Ritualul cafelei la micul-dejun: beneficii surprinzătoare ale cafelei

Publicat pe 23 Noiembrie 2021
Servirea cafelei la micul-dejun a devenit deja un mic ritual în viața ta? Nu concepi diminețile fără aroma îmbietoare a cafelei, însoțită de muzică bună, lăsată în surdină? Într-adevăr, savurarea cafelei dimineața este, pentru mulți dintre noi, o adevărată bucurie, ba chiar o necesitate, dacă ținem cont de faptul că ne ajută să ne începem ziua cu forțe proaspete.

 Stimularea sistemului nervos

Odată absorbită în sânge, cofeina, cea mai consumată substanță psihoactivă la nivel global, este transportată către creier, unde blochează neurotransmițătorul inhibitor numit adenozină. Astfel, cantitatea celorlalți neurotransmițători, precum dopamina, crește, ceea ce contribuie la „activarea” neuronilor.

Tot acest proces joacă un rol esențial pentru diferite funcții ale creierului, printre care amintim memoria, atenția, capacitatea de concentrare, timpul de reacție, după cum arată articolul 13 Health Benefits of Coffee, Based on Science.

Așadar, dacă treci printr-o perioadă solicitantă, în care trebuie să fii cât mai atent(ă) posibil, o cană de cafea băută în fiecare dimineață te-ar putea ajuta să faci față mai ușor provocărilor de pe parcursul zilei.

 Amânarea sau prevenirea stresului oxidativ

 Cafeaua reprezintă o sursă importantă de antioxidanți. Antioxidanții sunt un complex de micronutrienți (vitamine și minerale) și enzime, care împiedică îmbătrânirea celulară.

Îmbătrânirea celulară mai poartă numele de stres oxidativ și este cauzată de efectele negative ale radicalilor liberi și nu numai. De exemplu, stresul oxidativ mai poate fi o consecință a factorilor externi, precum alimentația dezechilibrată, odihna insuficientă, consumul excesiv de alcool.

 Astfel, o cană de cafea poate fi un aliat de nădejde în prevenirea sau amânarea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi.

 Îmbunătățirea metabolismului

 Potrivit mai multor studii efectuate până în prezent, cofeina poate îmbunătăți metabolismul uman cu până la 11%. Sigur, acest lucru nu înseamnă că, bând cafea, slăbim. Cu toate acestea, prin accelerarea metabolismului, arderea grăsimilor se produce mai rapid.

 Cafeaua stimulează sistemul digestiv, contribuind astfel la eliminarea substanțelor din organism. Tocmai de aceea este recomandată persoanelor care se confruntă cu constipația. Pe de altă parte, medicii recomandă evitarea acesteia în cazurile de diaree.

 Alte beneficii ale cafelei sunt:

  • - creșterea rezistenței la efort fizic;
  • - reducerea riscului de diabet tip II;
  • - prevenirea apariției demenței;
  • - reducerea riscului apariției Parkinsonului;
  • - protejarea ficatului;
  • - prevenirea depresiei și, în general, îmbunătățirea stării psiho-emoționale;
  • - scăderea intensității durerilor de cap;
  • - creșterea duratei de viață.

 După cum poți vedea, servirea cafelei în fiecare dimineață nu este doar un ritual care îți încântă papilele și sufletul. Consumată cu moderație, cafeaua prezintă numeroase beneficii, la care poate că nici măcar nu te-ai fi gândit.

 Dacă te confrunți cu vreo afecțiune, cel mai bine este să te consulți cu medicul tău cu privire la consumul de cafea. Acesta îți va face cele mai bune și sănătoase recomandări, în funcție de eventualele tale probleme de sănătate.

Domenii: Lifestyle

Digital Workforce SRL

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul pe care il tintesti? Publica un comunicat de presa →

Platforma Comunicate Wall-Street.ro poate permite doar introducerea unor link-uri NoFollow. Pentru publicarea unui comunicat cu link DoFollow vă rugăm să trimiteți solicitarea către bogdan.ilie@internetcorp.ro. Mulțumim!