pacientului, vârsta, starea generală de sănătate. Unele tratamente au rolul de a preveni creşterea celulelor canceroase, de a le distruge, de a îndepărta regiunile canceroase, iar altele de a le încetini progresul, de a opri răspândirea cancerului, de a reduce riscul de recidivă sau de a ameliora unele simptome şi manifestări.

De ce apar reacții adverse după tratamentul cancerului?

Indiferent de tipul de tratament ales, oricare dintre acestea poate avea efecte secundare care sunt resimțite diferit de fiecare pacient în parte. Efectele secundare pot apărea în timpul tratamentului sau după finalizarea lui și pot să dispară sau să persiste în timp.

Efectele secundare apar deoarece majoritatea tratamentelor pentru cancer nu pot face distincția între celulele canceroase și celulele normale și sănătoase. Orice astfel de intervenție care afectează țesutul și organele sănătoase ca rezultat al tratamentului pentru cancer se numește efect secundar al tratamentului cancerului. Efectele secundare pot varia de la o persoană la alta și de la tratament la tratament, și chiar două persoane cu aceeași formă de cancer, în același stadiu și care primesc același tratament pot avea efecte secundare foarte diferite.

Îngrijirile paliative în cancer se concentrează pe prevenirea, gestionarea și ameliorarea simptomelor cancerului și a efectelor secundare date de tratamentul pentru cancer.

Efectele secundare ale tratamentului cauzează disconfort, afectează calitatea vieții, șansele de recuperare și chiar planul de tratament necesar pentru vindecare.

Ce reacții adverse pot să apară în tratamentul cancerului?

Iată care sunt principalele reacții adverse ale terapiei canceroase:

Durerea – Durerea este un simptom des resimțit în cancer și poate interfera cu calitatea vieții, făcând dificile sau imposibile o serie de activități normale ca mâncatul, somnul sau interacțiunea socială.

Oboseala – Persoanele cu cancer se confruntă adesea cu stări severe de oboseală, epuizare, slăbiciune care nu dispar nici după somn și odihnă. Oboseala este probabil simptomul cel mai frecvent și persistent al tratamentului pentru cancer și este în mod obișnuit un rezultat al chimioterapiei.

Anemia – Anemia apare atunci când nu există suficiente celule roșii în sânge pentru a transporta oxigen în organism. Acest lucru poate cauza amețeli, slăbiciune, oboseală. Tratamentele care pot provoca anemie includ chimioterapia, radioterapia și unele tipuri de imunoterapie. Anemia în tratamentul cancerului apare deoarece aceste terapii pot distruge inclusiv celulele roșii sangvine sănătoase în procesul de distrugere a celulelor canceroase.

Căderea părului - Radioterapia poate duce la căderea părului în regiunea corpului expusă la radiații, în timp ce chimioterapia poate duce la pierderea părului de pe cap și în alte părți ale corpului. Căderea părului apare deoarece medicamentele anticancerigene confundă foliculii piloși ai firelor de păr cu celule canceroase. Acest simptom apare de obicei după două săptămâni de tratament, se agravează în prima lună sau două de tratament și se opreşte după finalizarea cursului de tratament. Firele încep să crească iar, de obicei, după câteva luni de la tratament, dar pot fi mai moi de mai deschise la culoare.

Mucozita orală – Chimioterapia și radioterapia pot afecta căptușeala de la nivelul gurii, gâtului sau tractului gastrointestinal. Acest lucru afectează considerabil calitatea vieții, fiind asociat cu un disconfort sever. Afectează un procent mare dintre pacienții care beneficiază de tratament anticancerigen – mai exact 40% dintre cei care urmează tratament chimioterapic, 85% dintre cei care urmează tratament cu radiații în regiunea gâtului și a capului și până la 100% dintre cei care urmează tratament chimioterapic cu doze mari și transplant de celule stem.

Radiodermita – Radiodermita este o iritație severă a pielii cauzată de expunerea la radiații în tratamentul cancerului, si nu doar in caz de cancer de piele. Se caracterizează prin înrosirea pielii, inflamație și descumare în locul unde s-a aplicația doza de radiație. Severitatea radiodermitei depinde de doza și intensitatea de radiații folosite, de zona supusă tratamentului, severitatea bolii, dimensiunea țesutului supus terapiei cu radiații, starea generală de sănătate a pacientului etc. O problemă similară este erupţia acneiformă sau rash-ul acneiform.

