Recuperarea medicală - cum să revii la capacitate maximă în cel mai scurt timp?

Publicat pe 16 Decembrie 2020
Recuperarea medicală este o etapă importantă în procesul de vindecare al pacienților cu traumatisme sau boli care afectează mobilitatea și funcțiile unor părți ale corpului. Procedurile vizează și persoanele cu dizabilități, fiindcă sunt metode de tratament cu ajutorul cărora se urmărește stabilizarea condiției fizice, dar și stoparea/atenuarea complicațiilor ce ar putea duce la agravarea stării de sănătate.

Reabilitarea medicală este o specialitate clinică şi terapeutică la care contribuie o întreagă echipă multidisciplinară. Aceasta îndrumă pacientul către o serie de servicii specifice, dar și proceduri recomandate de doctorul specialist în reabilitare medicală.

Importanța recuperării medicale 

Cu ajutorul recuperării medicale, se pot ameliora bolile reumatismale inflamatoare și degenerative (coxartroze, spondilartroze, hernii de disc lombare, spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoidă, spondilartrite seronegative etc.), boli ortopedice (în urma operațiilor artroscopice sau de protezare), boli din sfera neurologică (scleroză multiplă sau laterală amiotrofică, boala Friedreich, boala Kugelberg-Welander etc.), sechelele posttraumatice (fracturi, luxații, entorse), afecțiuni tangente sferei sportive, în cazul gravidelor și lauzelor și a pacienților cu obezitate. Pentru un proces optim de recuperare și specialiști cu experință pe măsură îndreaptă-te către cele mai bune centre de recuperare din România.

Aici, poți beneficia de consultaţii medicale realizate de terapeuți cu experiență dovedită, explorări posturografice complete, evaluarea staticii plantare, kinetoterapie pentru reeducare posturală, tratamente fizioterapie (curenţi galvanici, diadinamici, Trabert sau interferenţiali, TENS, electrostimulare funcțională, ionizare, terapie ultrasunete, laserterapie, terapie cu infraroşii, băi galvanice, magnetodiaflux etc.), masaj terapeutic, creșterea mobilității articulare, tonifiere musculară, regional sau general.

Tratamentului recuperator, pe etape, în funcție de diagnostic

Medicul de recuperate medicală va gândi și personaliza toate etapele tratamentului în funcție de diagnostic și nevoile individuale ale pacientului. Apoi, pentru și mai multă convingere, doctorul mai poate indica o serie de investigații precum cele imagistice sau radiologice. Recuperarea medicală se poate efectua în regim ambulatoriu, dar și în spital, cu internare, dacă pacientul nu mai este capabil să se deplaseze. 

Oricum, este foarte important ca procedurile de recuperare să continue până la stabilizarea completă, și acasă, cu ajutorul familiei, fie revenind la specialiști, în cadrul cabinetelor specializate. Apoi, la finalul tratamentului de recuperare, medicul va evalua pacientul și, în funcție de starea acestuia, activitatea fizică trebuie ajustată ținând cont de stadiul afecțiunii sau traumatismului suferit. 

Pe tot procesul de recuperare, doctorul va informa pacientul cu privire la noul stil de viață (ce să mănânce sau ce activități trebuie să evite/să includă în viața de zi cu zi pentru menținerea unei stări bune sănătate). De exemplu, pacienții cu obezitate trebuie să urmărească, în paralel, și un plan alimentar și de mișcare stabilit de către un medic nutriționist sau un diabetolog. 

Terapeutul și componenta psiho-emoțională

Pe lângă procedurile de recuperare pe care le aplică pacientului, un bun terapeut știe să motiveze și să ofere suportul psihic pacientului pentru a-i înlesni restabilirea și vindecarea. Puterea de convingere pe care o oferă dialogând constant cu pacientul, strategia, empatia și energia pozitivă vor fi de mare folos pe tot parcursul etapei de recuperare medicală.

Domenii: Farma

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!