Greață și vărsături - Imunoterapia, radioterapia la nivelul abdomenului sau chimioterapia pot cauza greață și vărsături ce pot duce la rândul lor modificări de greutate, deshidratare și malnutriție.

Constipația - Constipația poate rezulta din unele tratamente pentru cancer și medicamente. Constipația poate să apară și dacă nu se consumă suficiente fibre și lichide.

Diaree - Unele medicamente pentru chimioterapie, în special cele cum ar fi fluorouracil destinate tratării cancerului colorectal și a cancerului de la nivelul tractului gastro-intestinal, au mai multe riscuri de a cauza diaree. Astfel de medicamente reacționează cu enzimele produse de bacteriile care se găsesc în mod natural în intestine și provoacă diaree severă. Cu toate acestea, nu toate medicamentele pentru chimioterapie provoacă diaree. Alte cauze potențiale includ infecția, sensibilitatea la alimente și tulburările emoționale.

Modificări ale gustului - Unele tipuri de medicamente folosite în chimioterapie și terapii țintite pot provoca modificări ale gustului. Alimentele pot avea un gust metalic, o textură diferită sau pacienții nu pot resimți deloc aromele.

Sensibilitatea pielii – Pielea va fi mai sensibilă la radiațiile ultraviolete. De asemenea, devine mai sensibilă la factori de mediu, se inflamează ușor și apar des simptome ca eritem (rash) sau mâncărimi.

Reducerea apetitului, scădere în greutate și subnutriție – Sunt legate între ele și pot cauza probleme ale organelor ca inima, ficatul sau rinichii, și pot reduce capacitatea organismului de a rezista în fața tratamentului.

Creșterea în greutate – De obicei aapare în cazul terapiilor hormonale dar și a modificărilor nutriționale și a rutinei de activitate fizică sau a stresului. Dacă steroizii fac parte din tratamentul cancerului, aceștia pot fi stimulatori puternici ai apetitului.

Edem - retenție de fluide - Anumite medicamente comune, cum ar fi prednison și gabapentin, pot face ca organismul să rețină prea mult lichid, și pot cauza și un deficit nutrițional.

Gură uscată – Gura uscată sau xerostomia apare frecvent ca efect advers după chimioterapie și radioterapie pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi în zona capului sau gâtului.

Afectarea auzului – Afectarea progresivă, ireversibilă a auzului poate rezulta din terapiile cu radiații și chimioterapice pe bază de platină, cum ar fi carboplatina și cisplatina. Medicamentele afectează celulele urechii interne, făcând urechea mai puțin receptivă la undele sonore.

Disfuncții sexuale - Problemele sexuale pot să apară din urma oricărui tip de tratament anticancerigen. În general, persoanele cu cancere genitale sunt mai predispuse riscului de a se confrunta cu disfuncții sexuale. În general, însă, chimioterapia și tratamentele cu radiații pot afecta nervii, vasele sangvine și hormonii care controlează activitatea și funcția sexuală. Durerea, oboseala, depresia și anxietatea pot afecta, de asemenea, viața sexuală a pacienților. Un alt efect advers al terapiei cancerului poate fi infertilitatea.

Alte efecte secundare ale tratamentului pentru cancer pot include:

• infecții și febră;

• afectarea numărului de celule sangvine;

• neutropenie;

• trombocitopenie;

• probleme cu circulația sangvină;

• probleme mentale și emoționale;

• complicații gastrointestinale etc.

Despre GTS Solution

Platforma de informare Cancer360 reprezinta initiativa GTS Solution, companie care ofera servicii si solutii integrate pentru piata farmaceutica din Romania. Terapia reactiilor adverse reprezinta una dintre principalele arii terapeutice ale GTS Solution, compania dezvoltand o expertiza de 18 ani in domeniul comunicarii medicale.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Domenii: Farma, Educatie

SC GTS Solution SRL

GTS Solution - Servicii si solutii pentru piata farmaceutica in Romania. GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii Contract Sales Organization din Romania. Compania noastra...

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!